Csalnal Hírmondó

A Csalnal Hírmondó az alapítvány saját készítésű újságja, amely az alapítvány életében történteket mondja el az ott dolgozóknak és élőknek...

Kezdőoldal

Kezdőoldal

Letölthető, összeilleszthető Csalnal Hírmondó

 

Csalnal hírmondó

  I. évfolyam 1.szám

 2006.05.01.

 

Kedves 12.,13.,14.és16.lakásotthon dolgozói és lakói!

 

 

Szeretettel meghívunk titeket egy közös gyermeknapi kiruccanásra Majkra, 2006. május 28-án 9 órára (eső esetén június 4-re).

 

Amit Nektek kell hoznotok:

 

·          Elsősorban magatokat teljes jókedvetekkel és játékos kedvetekkel együtt

·          Egy nagy bográcsot és minden hozzávalót ahhoz, amit abban szeretnétek megfőzni ebédre

·          Olyan játékaitokat, amiket szívesen játszanátok Majkon (itt elsősorban szabadtéri játékokra gondolok, tehát például labdát, tollast, ilyesmit.)

 

Ami biztos lesz:

 

·          Sorverseny kicsiknek

·          Activity bajnokság nagyoknak

·          Bármi, amit szívesen játszanátok

·          Sok-sok ajándék azoknak, akik aktívan részt vesznek a feladatokbanJ

 

 

-1-

Hogy minél több ajándékot oszthassunk ki, ennek érdekében előre kaptok feladatokat, amit az eredményekhez mérten fogunk elbírálni. Az eredményhirdetés Majkon  lesz.  (sok-sok meglepetéssel és ajándékkal).

·          Rajzverseny 3-8 éves, 9-12 éves, és 13-99 éves korosztálynak- a gyermeknapról a tavaszról. Bármilyen technikával (színes ceruza, zsírkréta, tempera…) készült művekkel benevezhettek

·          Furfangos feladatlapok 7-11 éves és 12-21 éves korosztálynak. Ebből minden lakásotthon kap egy-egy példányt (kérjétek Csilla nénitől) A kérésünk csupán az, hogy ti magatok gondolkozzatok el a feladatokon és töltsétek ki, ne a felnőttek segítségét kérjétek azonnal. (használhatjátok a saját kobakotokat, a lakásotthon könyveit, az internetet).

 

 

Jó munkát!

 

Anita néniJ és Csilla néniJ

 

  

 

Újságunkban megtaláljátok a felhívásokat, kiírásokat a majálisra, de átvehetitek őket Csilla nénitől is. Kérjük írjátok a lapok hátuljára, melyik lakásotthon készítette el és kik vettek részt a „nyomozó” munkában, illetve kik készítették a rajzokat.

 

  

-2-

Felhívás:

 

Szeretnénk újságunknak megfelelő címet adni, amihez segítségeteket kérnénk. Akinek van valami frappáns ötlete az névvel ellátott borítékban adja le a lakásotthon vezetőjének, és az alapítvány kuratóriuma megjutalmazza a legjobb ötleteket.

 

 

Úgy gondoltuk ezentúl negyedévente megjelentetjük az újságot, amiben helyet kapnának a műveitek, írásaitok, verseitek, amit szívesen megosztanátok a többi lakásotthon lakóival, tehát nosza rajta gyűjteni az ötleteket, irományokat, képeket és adjátok át őket Zsuzsa néninek, Ági néninek, Kati néninek, Anita néninek, vagy Csilla néninek, vagy akár a csalnal@gmail.com e-mail címre.

 Minden lapszámban szeretnénk közzétenni rejtvényeket, feladványokat, amiket ha helyesen fejtetek meg sorsoláson vesztek részt, jutalmat kaphattok.

   

 

 

-3-

Pár szó az Alapítványról:

 

 

 

Család Nélkül Alapítvány                                                                                  

2837 Vértesszőlős, Múzeum utca 45.

csalnal@gmail.com

 

A Család nélkül alapítványt 1990-ben alapította az akkori József Attila lánynevelő otthon lelkes nevelőgárdája. 2000-ben az átalakítások következtében a nevelőotthont megszüntették, helyette családi házakat vásároltak Tatabányán, Környén, Vértesszőlősön. Az akkori nevelőgárda úgy gondolta meg kell őriznünk az alapítványt, hogy segítségével gyermekeinknek tudjunk valami pluszt nyújtani. Bevételünk szinte kizárólag a személyi jövedelemadó 1 %-ából tevődik össze, illetve néhány magánember felajánlásaiból. Célunk a gyermek és ifjúságvédelem, az ifjúsági érdekképviselet, az esélyegyenlőség elősegítése, oktatás, felvilágosítás, nevelés, ismeretterjesztés kulturális tevékenységek körében. Kiemelt célunk a lakásotthonainkban nevelkedő gyerekek szabadidejének hasznos eltöltését elősegítő programok szervezése, melyek elősegítik szűkebb és tágabb környezetük megismerését. Ezen kívül eszközök, anyagok beszerzése a szabadidő hasznos eltöltéséhez, a lakásotthonban élő gyerekek ellátási színvonalának emelése.

-4-

 

Feladatsor nagyoknak (10-21)

 

 

 

 

(a megfejtéshez használd a tankönyveidet, a lakásotthonban fellelhető könyveket, könyvtárba is mehetsz és az internet segítségét is igénybe veheted)

 

 

 

1.Mi az UNICEF és mi a feladata?

2.Melyik várost építették azért, hogy Rio de Janeiro helyett Brazília fővárosa legyen?

3.A Biblia a zsidók és a keresztények szent könyve. A Korán melyik vallásé?

4.Indonézia ezernyi szigetből áll. Mi a fővárosa?

5. A világ népességének több, mint egy ötöde egyetlen országban él. Melyik ez?

6. Melyik hatalmas színházban küzdöttek a gladiátorok? Mi volt a feladatuk?

7.Miért hívják a Himaláját a világ tetejének8.Mikor és hol rendezték az első olimpiai játékokat?

9.Melyik „város a városban” a világ legkisebb független állama?

10. Hogy hívják az egy púpú tevét, és mire való a púp?

11.Miért lihegnek nyelvüket lógatva a kutyák?

12. Melyik híres nyilatkozatot bocsátották ki 1776. július 4.-én az észak-amerikai gyarmatlakók?

13.Miért látta el Cook kapitány a legénységet friss gyümölccsel és savanyú káposztával?

13+1.Ki volt Charles Darvin?

 

 

 

A megfejtett,(megválaszolt) kérdőíveket Csilla néninek kérjük leadni legkésőbb 2006. május 23-ig.

 

-5-

Furfangos feladatok 10-21 éves korig

 

 

 

A következő feladatok megoldását nem könyvekben találjátok meg, gondolkodjatok logikusan és r fogtok jönni a rejtélyekre.

Az utolsó lap hátuljára írjátok rá melyik lakásotthon a megfejtő, és azt is ki vett részt a megfejtésben

 

 

1.Ládák és lakatok

Ádám és Éva egy kis ládikában küldhetik egymásnak a leveleiket. A gond az, hogy az Ádámnál levő lakatokhoz Évának nincs kulcsa, és viszont. Hogyan oldják meg a problémát? Nyitott ládában kulcsot nem küldhetnek egymásnak, mert azt a postás lemásolhatja.

 

2. Lányból fiú
A vízből három lépésből jég lesz: víz-víg-vég-jég.
Hogyan lesz ugyanilyen módszerrel, minél rövidebb úton a lányból fiú?

 

3. Kerékpározás
A bicikli tolvajokat a rendőrök triciklin üldözik. Összesen 10 keréken gurulnak. Hány biciklit loptak el?

 

4.  Az ítélet
A középkorban történt valahol. Egy szónok a király ellen buzdította a népet, ezért a király megharagudott rá, és halálra ítélte. A szónok jó barátja, a nagy filozófus kegyelmet kért a királytól, de az csak annyit tett, hogy esélyt adott az elítéltnek.
− Ide figyelj − mondta neki. − Isten kegyére bízom az életed. Itt van egy tál és benne két golyó: az egyik fehér, a másik fekete. A szolgám beköti a szemed, te kell húzzál egy golyót a tálból. Ha fehér, életben maradsz, ha fekete, lefejezünk.
Eljött az ítélet napja, egy szép nyári nap.A foglyot kivitték a városi piactérre, ahová összegyűlt az egész város lakossága. Bekötötték a szemét, majd eléje tették a tálat a két golyóval. A fogoly megpróbált még az életéért könyörögni, de nem ért el semmit. Ekkor tartott egy utolsó beszédet az összegyűlt tömeghez, de nem sikerült meghatni őket. A tömeg követelte, hogy válasszon golyót. A szónok belenyúlt mindkét kezével a tálba, és kis idő múltán biztos kézzel a magasba emelte a fehér golyót. Honnan tudta, hogy melyik az?

-6-

5. Az öreg arab végrendelete
Meghalt az öreg arab. Végrendelete szerint a két fia közül az örökli mesés vagyonát, amelyikük tevéje egy verseny során lassabban ér a legközelebbi oázisig. A végrendelet felolvasása után a két fiú tevére pattant, és gyors iramban elindult az oázis felé. Miért?

 

6. Fura életkor
Péter tegnapelőtt 17 éves volt, jövőre 20 éves lesz. Hogyan lehetséges ez?

 

7. Emeljük fel!
Merre kell elfordítani az emelő karját, hogy a csomag felemelkedjen?

8. Szót kérek
Milyen értelmes magyar szó kerülhet a pontok helyére, hogy az ekképp keletkező új szó is értelmes legyen?

IL...ZT

9. Kutyatáv
Egy eltévedt kutya öt napig kóborolt. Első nap megtett egy bizonyos távolságot, majd a további napokon mindig egy kilométerrel többet haladt, mint az előző napokon. Mire az ötödik nap végére hazaért, már összesen 55 km-t tett meg. Mennyit ment az utolsó napon?

 

10. Megállt az óra
Amikor az alvó éjjel felébredt és megnézte az óráját, az három órát mutatott, de állt. Felhúzta az órát, és ismét elaludt. Reggel arra ébredt fel, hogy a közeli toronyóra éppen hetet üt. Az ő órája ekkor hat órát mutatott. Hánykor ébredt fel éjjel?

 

 

-7-

 

11. Arckép
Egy férfi valakinek az arcképét nézegeti. Mikor megkérdik tőle, kit ábrázol a kép, azt válaszolja:
-- Nincs testvérem, de ennek a férfinek az apja az én apám fia.
Ki van a képen?

 

12. Minden piros
Van egy piros villamos, minden piros benne, az ülések, a sofőr székpárnája, a fogódzásra szolgáló csövek, a padlója, a teteje, a szám rajta, az ablakok, az ajtók, a lépcsők, minden. Milyen színű a kipufogócsöve?

 

13. Mi az?
1. Két szomszéd lakik egymás mellett, mindenkit látnak, csak egymást nem láthatják. Mi az?

2. Hány feje van az embernek?

3. Szádba teszed, mégsem eszed. Nos, mi az?

 

13+1 Aranyrudak
Egy öntödébõl zsákokban hordják el az 1 kilogramos aranyrudakat. Te vagy a hordár, és el kell vinned három zsák aranyrudat a bankba. Az utolsó pillanatban az a parancs érkezik, hogy egy zsákot vissza kell vinni, mert az egyik zsákban levõ aranyrudakat elmérték, egy grammal nehezebbek, mint egy kiló. Neked, a hordárnak kell kiválasztanod, melyik az a zsák, úgy, hogy egy normális 10 kg-ig mérõ elektronikus mérleg áll rendelkezésedre. A mérleget csak egyszer használhatod.

 

 

 

 

 

 

 

A megfejtett,(megválaszolt) kérdőíveket Csilla néninek kérjük leadni legkésőbb 2006. május 23-ig.

 

 

 

 

-8-