COLECTĂ DE CARTE PENTRU BASARABIA

            După cum ai putut remarca prin consultarea planului tarifar, revista „Credinţa noastră” sprijină promovarea şi difuzarea valorilor de credinţă, spiritualitate şi cultură Românească pe ambele maluri ale Prutului. La momentul actual, s-au întreprins deja câteva acţiuni concrete, legate de sărbătorirea la 31 august a Zilei Limbii Române în Basarabia.

            De acum înainte, prin simpla cumpărare a ediţiei tipărite a revistei, oferi şansa unui Român basarabean de a primi la rândul său un exemplar din „Credinţa noastră” şi faci, în acelaşi timp, o donaţie de 1 RON pentru achiziţionarea de cărţi care vor fi trimise unor şcoli Româneşti din Basarabia.

            Poţi contribui şi tu direct la această colectă de carte pentru Basarabia donând cărţi sau bani pe care le poţi încredinţa revistei „Credinţa noastră”  pentru a fi transmise ulterior peste Prut sau te poţi implica pe cont propriu, trimiţând personal în Basarabia cărţile pe care le-ai adunat. Pentru oricare din aceste două situaţii, te rog să iei legătura cu mine la adresa de poştă electronică a revistei (credinta.noastra@gmail.com) pentru a primi îndrumări.

            Am avut ocazia să aflu despre o altă acţiune similară întreprinsă cu ceva timp în urmă, când cărţile au fost oprite la vama din partea moldovenească. Deşi adevărul este că autorităţilor comuniste proruse nu le convin astfel de tentative de re-generare a conştiinţei Româneşti în Basarabia, motivul invocat de grănicerii moldoveni era că „astfel de cărţi ar fi putut îmbolnăvi copiii”.  Trebuie să mărturisesc că, la auzul acestei veşti, mi-a crăpat obrazul de ruşine. Îmi imaginez ce se întâmplase de fapt: pe când ruşii trimit în Basarabia vagoane întregi de cărţi nou-nouţe, unii dintre Românii noştri nu donează decât cărţi vechi, jerpelite, care nu le mai sunt de trebuinţă şi de care doresc să scape. În loc să le arunce la gunoi, le trimit în Basarabia, pe post de lături sfidătoare aruncate fratelui mai mic. Alţii, în loc să se gândească la importanţa şi utilitatea cărţilor trimise, care vor fi cel mai probabil folosite de către elevi, trimit la întâmplare cărţi de doi bani de care nu mai au nevoie, de genul „carte de bucate”, „almanah literar de pe vremea când făcea plopul pere şi comuniştii gubernie sovietică din România”, „manuale învechite, care nu mai corespund programei şcolare din Ţară, darmite celei din Basarabia”, etc. Este o ruşine, care ne desconsideră în primul rând pe noi ca oameni. 

            În consecinţă, revista „Credinţa noastră” va colecta numai cărţi noi, sau într-o stare foarte bună, de preferinţă axate pe Literatura Română şi Istoria Românilor, dar şi alte tipuri de cărţi, de literatură universală ş.a.m.d.  Sfătuiesc pe toţi cei interesaţi în a desfăşura, la rândul lor, pe cont propriu, acţiuni similare, să procedeze la fel.