FAQ's‎ > ‎

Primitieve omstandigheden

In Nepal krijg je ongetwijfeld te maken met primitieve omstandigheden. Op zich is dat niet erg, maar wel fijn om vooraf te weten.

Bijvoorbeeld: op elke straathoek liggen hopen met vuil, vele straten zijn niet geasfalteerd, wat vieze prut- en modderpaden oplevert. Ook daar ligt veel vuilnis en viezigheid waar overdag en 's avonds roedels wilde honden en koeien uit vreten en 's avonds kom je daar ook ratten tegen.


Ook dierenliefhebbers krijgen het slecht in Nepal, want veel dieren lijden een slecht bestaan, naast alle rituele offeranden die overal, dus ook op straat plaats vinden. Gewoon voor je ogen, wordt zo’n lief klein geitje geslacht…..


Veel mensen die Nepal aandoen worden in de eerste week een beetje ziek, bijvoorbeeld van het eten of het water (absoluut niet uit de kraan drinken, en tanden poetsen met mineraal water uit een fles!)


En als je bij een Nepalese familie komt te logeren, houdt er dan rekening mee dat je 's nachts bezoek kunt krijgen van allerlei beestjes.

Denk hierbij aan spinnen, muizen, ratten en kakkerlakken.

Ook muggen kunnen in een bepaalde periode heel erg vervelend zijn, een klamboe kan dan zeker een uitkomst zijn!


Verblijf je bij een gastfamilie dan eet je wat de pot schaft en dat zal vaak het Nepalese gerecht “Dal Bhat” zijn: rijst met linzen(soep) en groente. Ook ‘s ochtends!

Natuurlijk kun je bij je vertrek uit Kathmandu ook een eigen voorraadje eten inslaan “voor het geval dat…..”

Denk hierbij aan crackers, jam, muesli(repen) enz.

De kosten hiervan zijn voor eigen rekening!De Nepalees heeft ook een goede handelsgeest en elke taxi chauffeur ziet jou als de gouden klant van de dag.

Een straathandelaar of elke andere winkelier vraagt minstens 3x de prijs.

Dus het loont vaak om af te dingen!


Bedelende moeders en kinderen kun je het beste maar negeren.

Ook over dit fenomeen wordt uitgebreid stilgestaan tijdens de introductie periode.


En dan het verkeer, rampzalig en soms erg eng.

Zebra’s zijn er nauwelijks en als ze er zijn worden ze niet als zodanig gebruikt.

Voortdurend opletten dus!

Voor langere afstanden is het raadzaam om een plaats te reserveren in een “ Tourist bus” i.p.v. te reizen met een “ local” bus. De localbussen zitten vaak propvol.

Zelfs voor Nepali geven de bochtige trajecten en hobbelige wegen aanleiding tot wagenziekte. Neem dus voor de zekerheid wat plastic zakjes en papieren zakdoekjes mee voor onderweg.


Een Nepalees (Frans) toilet is, zeker in de buitengebieden, vaak een hokje ergens buiten zonder verlichting waar de hygiënische omstandigheden sterk te wensen overlaten!

Toiletpapier wordt doorgaans niet gebruikt, dus zorg dat je, naast een hoofdlamp, altijd een pakje papieren zakdoekjes bij je hebt.


En “ last but not least”: veel Nepalezen rochelen.

En niet zo'n beetje ook; het komt helemaal vanuit zijn/haar tenen en gaat met veel geluid en een wijde boog op straat.


Als jij dit allemaal kunt handelen, kom dan gerust naar Nepal.

Nepal is en blijft met zijn vele mooie mensen zeer de moeite waard om te bezoeken!