Scurtă prezentare a publicaţiei ortodoxe
Credinţa noastră


 

           1) DESCRIERE

             „Credinţa noastră” este un periodic de credinţă şi spiritualitate ortodoxă, un manifest de cultură şi conştiinţă românească, editat la Braşov de Vlad Pârău (scriitor, elev al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov) cu ajutorul şi sub îndrumarea Părintelui Victor Neamţu (Părinte-Paroh al Bisericii „Înălţarea Domnului” din Centrul Civic al Braşovului – BISERICA DE LEMN). „Credinţa noastră” este revista sufletului tău, revista tuturor Românilor. Fie că eşti din Braşov, din alte oraşe ale Ţării ori ne citeşti din Basarabia sau fie că eşti departe de oaza noastră de Românitate, această revistă nu face altceva decât să te aducă şi mai aproape de România, apropiindu-te în primul rând de Dumnezeu şi de credinţa noastră strămoşească. Sunt onorat să îţi urez bun venit în comunitatea cititorilor noştri care, identificându-se prin „Credinţa noastră” ca stare de spirit, s-au apropiat unii de alţii printr-o legătură tainică ce depăşeşte orice bariere: lumina credinţei şi Harul lui Dumnezeu.

 

             2) ISTORIC

            La început a fost credinţa....           

            Era într-o toamnă de început de mileniu. Afară mohorât, sâmbătă, una din acele zile plictisitoare şi aparent lipsite de sens, care nu vădesc absolut niciun interes, nicio atracţie, ci doar o mare şi apăsătoare senzaţie de inutilitate. Ieşisem prin oraş, hotărât parcă să înving cu orice preţ senzaţia de gol pe care o aveam în suflet.

           Părăsind într-un final închisoarea gândurilor triste, mi-am făcut larg şi încet semnul Sfintei Cruci şi am păşit pe tărâmul libertăţii, în Casa Domnului. Biserica de Lemn stătea tăcută şi deschisă. Am pătruns înăuntru. Icoanele mă priveau şi parcă mă îmbrăţişau. De pretutindeni mă simţeam învăluit de pace, de fericire. Timpul părea să se fi oprit în loc.

            Şi m-am oprit şi eu, privind curios pe unul din pereţi nişte planşe uriaşe unde era expus un vis care îşi cerea cu desperare dreptul la existenţă: proiectul Catedralei „Înălţarea Domnului”. Această minunată Biserică, într-un stil arhitectonic extraordinar, adevărată mărturie a măreţiei lui Dumnezeu şi a puterii veşnic vii a credinţei, avea să se construiască în Centrul Civic al Braşovului, pe un teren viran, în imediata apropiere a Bisericii de Lemn. Un far al Ortodoxiei, o torţă aprinsă a conştiinţei Româneşti moştenite şi păstrate din străbuni, o reală emblemă a Braşovului şi a României.

            În timp ce priveam emoţionat acest proiect înălţător, de undeva şi-a făcut apariţia Părintele Victor Neamţu. Nerăbdător, l-am copleşit cu întrebări despre viitoarea Catedrală. Cu un surâs amar, el mi-a spus că vor trece poate zeci de ani până ca totul să se transforme în realitate. Mi-a povestit despre costurile imense ale unui asemenea demers şi despre lipsa de solidaritate a persoanelor importante (autorităţi locale, oameni de afaceri, etc.), al căror ajutor şi implicare ar fi contat substanţial. I-am răspuns cu entuziasm că noi, credincioşii de rând, am putea realiza mult mai multe, pentru că ştim să fim mai uniţi. Replica sa a fost una fără echivoc: donaţii sporadice ale enoriaşilor se mai făcuseră, dar oricum era prea puţin faţă de suma care ar fi fost necesară. Deşi lumea era încântată de idee, nimeni nu venise cu iniţiative concrete.

            Asta mi-a dat de gândit. Imediat, mi-a venit în minte o idee care mi se părea extraordinară, luminoasă, strălucitoare, măreaţă ... „Credinţa noastră”. O revistă-manifest care, pe lângă adevărurile de credinţă, să promoveze în paginile sale implicarea şi responsabilizarea comunităţii. O revistă care să se autofinanţeze din vânzări, iar profitul acumulat să îl doneze pentru construcţia Catedralei, sprijinind astfel activ proiectul.  

            Părintele a fost încântat de idee. Eu eram încă şi mai fericit, mă simţeam în al nouălea cer, aveam impresia că nimic nu-mi mai putea sta în cale. Iar ziua aceea, care la început mi se păruse total nefolositoare şi goală de sens, acum se transformase în sufletul meu în cel mai frumos moment trăit vreodată.

            M-am întors acasă pe jos, având în cap mii de idei şi planuri nenumărate care mă asaltau cu o efervescenţă aproape vulcanică. Momentul creaţiei ... J În clipa aceea, am ştiut ce va fi revista, cum va arăta şi în ce fel se va dezvolta. Aveam un nume – CREDINŢA NOASTRĂ – şi, o dată cu el, prin el, se năştea o întreagă lume. Un nou univers.

            Nu mult timp după aceea, am şi lansat prima ediţie de „Credinţa noastră”. Octombrie 2001. Clipe de mare bucurie, care trebuiau sărbătorite cum se cuvine. De aceea, această primă ediţie a fost una gratuită.

            Pe atunci eram de-abia în clasa a şasea. Ce vremuri ! ... Cooptasem câţiva colegi şi buni prieteni (Andrei, Ciprian, Noni) care m-au ajutat o vreme la anumite aspecte practice legate de revistă, dar şi cu materiale, articole, etc., fiecare cum a putut mai bine. După un timp, au încetat să se mai implice, şi atunci am continuat de unul singur. Până în clipa de faţă, când stau cu tastatura pe genunchi şi scriu, gândindu-mă cu drag la voi, cititori mai recenţi sau mai vechi, care mi-aţi fost alături prin „Credinţa noastră” până acum.  

            Ca şi astăzi, primele ediţii erau tipărite într-un tiraj modest, de doar o sută de exemplare, obţinute prin fotocopiere. Din vânzări, am reuşit să sprijin, timid dar constant, construcţia Catedralei „Înălţarea Domnului”, şi am achiziţionat în rate un copiator la mâna a doua, care mi-a servit mult timp drept „tipografie”.

            Cu timpul, am mai avut şi alte iniţiative constructive prin care am venit în sprijinul comunităţii. Dat fiind că uneori nu reuşeam să epuizez întregul lot de o sută de exemplare la o singură Biserică, profitul înregistrat din vânzări care nu aveau loc la Biserica de Lemn era direcţionat Bisericilor la care se efectuaseră vânzările. Astfel, am contribuit şi la pictura Bisericii „Schimbarea la Faţă” din cartierul „Astra”, Braşov. Am mai avut unele vânzări la Biserica "Sfântul Gheorghe" din Braşov, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului, la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orşova, la Biserica din Băile Herculane, ş.a.m.d.

            În anul 2005, am lansat o ediţie prin intermediul căreia am strâns bani pentru ajutorarea sinistraţilor din urma teribilelor inundaţii ce loviseră atunci Ţara.


 

            3) REVISTA TUTUROR ROMÂNILOR

             Îngrădit de numărul mic de exemplare pe care le puteam edita şi distribui de unul singur, am decis în anul 2005 să întreprind tot ce-mi va sta în putinţă pentru a îi face părtaşi la „Credinţa noastră”, în mod cu totul gratuit, pe toţi Românii. În consecinţă, prima idee a fost să deschid pe post de arhivă o adresă de e-mail, pe care am publicat-o imediat în cadrul revistei, dimpreună cu parola necesară. De la o altă adresă de poştă electronică trimiteam de fiecare dată, în diferite forme de prezentare, conţinutul fiecărei apariţii din ediţia tipărită. Cititorii puteau accesa adresa-arhivă de mail, a cărei parolă o aveau la dispoziţie, iar pe „Inbox” găseau pentru lectură gratuită cele mai recente publicaţii „Credinţa noastră”.

             În anul 2006, am deschis situl revistei, http://credinta.noastra.googlepages.com . De acum înainte, graţie acestui portal, care sper să devină pe zi ce trece tot mai interactiv şi mai bogat, „Credinţa noastră” va putea fi citită din orice colţ al lumii.

 

           4) „CREDINŢA NOASTRĂ” ÎN BASARABIA
 
             Începând cu luna august 2006, revista îşi propune să faciliteze şi să promoveze accesul la valorile credinţei şi culturii româneşti pentru toţi Românii de pe ambele maluri de Prut. În acest sens, fiecare număr al revistei "Credinţa noastră" cumpărat în Ţară constituie şansa acordată unui Român basarabean de a citi la rândul său "Credinţa noastră", cât şi o contribuţie pentru cumpărarea de cărţi noi care vor fi donate unor şcoli româneşti din Basarabia. La data de 31 august 2006, Ziua Limbii Române, 110 exemplare din ediţia provizorie pentru Basarabia (disponibilă pe Internet) au fost distribuite gratuit peste Prut. De asemenea, cu ocazia zilei de 1 septembrie, Începutul Anului Şcolar în Republica Moldova, 3 şcoli româneşti din localităţi rurale basarabene au primit donaţii de carte nouă (Şcoala Medie din Drăsliceni, şcoala din Ratuş, Liceul Teoretic din Măgdăceşti, toate situate în Raionul Criuleni). Adresez mulţumiri speciale pentru facilitarea acestei donaţii de carte Domnului Emanuel Preda, Consilier Local al Municipiului Braşov din partea Partidului Democrat şi Editurii "Dealul Melcilor" din Braşov.
 
             
        5) PLAN  TARIFAR
            Pentru continuarea acestor acţiuni de solidaritate, este imperios necesară menţinerea  preţului revistei cel puţin la nivelul actual, calculat la 2 lei RON. În preţ sunt prevăzute următoarele: 0,5 RON pentru acoperirea costurilor de editare şi pentru asigurarea altor cheltuieli conexe, având în vedere că revista se autofinanţează; 0,5 RON pentru facilitarea difuzării gratuite a revistei "Credinţa noastră" peste Prut; 1 RON pentru cumpărarea şi trimiterea de cărţi noi pentru şcolile româneşti din Basarabia. Te rog să înţelegi justificarea preţului şi să te implici cu drag şi dăruire, ştiind că prin cumpărarea revistei "Credinţa noastră" ajuţi la promovarea valorilor româneşti în teritoriul românesc dintre Prut şi Nistru. 
 
            
            6) NU  RĂMÂNE  INDIFERENT !                             ORICE AJUTOR CONTEAZĂ
             La originea apariţiei revistei „Credinţa noastră” stă, în primul rând, dorinţa de sensibilizare a cititorilor, de responsabilizare a acestora. „Credinţa noastră” este o revistă-manifest care îşi propune să arate tuturora că IMPLICAREA şi SOLIDARITATEA sunt valori indispensabile societăţii actuale. În momentul când fiecare acţionează pe cont propriu, nepăsându-i decât de sine şi încercând tot timpul să fie deasupra celorlalţi, devenim singuri şi vulnerabili. Nici Dumnezeu nu ajută unor astfel de oameni:
          "Iarăşi grăiesc vouă că, dacă doi dintre voi se vor învoi pe Pământ în privinţa unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu Care este în ceruri. Că unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt Eu în mijlocul lor." (Matei 18, 19-20).
            Prin urmare, ÎN UNIRE STĂ PUTEREA. Aminteşte-ţi povestioara spicelor de grâu: prinse în mănunchi, ele nu pot fi rupte. O dată ce mănunchiul s-a risipit, spicele cad şi se frâng. Numai împreună putem depăşi problemele care ne apasă, unirea fiind binecuvântată de Dumnezeu, Care este iubire. Or, iubirea se manifestă prin ajutor reciproc şi solidaritate. Atunci când oamenii sunt uniţi, deşi ei urmăresc un anumit scop, renunţă la egoismul personal şi la iubirea de sine, încercând să se susţină unul pe celălalt, ca împreună să poată realiza ceea ce şi-au propus. Iată de ce Dumnezeu le ajută şi le dă putere mare pentru a-şi îndeplini ţelul.
            De aceea, revista „Credinţa noastră” te cheamă să te implici activ alături de ea pentru a sprijini proiectele umanitare pe care le desfăşoară.
            Nu rămâne indiferent! Ajută revista „Credinţa noastră”!  
        
             
        7) CUMPĂRĂ  REVISTA !
         Cel mai important şi, totodată, cel mai simplu mod de a ajuta „Credinţa noastră” este să cumperi ediţia tipărită. Pe situl revistei sunt disponibile pentru lectură în mod gratuit ediţii electronice, astfel încât oricine are acces la cuvântul de credinţă. Nu am limitat în niciun fel această posibilitate, pentru că scopul revistei este tocmai unul umanitar şi nicidecum unul comercial. Fiecare are libertatea de a trăi experienţa „Credinţa noastră” şi de a decide dacă aceasta l-a impresionat îndeajuns încât să părăsească pasivitatea şi să contribuie activ la continuarea demersurilor de solidaritate şi întrajutorare pe care le întreprinde revista.     
            În momentul în care te-ai hotărât să te alături acestor demersuri, cea mai bună dovadă a solidarităţii va fi cumpărarea ediţiei tipărite a revistei.
            Pentru comenzi, este necesar să mă contactezi la adresa de poştă electronică credinta.noastra@gmail.com . În mesajul tău vei specifica adresa de contact, numărul de exemplare dorite şi, eventual, ediţia pe care intenţionezi să o comanzi (în cazul în care doreşti să primeşti şi ediţii mai vechi). 
            Modalitatea de onorare a comenzii este, de preferinţă, expedierea poştală cu plată ramburs. Dacă ai altă opţiune, putem discuta individual.
            În acest sens, vor fi utilizate următoarele tarife :
            
            a) Pe raza municipiului Braşov : 2 RON / exemplar – preţul obişnuit al revistei ;                                                                                                livrarea este gratuită 
            b) În Ţară : 2 RON / exemplar + 3 RON pentru acoperirea cheltuielilor de                                                                                    expediere poştală 
            c)  În străinătate : 2 RON / exemplar + 5 RON pentru acoperirea cheltuielilor                                                                                         de expediere poştală 
            d) În Basarabia : GRATUIT 
 
             
        8) EFECTUEAZĂ O DONAŢIE !
             În cazul în care doreşti să faci o donaţie (sponsorizare), îţi mulţumesc şi te rog să mă contactezi la adresa de poştă electronică credinta.noastra@gmail.com .
 
             
        9) CONTRIBUIE CU MATERIALE
             Revista „Credinţa noastră” este un spaţiu al dialogului şi al colaborării. Dacă deţii materiale de creaţie personală sau de altă natură, care se potrivesc conţinutului acestei publicaţii, te rog să iei legătura cu mine la adresa mai sus menţionată.
             Totuşi, eu nu mă oblig în niciun fel să public aceste materiale, care vor apărea în paginile revistei doar în măsura în care va fi nevoie de ele şi la momentul potrivit. De asemenea, este importantă calitatea materialelor trimise. Îmi rezerv dreptul să operez corecturi sau să public doar fragmente din informaţia pe care mi-o vei pune la dispoziţie.
             Este important să înţelegi că o eventuală contribuţie a ta cu materiale în cadrul revistei este o manifestare sinceră şi dezinteresată a credinţei, urmărind în primul rând interesul publicaţiei „Credinţa noastră” şi nu interese de natură personală.
 
             
        10) WEB ŞI ACOPERIRE TERITORIALĂ
            „Credinţa noastră” este concepută ca o REVISTĂ A TUTUROR ROMÂNILOR , contribuind la păstrarea şi răspândirea / promovarea credinţei ortodoxe strămoşeşti, cât şi a valorilor morale, spirituale şi culturale Româneşti. Două condiţii esenţiale pentru realizarea acestui deziderat sunt asigurarea unui număr cât mai mare de exemplare ale revistei (şi a unei metode eficiente de distribuţie a acestora în teritoriu)  şi construirea + găzduirea unei alte pagini de web mai performante şi mai spaţioase, acestea putând facilita accesul unui număr cât mai mare de Români la adevărurile de credinţă şi spiritualitate promovate de „Credinţa noastră”.
             Din păcate, tirajul actual de care beneficiază revista este unul total insuficient, de numai 100 de exemplare în Ţară şi tot atâtea în Basarabia, metoda de obţinere fiind fotocopierea. Totodată, pagina web oferită gratuit de Googlepages nu dispune decât de posibilităţi minime de realizare grafică şi de un spaţiu de doar 100 MB.
             Te rog să îţi aduci contribuţia, în măsura posibilităţilor, pentru schimbarea acestei stări de fapt. Ajutoarele / sugestiile de orice natură sunt mai mult decât binevenite.
             Având în vedere că această publicaţie se autofinanţează şi poate aduce profit, generând, de asemenea, şi un surplus menit continuării acţiunilor de solidaritate (vezi planul tarifar), m-am gândit că o idee excelentă ar fi, în măsura în care vor exista parteneri interesaţi, preluarea şi integrarea revistei în circuitul naţional de presă şi distribuţie.
             Pentru oricare din situaţiile şi problemele expuse mai sus, cât şi în legătură cu idei/propuneri noi, nu ezitaţi să mă contactaţi la adresa de poştă electronică credinta.noastra@gmail.com .
 
              
11) COLECTĂ DE CARTE PENTRU BASARABIA
 
             După cum ai putut remarca prin consultarea planului tarifar, revista „Credinţa noastră” sprijină promovarea şi difuzarea valorilor de credinţă, spiritualitate şi cultură Românească pe ambele maluri ale Prutului. La momentul actual, s-au întreprins deja câteva acţiuni concrete, legate de sărbătorirea la 31 august a Zilei Limbii Române în Basarabia.
            De acum înainte, prin simpla cumpărare a ediţiei tipărite a revistei, oferi şansa unui Român basarabean de a primi la rândul său un exemplar din „Credinţa noastră” şi faci, în acelaşi timp, o donaţie de 1 RON pentru achiziţionarea de cărţi care vor fi trimise unor şcoli Româneşti din Basarabia.
            Poţi contribui şi tu direct la această colectă de carte pentru Basarabia donând cărţi sau bani pe care le poţi încredinţa revistei „Credinţa noastră”  pentru a fi transmise ulterior peste Prut sau te poţi implica pe cont propriu, trimiţând personal în Basarabia cărţile pe care le-ai adunat. Pentru oricare din aceste două situaţii, te rog să iei legătura cu mine la adresa de poştă electronică a revistei (credinta.noastra@gmail.com) pentru a primi îndrumări.
            Am avut ocazia să aflu despre o altă acţiune similară întreprinsă cu ceva timp în urmă, când cărţile au fost oprite la vama din partea moldovenească. Deşi adevărul este că autorităţilor comuniste proruse nu le convin astfel de tentative de re-generare a conştiinţei Româneşti în Basarabia, motivul invocat de grănicerii moldoveni era că „astfel de cărţi ar fi putut îmbolnăvi copiii”.  Trebuie să mărturisesc că, la auzul acestei veşti, mi-a crăpat obrazul de ruşine. Îmi imaginez ce se întâmplase de fapt: pe când ruşii trimit în Basarabia vagoane întregi de cărţi nou-nouţe, unii dintre Românii noştri nu donează decât cărţi vechi, jerpelite, care nu le mai sunt de trebuinţă şi de care doresc să scape. În loc să le arunce la gunoi, le trimit în Basarabia, pe post de lături sfidătoare aruncate fratelui mai mic. Alţii, în loc să se gândească la importanţa şi utilitatea cărţilor trimise, care vor fi cel mai probabil folosite de către elevi, trimit la întâmplare cărţi de doi bani de care nu mai au nevoie, de genul „carte de bucate”, „almanah literar de pe vremea când făcea plopul pere şi comuniştii gubernie sovietică din România”, „manuale învechite, care nu mai corespund programei şcolare din Ţară, darmite celei din Basarabia”, etc. Este o ruşine, care ne desconsideră în primul rând pe noi ca oameni.
            În consecinţă, revista „Credinţa noastră” va colecta numai cărţi noi, sau într-o stare foarte bună, de preferinţă axate pe Literatura Română şi Istoria Românilor, dar şi alte tipuri de cărţi, de literatură universală ş.a.m.d.  Sfătuiesc pe toţi cei interesaţi în a desfăşura, la rândul lor, pe cont propriu, acţiuni similare, să procedeze la fel.  
 
 
           12) ÎN LOC DE ÎNCHEIERE
             Au trecut 5 ani de-atunci. De la acea zi noroasă de toamnă care, în spatele tăcerii apăsătoare, ascundea efervescenţa unei noi promisiuni: „Credinţa noastră”. Atunci s-a născut prima revistă ortodoxă din Braşov, şi prima care a îndrăznit să treacă şi mai departe de cuvânt şi idee, la fapte. În tot acest timp, indiferent de suişuri sau coborâşuri, am ţinut tastatura pe genunchi şi credinţa în suflet. Au fost clipe extraordinare, de lumină şi dăruire. Dar, mai presus de toate, aţi fost voi, cititorii de mai aproape sau de mai departe. De aceea, fie că ne-am dat sau nu seama, între noi toţi s-a creat o legătură puternică, de dincolo de barierele spaţio-temporale, o legătură care va dăinui de-a pururi: prietenia, generată de credinţă. Aceasta este starea de spirit pe care o emană  „Credinţa noastră”.
           De câte ori a fost nevoie, am luat atitudine. Am contribuit împreună la acţiuni de solidaritate care, dacă nu au schimbat vieţi, măcar au schimbat ceva în oceanul de indiferenţă care ne înconjoară din toate părţile. Astăzi, ne întoarcem pentru o clipă privirile în urmă, dăruind un zâmbet luminos umbrei de aducere-aminte. La ceas aniversar, pentru trecut şi pentru viitor, să mulţumim Domnului!

 

 
            Oriunde te-ai afla, oricine ai fi şi oricum ar fi viaţa ta, roagă-te neîncetat, fii bun, şi mulţumeşte-I lui Dumnezeu pentru toate câte ţi le-a dat !    

 

 
Braşov, septembrie 2006
Vlad Pârău