Kweek
 
Zoals iedereen tijdens de biologielessen heeft geleerd, heb je voor het kweken minimaal 1 mannetje + minimaal 1 vrouwtje nodig. De praktijk wijst uit dat kweken een stuk makkelijker gaat als je van beide geslachten meerdere exemplaren hebt. Je hoeft je overigens geen illusies te maken over enig baltsgedrag. De paring heeft namelijk niets met romantiek te maken en vooral bij kreeften kan de paring bijzonder gewelddadig zijn.
Bij het kweken van kreeften en garnalen moet met een aantal aspecten rekening worden gehouden, zoals bakinrichting, voer, inteelt, hoe om te gaan met zwangere vrouwtjes, etc.
 
Veel van onze garnaaltjes en kreeften kunnen met andere groepen kruisen. Zelfs soms met groepen die wetenschappelijk als een andere soort zijn beschreven.
 
Van sommige soorten zijn verschillende kleurvormen en/of tekening variëteiten gekweekt. Van de genetica achter deze vormen is soms weinig bekend. Van Caridina cf. cantonensis is wel al iets meer over de genetica bekend.
 
Van  Neocaridina cf. heteropoda en Neocaridina palmata is bekend dat ze kruisen en dat de jongen kleurloos tot bruin zijn. Ook kruisen van de afzondelijke kleurvormen kan tegen vallende resultaten opleveren. 
 
Helaas zijn er soms ook problemen bij het kweken, doordat de vrouwtjes niet zwanger worden, jongen plotseling verdwijnen of vrouwtjes de eieren verliezen.