FAQ's‎ > ‎

Veel gestelde vragen

Hier volgt een overzicht van veel gestelde vragen:


Wanneer zou ik moeten arriveren?

Vrijwilligers die op eigen gelegenheid komen moeten tenminste één dag voordat het programma start in Kathmandu arriveren, je kunt dan al in het vrijwilligersappartement terecht.

Ben je van plan om langer van tevoren aan te komen dan kan de Nepalese staf je eventueel helpen met het zoeken naar een geschikte accomodatie. De kosten hiervoor zijn natuurlijk wel voor jou!

Afhankelijk van je vertreklocatie, kun je gedurende een aantal dagen een 'jetlag' of 'cultuurshock' ervaren na je aankomst. Dus houd hier rekening mee in je planning.


Hoe kom ik van de luchthaven bij het vrijwilligersappartement/ ho(s)tel?

Je zult buiten bij de luchthaven worden opgevangen door een vertegenwoordiger van Cross Borders die jou naar het appartement of ho(s)tel in Kathmandu brengt.


Hoe betaal ik de programmakosten?

Na aanmelding in Nederland verwachten wij 150 euro aanbetaling op onze bankrekening (details ontvang je na aanmelding). Het resterende bedrag dien je te betalen voor aanvang van de start van het programma in Nepal.

Dat bedrag kun je in Nepalese Rupees pinnen (wij gaan uit van de dan geldende dagkoers)

Wanneer je je vrijwilligersprogramma wil verlengen, dien je dit te bespreken met de Cross Borders staf en moet je vóóraf de meerkosten te betalen.


Wat gebeurt er als ik besluit naar huis terug te keren vóórdat de plaatsing is volbracht?

Als een vrijwilliger eenmaal is begonnen met werken, nadat de kosten zijn betaald, zal Cross Borders de programmakosten niet terugbetalen. In geval van onvoorziene omstandigheden (bv. ernstige ziekte, sterfgeval in de familie) kan de vrijwilliger natuurlijk altijd het programma eerder verlaten.

Sluit om de financiële schade te beperken vooraf in Nederland een goede reis- en annuleringsverzekering, uiteraard met werelddekking.

Wij betalen dus in geen enkel geval de programmakosten terug!


Waar zal mijn plaatsing zijn?

Momenteel werken onze vrijwilligers in de stad Kathmandu, in het dorpje Sankhu in de Kathmandu Vallei en in de districten Chitwan, Dhading en Gorkha.


Bepalen jullie mijn plaatsingsgebied?

Ja, plaatsingen worden beslist op basis van beschikbaarheid en de capaciteiten van de vrijwilliger. We proberen rekening te houden met eventuele speciale voorkeuren van de vrijwilliger zoals deze zijn aangegeven op het apllicationformulier, maar dat is niet altijd mogelijk. Je plaatsing zal tenminste twee weken voor je aankomst kenbaar worden gemaakt.


Hoe kan mijn familie met mij in contact komen gedurende mijn plaatsing?

Je kunt een lokale SIM kaart aanschaffen voor je mobiele simlock-vrije telefoon. De dekking van het netwerk in Nepal is goed, met uitzondering van sommige gebieden die je tijdens een trekking bezoekt.

Dat geldt ook voor mobiel internet. Bovendien, de meeste plaatsingen liggen binnen een paar uur reizen van een grote stad die voorziet in e-mail/internet en/of internationale telefoonservice.


In geval van noodsituatie, kunnen je familieleden en vrienden contact opnemen met Cross Borders en wij zullen onze uiterste best doen zo snel mogelijk een bericht naar de persoon te sturen.

Heb er begrip voor dat de infrastructuur van Nepal niet zo betrouwbaar is als in meer ontwikkelde landen. In sommige gevallen kan het uren of zelfs een dag duren voordat een bericht een vrijwilliger bereikt.


Zal de Cross Borders begeleider gedurende mijn plaatsing bij mij in het dorp verblijven?

De Cross Borders stafmedewerker zal niet bij je plaatsing zijn gedurende je verblijf. Je hebt echter wel een lokaal aanspreekpunt, iemand om je te helpen bij onverwachte zaken.

Als er een probleem is dat hij of zij niet kan oplossen, dan zullen zij contact opnemen met Cross Borders om hulp te verlenen.

Je kunt eventueel ook zelf contact opnemen met een van de CB stafleden.


Gedurende de plaatsing zal een Cross Borders begeleider locatiebezoeken afleggen en/of telefonisch contact met je opnemen en vragen hoe het met je gaat.

Bij een vrijwilligersperiode van 8 of 12  weken houden wij een tussen-evaluatie om de voortgang en de (voorlopige) handovers te bespreken en ,waar nodig en mogelijk, deze naar wens bij te stellen.


Hoe kan ik me vóór mijn aankomst voorbereiden op het geven van Engels?

Het zal handig zijn om je grammaticale kennis van het Engels op te poetsen. Je kunt ook overwegen enkele Engelse taal tekstboeken mee te brengen en/of TEFL-boeken (Teaching English as a Foreign Language) die je behulpzaam kunnen zijn, omdat ze moeilijk verkrijgbaar zijn in Nepal.


Hoe is het weer in Nepal?

De breedte van Nepal is gemiddeld ongeveer 200 km., maar binnen deze korte afstand reikt de hoogte van het land van zeeniveau tot een hoogte van boven de 8000m. Vandaar dat het weer afhankelijk is van de hoogte van de plaats in Nepal. Echter, gemiddeld heeft Nepal vier klimaatseizoenen: voorjaar, zomer, herfst en winter gelijk aan ons seizoen.


Het voorjaar loopt van maart tot mei. De temperatuur van dit seizoen varieert tussen 20 graden C en 30 graden C.

De zomer loopt van juni tot augustus. Dit zijn ook de moessonmaanden met af en toe in de avond onweersbuien en hete temperaturen.

De herfst begint in september en eindigt in november. Gedurende deze periode is het klimaat droog en zacht met temperaturen variërend tussen 20 graden C en 30 graden C.

De winter loopt van december tot februari. De ochtend en avond zijn erg koud, terwijl de middag heerlijk zonnig kan zijn. De temperatuur tijdens deze maanden beweegt zich tussen de 5 graden C en 20 graden C.


Hoeveel geld zou ik moeten meebrengen?

Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen en zal vooral afhankelijk zijn van jouw persoonlijk bestedingspatroon.

Het leven in een dorp is erg goedkoop omdat je je maaltijden niet hoeft te betalen en er zal weinig zijn om je geld aan uit te geven!

Gedurende je plaatsing ben je verantwoordelijk voor alle extra's (frisdrank, snacks, enz.) die je wilt gebruiken. Maar om je toch een beetje een idee te geven, de gemiddelde vrijwilliger geeft per dag 10 a 15 euro extra uit.

Zorg, naast de programmakosten, voor voldoende budget zodat je niet in de problemen komt.


Is er iets dat ik mee kan brengen wat bruikbaar kan zijn voor jullie organisatie?

Doe dit altijd in overleg.


Wat zou ik voor mezelf mee moeten nemen?

Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van het seizoen en van wat je, naast je vrijwilligerswerk, nog meer in Nepal wil gaan doen.

Als je bijvoorbeeld een trekking wil gaan maken zijn goed ingelopen bergschoenen natuurlijk noodzakelijk.

Bedenk dat je alles wat je voor een trekking nodig hebt tegen een schijntje van de Nederlandse kosten in Nepal kunt kopen/ huren!

Mocht je medicijnen gebruiken dan moet je die natuurlijk zelf meenemen; vergeet dan ook je medicijnen paspoort niet!

Omdat darmproblemen relatief vaak voorkomen is het raadzaam om Imodium en ORS altijd bij je te hebben.


Welke vaccinaties moet ik overwegen te halen vóór aankomst?

Volg hiervoor de adviezen van de GGD.


Wat maakt jou een 'Goede Vrijwilliger'?

Cross Borders Nepal vraagt haar vrijwilligers niet om formele kwalificaties.

Het enige dat we vragen is dat je zeer gemotiveerd bent om mensen te helpen en dat je toegewijd bent het aangeboden programma goed uit te voeren. Een positieve en flexibele houding zal je ook helpen het beste uit je verblijf in Nepal te halen.

Wanneer je aangeeft Engelse les te geven, is een gedegen beheersing van de Engelse taal nodig.

Ben je geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg, dan zullen de nodige medische ervaring en EHBO-vaardigheden vereisten zijn.De volgende onderdelen zijn essentieel om te overleven, ongeacht de plek waar je werkzaam bent:

  • zelfstandigheid

  • geduld

  • goed probleemoplossend vermogen

  • gevoel voor humor/vermogen om om jezelf te kunnen lachen

  • tolerantie

  • bereid om te delen

  • flexibel

  • zelfmotivatie

  • enthousiasme om over nieuwe culturen te leren en je daarin te verplaatsen"Jij verandert Nepal niet, Nepal verandert jou!"