Богдан Вукалов


назад

предходна страна  следећа

Богдан Вукалов

(1833-1918)

Богдан Вукалов је имао пет синова и пет кћери, и у тешким временима у којима је живио, с тешком муком је подизао бројну породицу. О Богдановом лику биће ријечи кроз неколико кратких прича.

Змија. Чувајући стоку Богдан је сјекао дрва, али на једном дрвету није видио змију и када је пружио руку да дохвати грану змија га је ујела. Косијером који му је био у другој руци Богдан уби змију а уједену руку повеза неком крпом. Кад дође куhи жена Јована примијети везану руку и запита: што је то Богдане! - а он незаинтересовано вели: ништа! На Јованино инсистирање скину Богдан крпу, а она кад видје натечену руку схати да га је змија ујела па зкука. Тјешећи је рече Бодан: ћути жено, кад се нијесам боја паша ни бимбаша не бојим се ни једне змијурине. Знајући да му од тих ријечи неће бити боље затражи Јована да јој укућани донесу неку црвену земљу са којом се традицијонално мазао оток послије уједа змије. Послије ове терапије Богдан оздрави.

Јело.  Богдан је увијек био при добром апетиту и могао је пуно да поједе. Међутим, када би одлазио на неку славу, свадбу или неки ручак он би се прије одласка обавезно код куће добро најео да би тамо гдје иде био умјерен у јелу.

предходна страна следећа