HET ONTSTAAN VAN DE COUNTRYDANS

 

 

HOME

Het ontstaan van de countrydans
Tekst: door Kaatje

 

COUNTRY-DANSEN, WAT IS DAT?  Country-line dansen is een dansvorm waar men "alleen" maar toch in clubverband bezig kan zijn.
Je bent dus niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld stijldansen, afhankelijk van het hebben van een partner, die ook wilt en kan dansen.
Verder is line-dance een gezonde vorm van bewegen, een goede ontspanning en ... last but not least ... gewoon leuk om te doen.
Het aantal clubs waar je kan line dansen neemt dan ook snel toe, evenals het aantal beoefenaars van het line dansen.

Line dansen worden op verschillende niveaus ingedeeld, waarbij niveau 1 staat voor de beginner en niveau 3 de geoefende dansers zijn.
De keuze van dansen is enorm en bedraagt momenteel al zo 'n 20.000 dansen zodat het wel eventjes duurt voordat je alle line dansen onder de knie hebt.

DE GESCHIEDENIS VAN HET LINE-DANSEN
De line-dance wordt vaak gerelateerd aan het wilde westen, maar ook de Grieken en Romeinen kende al hun line-dansen, terwijl de Ieren met hun "lord of the dance" veel harten gestolen hebben.

Al in de prehistorie werd er gedanst. Veelal betrof het hier dansen om goden gunstig te stemmen, vruchtbaarheidsdansen voor goede oogsten of dansen om een negatief lot te keren.
Ten tijde van de oude Grieken en Romeinen begon men ook te dansen uit vermaak.
De Kretaanse en later de Griekse dansen werden uitgevoerd in open of gesloten cirkels, waarbij er meestal rond een boom, altaar of een mythisch object werd gedanst in de hoop zich op deze wijze te ontdoen van het kwaad.
In feite is hier de basis gelegd voor de koordansen of de reidansen.
Later ging men dansen rond de zanger of de muzikant en ook het square dansen nam zijn intrede.
De Grieken waren echte handelaren en brachten naast hun handel ook hun dansen naar andere landen, zoals het Romeinse rijk
Zo verspreidde de dansen zich naar andere landen en voegde ieder land er zijn eigen folklore aan. Zo ontstond in Spanje, mede ook onder de Arabische invloed, de flamenco. In West-Europa zag men bij het arme deel van de bevolking de volksdansen opbloeien terwijl aan het hof de hofdansen ontstonden.
Toen vele Europeanen in de 18e eeuw naar Amerika trokken om daar een nieuw bestaan te beginnen ontstond er een mengeling van allerlei muzieksoorten en dansen die uiteindelijk uitmondde in de hedendaagse Country and Western.
De square dance ontstond uit de meegebrachte Engelse hofdansen, waarbij koppels (of groepen van 4 koppels) in een square (vierkant) formatie staan.
Het is de populairste en het meest bekende type van volksdans in de USA en werd Square dance genoemd om het onderscheid te maken met de
vergelijkbare dansen zoals de contra dance (voor een dubbele lijn van dansers) en de

round dance (voor een cirkel van koppels).
Behalve in Amerika was de country-dance ook in Europa populair, maar werd uiteindelijk door de opkomst van de polka en de wals naar de achtergrond verdrongen en het duurde eigenlijk tot aan het begin van de 20ste eeuw voordat de country-dance weer wat terug kwam, met name in Amerika.
Na de tweede wereldoorlog brachten de Amerikanen de muziek en dansen mee naar Europa en beetje bij beetje werd het line-dansen weer populairder.
Omstreeks 1983 werd het line-dansen ook in Nederland geïntroduceerd, door 2 personen, die de dansen hadden gezien van de Amerikanen. Een in het westen van het land en een in het zuiden van het land.

In eerste instantie werden alleen de
freeze , Ten Step, Walk , Louie, en Cotton Eyed Joe gedanst. Zodra er ergens een bandje speelde waarop gedanst kon worden kwamen beide clubs bij elkaar en wisselde dansen uit, die op gegeven moment ook op papier werden gezet.
Country dansen werd populairder in Nederland, waar steeds meer clubs ontstonden en later ook weer overkoepelende organen die wedstrijden organiseerden.

De moderne Amerikaanse square dance heeft niet veel meer gemeen met de "traditional" square dance van zo'n 200 jaar geleden.
Hij wordt wel nog steeds gedanst met 4 koppels en er is nog steeds een "caller" die de "calls" geeft die de dansers moeten volgen.
Had de oude square dance maar 3 of 5 figuren, de moderne square dance heeft er veel meer, met een bijna oneindig aantal combinaties. De traditionele begeleiding door accordion, banjo en fiddle, werd vervangen door moderne (country-) muziek
Inmiddels word deze dansvorm overal ter wereld beoefend, Een choreograaf schrijft een serie dansstappen op een daarvoor gekozen muziekstuk. Iedereen danst dezelfde beweging op hetzelfde moment. Er zijn verschillende dansvormen, zoals o.a. linedansen, two step, partnerdansen, en ook squaredansen.
Je hebt een, twee, drie en vier muurs dansen, er kan gedanst worden op wals en cha,cha,cha tempo, en op verschillende maatsoorten, In verschillende tempo’s.
Zo’n dans kan bijvoorbeeld uit 32 tot 64 tellen bestaan, nadat men een nieuwe dans geleerd heeft, kan men die thuis altijd nakijken en bijhouden door middel van een danssheet waarop deze dans uitgeprint is, en waarop men de overige informatie zoals BPM -Beats per minuut - kan vinden.
Toen country dansen hier geïntroduceerd werd, was het uitsluitend countrymuziek waarop gedanst werd, tegenwoordig komen allerhande muziekstijlen aan bod, van traditionele country tot funky, disco en rock.
ook Ierse muziek komt aan bod, het is erg leuk om steeds weer nieuwe muziek te ontdekken waarop een dans geschreven is. De steeds in een andere volgorde terugkerende basis begrippen maken dat de dansers na een tijdje snel een nieuwe dans onder de knie hebben.

HET ONSTAAN VAN HET LINE-DANSEN


Het is al jaren een fenomeen in de U.S.A. vooraleer het overwaaide naar Engeland. De oorsprong van de line-dancen vinden we terug in de 18-19de eeuw bij het inpalmen van het Wilde westen. De verschillende nationaliteiten brachten hun dansen mee naar het nieuwe continent. Al deze soorten muziek en dansen versmolten in de loop der jaren en er ontstond een nieuw soort muziek en dans. Éen van deze nieuwe vorm was het lijndansen. De verovering van het wilde westen gebeurde steeds in lange karavanen, met paarden en huifkarren. Na een lange dagrit moesten ze natuurlijk ook slapen. De huifkarren werden meestal in een vierkant” square” opgesteld, dit om zich te beschermen tegen de indianen. Ze maakte dan een kampvuur en er werd dan gedronken en gedanst en zo ontstond de “square dans”. Na jaren ontstonden er nederzettingen en werd er handel gedreven. Zo ook een saloon. Jonge mannen dronken en dansten onder elkaar. Dit gebeurde om het jonge vrouwenvolk te imponeren en te veroveren. De mannen dansten steeds side by side en in lijnen en zo ontstond de line-dance. Veel muziek van vroegere jaren werden verwerkt voor country muziek. De link tussen line-dance en country music werd nieuw leven ingeblazen in 1992 door Billy Ray Cyrus met zijn Achy Breaky Heart. Deze song en de nodige marketing er rond zorgde ervoor dat de line-dance en de country muziek voor altijd met elkaar verbonden werden. Het is leuk en ontspannend, de muziek is goed, ouderdom of geslacht spelen geen enkele rol, iedereen kan het leren, men heeft zelfs geen partner nodig om te dansen en men wordt er lenig en fit van.

 

ONTSTAAN VAN DE COUNTRYMUZIEK

 

Country and western muziek of country muziek, is een populaire Amerikaanse muziekstijl met wortels in de traditionele Zuid-Amerikaanse muziek en met invloeden van andere populaire muziekstijlen. De eerste inwijkelingen waren Engelsen en Ieren. Deze zongen thuis over hun zware leven als kolonisten. 200 jaar voor de eerste countryplaat werd geperst hoorden deze liedjes bij het leven van elke dag. In de kerk leerden de mensen zingen en leerden ze elke dag de countryzang. De allereerste countrysterren zongen al voor dat ze konden lopen. In de jaren 1920 gebruikten de platenmaatschappijen het label Hillbilly voor muziek die de Zuid-Amerikaanse, blanke plattelandsbevolking aansprak. Regionale muzikanten, zoals The Carter Family (1927-1943) namen oude ballades en sentimentele liedjes op gebruikmakend van de typische zuiderse stemklank en de typische instrumenten. The Carters waren de grondleggers van de Countrymuziek. In de periode tussen 1927 en 1941 namen de Carters meer dan 300 nummers op. De meer blues en western georiënteerde Jimmie Rodgers introduceerde daarbij het jodelen. In de jaren ’30 was er een crisis in Amerika en de mensen kochten geen platen meer maar zaten naar de radio te luisteren. De radio hielp de countrymuziekstijl te verspreiden. Meer en meer werden er complete shows uitgezonden “Barn Dances” genoemd. Plattelands variant van varieté. De populairste “Barn Dances” was “Grand Ole Opry”. Dit program is nog steeds te beluisteren. Meer en meer begonnen de samenzang, groepjes de country te ontdekken. Vele broers begonnen te zingen zoals The Stanley Brothers, The Louvin Brothers. The Monroe’s hielden het niet lang vol en Billie Monroe ging solo. Hij zou de legendarische vader van de Bluegrass worden. Bluegrass onstaan in Kentucky is de oorsprong van de traditionele country. In de jaren ’30 werd er in Texas olie opgepompt. In 1933 werd de drooglegging opgeheven en kon er overal weer vol gedronken worden.

( Hiervoor was er een alcohol verbod). Overal ontstonden er kleine dranklokalen; de “Honky Tonks” genaamd. Samen met de olieboorders ontstond er een nieuwe welvaart en een nieuwe ruige muziekstijl. De zogenaamde “Honky Tonk Country”.Zo kwam de countrymuziek in de cafés als ontspanning voor de olieboorders met hun verdriet en romantiek en er werd er veel gedronken en geschoten. Er ontstonden er 2 substijlen: western swing met elementen uit de blues, jazz en mainstream, waarbij populaire instrumenten zoals de saxofoon en de drums gebruikt werden, gecombineerd met de traditionele viool en gitaar. De Bluegrass had zijn hoogtepunt op het einde van de jaren ’40. De jaren ’50 stonden in het teken van sociale veranderingen en de opkomst van de Rock ‘n’ Roll. Hank Williams, gestorven op 29- jarige leeftijd was een veel belovende countryzanger waarvan nu nog muziek beluisterd wordt. Hij was verslaafd aan drank, drugs en kalmeertabletten en was niet meer welkom in Nashville. Hij veranderde de countrymuziek van Bluegrass naar Hillybilly, voorloper van de Rock ‘n’ Roll. Hank Williams trad samen op met Lefty Frizelle. Deze had een unieke stem en is de peetvader van de moderne countrymuziek . In 1950 ontstond er een nieuwe ster aan het firmament: Johny Cash. Hij trad op in gevangenissen en had er veel succes. Met “Sunday mornin’ comin down” zong hij over drank en drugs en dat werd door televisiekijkend publiek niet aanvaard. Rond 1955, met de opkomst van de popmuziek werden er ook popstijl arrangementen aan de countrymuziek toegevoegd. Platenmaatschappijen veranderen de naam Hillybilly in Country and western. De Rock ‘n’ Roll deed meer zijn intrede. De producers in Nashville zagen hun omzet achteruit gaan en besloten een andere muziek te brengen. Radiovriendelijker countrypop en beter bekend werd als de “Nashville sound”. Zo was er Jim Reeves die zijn intrede deed. Hij was begonnen in de “Honky Tonks” en stilaan overgegaan naar de “pop-country”. Zijn eerste plaatjes; Bimbo en Four Walls werden grote successen. Eddy Arnold, de Bing Crosby van de country belichaamde de “Honky Tonk” naar de “Country-pop”. Jim Reeves, Eddy Arnold en Hank Williams brachten de countrymuziek over de hele wereld. Willy Nelson zorgde voor de vernieuwing in de countrymuziek. Hij zong niet over het leven van de cowboys, maar wel over drugs, drank en overspel. Hij hield zich niet aan de wetten van Nashville dat conservatief en traditioneel was. Begin de jaren ’60 kwam er een opbloei van de niet commerciële muziek. De Amerikanen zette zich af tegen de consumptie -  maatschappij. De mensen ontdekten de oude muziek en de oude zangers zoals: Ralph Stanley en Skaggs. Deze laatste stelde in een show zijn zoon voor Ricky Skaggs, 7 jaar en een opkomende ster. Hij groeide op in de heuvels van Kentucky en wist wat countrymuziek en het leven in de bergen was. In de jaren ’70 ging hij samen met Emmylou Harris en introduceerde de Bluegrass bij het grote publiek. De doorbraak van Emmylou Harris maakte ook de weg vrij voor Alison Kraus. De beste Bluegrass artieste aller tijden. Begin de jaren ’70 stond de country in Nashville op een klein pitje. Countrymuziek moest popmuziek worden. Naast Nashville was er ook Austin in Texas. Hier was er een bloeiende muziek industriële genre en niet gebonden aan de wetten van Nashville. BAKERSFIELD was de eerste hoofdstad van de alternatieve country. De “Bakersfield song” kreeg bekendheid met Buck Owens. Buck had de pest aan het sappige country ritme. Hij wou er pit in brengen. De mensen laten dansen. Het ritme van de muziek moest de mensen automatisch aanzetten tot dansen. Om muziek bekendheid was er de radio. Buck Owens deed de luidsprekers luider knallen in de auto’s door zijn ritmische countrymuziek. De “Bakersfield-songs werden voornamelijk opgenomen in Hollywood in de Capitol Records Tower. De Beatles waren fan van Buck Owens en namen ook een plaat van hem op, Act Naturally. Een volgende artiest die bekendheid verwierf was Merle Haggard. Hij was de nieuwe Henk Williams. Bob Dylan was de stem van de studenten en Merle Haggard de stem van de arbeider. Gran Parsons……..de grondlegger van de country-pop. Gran was tekst en muziek schrijver en hield zowel van country als van rock muziek. Hij combineerde deze muziek en zo ontstond de country-pop. Hij zong samen met Emmylou Harris. In 1973 overleed hij aan een over dosis. Enkele "rockabilies"-rock and roll artiesten met country roots zoals Conway Twitty werden later country-pop-zanger. Stilaan werd Nashville opnieuw wakker. In de helft van 1970 lijkt er een revolutie uit te breken. De artiesten wilden veranderingen in de authentieke country. Afvallige onafhankelijke muziekanten die zich verzette tegen de wetten van Nashville waren OUTLAWS. Iedereen die bv. in Nashville fout parkeerde noemde ze Outlaw. In de steden werd er nu op zijn country’s gekleed. Jeans, hoed, boots enz.. Het kwam in de mode als cowboys rond te lopen. Waylon Jennings had in zijn rock ‘n’ roll tijd nog samen gespeeld met Buddy Holly. In zijn nummers liet hij weten hoe hij het Nashville systeem verfoeide. Met “ Honky Tonk Heroes” maakte hij een knaller van een hit. In de helft van de jaren ’80 kwamen er een nieuwe generatie countryzangers. Dwight Yoakam moest 10 jaar knokken om zich een publiek te verwerven. Deze speelde terug de traditionele country. De klassieke “Bakersfieldsongs” kregen een tweede leven. De traditionele klanken van de country moest toegankelijker gemaakt worden voor het hedendaagse publiek. Ze werden de ”Nieuwe traditionelen“ genoemd. Ook Randy Travis was zo iemand die de oude country terug leven in blies. Steve Earle was één van de eerste Nashville artiesten die schrik had van de Rock-muziek; het ritme voor de truckers. Garth Brooks werd de nieuwe koning van de countrymuziek. Zijn muziek sprak een jeugdig publiek aan. Hij zong niet alleen maar bracht ook ectakel op het podium. Shania Twain was na Garth Brooks de grote sensatie in Nashville. Er ontstond ook een nieuwe groep de “ Alt country”. Deze bracht oude country melodieën in een modern pakje. Wie kon dat beter dan de kleinzoon van de vader van de countrymuziek….Hank Williams III En ook vandaag heeft de country-and-western muziek zijn populariteit nog niet verloren.

SWEETHAERTS OF THE RODEO

De countrymuziek was een mannenwereld. Er was geen plaats voor vrouwen. In elke band zong wel een vrouw mee in het koor. Jean Shepard was een uitzondering. Als kindsterretje zong ze in de jaren ’50 country en reisde ze door heel Amerika en werd de lieveling van de countryliefhebbers. Ze zong graag over de mannen en zo viel ze in de smaak bij de vrouwen. Veel mannen schakelde stilletjes over naar de Pop-country terwijl Jean shepard zich hield aan de pure honky-tonk stijl. Patsy Cline trad samen met haar man op in de cafés van Nashville. Langzaam begon Patsy solo op te treden en nam platen op. Ze had een jankende stem en dit bracht haar veel succes op. Zo verlegde ze de grenzen van de countrymuziek. Patsy had de ideale stem voor de Nashville-sound. Countrymuziek was in de jaren ’50 ingehaald door de Rock ‘n’ Roll en om publiek terug te winnen moest de stelgitaar, banjo en andere hillybilly elementen wijken voor gevoel. Patsy Cline had dit gevoel. Ze had sensuele eigenschappen en zeer sexy. Ze zong songs van Willy Nelson.De “Ballad Crazy” werd een top hit. Ze overleed in 1963 bij een vliegtuigongeval.. Lorette Lynn was nog zo iemand die door Amerika trok van radiostation naar radiostation met haar nummer “ Honky Tonk Girl” en sliep in haar wagen. Tot haar plaat in de hitlijsten verscheen. Toen was haar ergernis voorbij. De diskjockeys draaide haar plaat de top tien binnen. Haar volgende liedjes gingen over de maatschappelijk rol van de vrouw. Ze schreef over wat ze allemaal zelf meegemaakt had. “ You ain’t woman enough to take my man” en nog andere liedjes gingen over haar zelf. Vrouwen kochten massaal haar platen. Tammy Waynette kwam gescheiden, met 3 kinderen en straatarm in Nashville aan en ging gewoon alle platenmaatschappijen af om een contract te bemachtigen. In het begin moest ze in verschrikkelijke biertenten optreden met gelegenheidsbandjes; Zo deed ze 3 à 4 optredens per dag. Is wel 4 X gescheiden maar schreef wel het liedje:” Stand by your man" en het werd een wereld hit. Nog zo een countryzangeres was Dolly Parton. Ze voelde zich een zuster van Tammy Waynette en Lorette Lynn. Samen namen ze het album “Honky Tonk Angels” op. Dolly’s eerste hit was “Dumb Blonde”. Het volgende was “Coat of many colors” dat een groot publiek bereikte. Gail Davies was de eerste vrouwelijke countryzangeres die schreef, zong en produceerde haar eigen songs. K D Lang zag eruit als Buddy Holly . De echte countryfans hielden van haar. Ook zei liet haar verleiden om samen met Brenda Lee, Kitty Wells en Lorette Lynn “Honky Tonk Angels” op te nemen. We belanden nu in de jaren 2000 met Shania Twain. De best verkopende countryzangeres van dat ogenblik. “Honey I’m home; Man I feel like a woman" zijn grote hits geworden.

Samen met Alan Jackson waren zij de grondleggers voor de country in Europa. De rest van het verhaal kennen jullie.