Cançó Resposta


EXPLICACIÓ GENERAL: Cançó resposta és un festival que es fa als centres Maristes desde fa uns anys que consisteix en que cada classe del col·legi ha de fer una cançó i un ball que incorpori els valors Maristes i, sobretot, el lema de l'any corresponent.

l'APS consistia en ajudar als nens i nenes de les classes que més perdudes anaven. Feiem el seu ball i alguns cops la lletra. El cartell publicitari de Cançó Resposta d'aquest any és el següent, fet per un alumne del Centre:

INTRODUCCIÓ SOBRE L'ENTITAT:

Maristes Sants-Les Corts

Quatre germans Maristes arriben al barri barceloní de Sants a finals d’abril de 1907 cridats pel rector de la parròquia de Santa Maria dels Sants.

 En aquesta època el barri de Sants era una zona molt industrial amb moltes famílies obreres. Encara avui queden restes de grans fàbriques com Can Batlló, La Espanya Industrial o El Vapor Vell.Els nens i adolescents a partir dels 12 anys ja començaven a treballar i era molt difícil tenir una formació tant a nivell intel·lectual com religiosa.

Amb l’arribada dels germans maristes, la petita escola parroquial duplica el nombre de nens inscrits i creix tant la demanda que, per atendre-la, el curs següent s’han d’obrir classes diürnes i llogar un parell de pisos pròxims. 

El 1911 el col·legi compta amb gairebé 500 alumnes, uns 300 diürns i la resta nocturns, aquests tots gratuïts.

Després de moltes dificultats, el 1940 es comença un nou curs. El director de l’època expressa: “ens faltava de tot menys nens, els nens ens plovien...” Malgrat les limitacions, l’escola continua, vol educar el conjunt de la persona amb un estil marista, fet amb senzillesa i amb vivència dels valors de l’evangeli. La coral, la tuna, l’esport (especialment el hockey) ajuden a crear un esperit d’esforç i superació constants. 

Amb motiu del 50 aniversari es col·loca la primera pedra d’una ampliació del centre, amb entrada pel carrer Antoni Capmany, 80, que s’inaugura el 1960. Amb el nou edifici, unit al ja construït, s’amplien les instal·lacions i es creen noves dependències: menjador, cuina, despatxos… i vivenda dels Germans.

Actualment, l’escola continua amb els dos centres i compta amb aules per 4 línees d'Infantil i Primària a l’edifici de Sants i per 5 linees a Secundària i Batxillerat a l’edifici de les Corts.


Maristes Sants Les Corts


CRONOLOGIA DE LA FORMACIÓ I SERVEI:


dies normals de l'Aps:
Els dies que no anavem a cotxeres, ens quedavem al col·legi. Primer ens assignaven una classe, baixaven sis alumnes que eren els representants dels grups fets anteriorment a classe. Algunes vegades, ens deien que tenien idees de passos i ens els ensenyaven i, a partir d'aquells, intentavem fer una coreograia que no fos gaire difícil de memoritzar per la classe.
Trigavem aproximadament una hora i mitja en fer un ball. Ens agradava. Anavem molt ràpid i perfeccionavem els balls fins al final. Si quedava temps, pujavem a la classe i els sis representants els hi ensenyaven a tota la classe.

dies dels festivals:
Els dies del festival, anavem, primer de tot, a les classes a ajudar els professors a vestir als alumnes. Sobretot anavem al cursos més petits: P3, P4, 1r... Els acompanyavem fins a l'escenari i els hi donavem tots els ànims possibles per a que ho fessin el millor possible. 

FOTOGRAFIES: