Organisatie‎ > ‎

Zomerschool voor senioren

De Zomerschool doorbreekt de eenzaamheid........Voor alle senioren in Almelo vanaf 50 jaar

Een project van St. COSBO 

 

in een periode waarin de meeste activiteiten tijdelijk stil liggen wegens vakantie. Juist in deze periode willen we 50-plussers die zelf niet met vakantie kunnen of niet het hoogseizoen hiervoor kiezen, kennis en ideeën aanreiken rond kunst, cultuur, bewegen en maatschappelijk betrokken zijn in een sfeer van ontspanning en ontmoeting.


“ZOMERSCHOOL  VOOR  SENIOREN” 2018


Dit is de 9e keer dat de Zomerschool voor Senioren word georganiseerd door de gezamenlijke ouderenbonden KBO, OVA en PCOB  (COSBO) in Almelo. 
Van 20 tot en met 31 augustus 2018.


Zomerschool Senioren 2018

 Voor de 9e keer ligt er hier een programma van de Zomerschool. Een creatief team heeft wederom een geweldig programma samengesteld. Voor elk wat wils.
Het is goed om dit creatieve team onder leiding van Theo Vleerbos eens te benoemen.
Ria Westendorp, Jelly de Haan, Miny Vogelgsang en Fons Lucas zijn druk bezig geweest om diverse activiteiten te organiseren. Zij weten toch maar elke keer  weer een programma samen te stellen dat klinkt als een klok.
Vorig jaar hebben over de 400 personen meegedaan aan één of meerdere activiteiten. Een succes.
Wij hopen ook dat er dit jaar vele mensen zich zullen inschrijven voor één of meerdere activiteiten.  De inschrijfdatum en tijden vindt u elders in dit programma boekje. Meldt u aan en trek er op uit de komende zomer!  Ontmoet nieuwe mensen en geniet van de activiteiten.  Wij hopen u ook dit jaar in grote getale te mogen begroeten .
Lily Altena, voorzitter COSBO                                                    
 
Hoe kunt u meedoen aan  de Zomerschool voor Senioren?
 
U kunt zich alleen inschrijven voor een activiteit op donderdag 5 juli  bij Almelo Sociaal Grotestraat zuid nr.174   

                                 van 10.00 uur – 12.00 uur en van 13.00 uur – 15.00 uur.     

Leden van de 3 bonden betalen € 5,00  op vertoon van uw lidmaatschapskaart Niet-leden betalen € 7,00. 
Breng ook op die dag het ingevulde inschrijfformulier mee!!
Bij alle activiteiten en excursies zijn een minimum en maximum aantal deelnemers mogelijk.  “ Vol is Vol”.
Mocht u 5 juli niet in de gelegenheid zijn op u op te geven voor een activiteit, schakel dan een goede buur of vriend(in) hiervoor in!! Men kan, maximaal voor 3 personen, activiteiten inschrijven.  Er zijn bij Almelo Sociaal extra inschrijfformulieren aanwezig.    

Indien u vragen heeft omtrent de Zomerschool kunt u bellen:    
06-28865515 op werkdagen van 10.00-17.00 uur   vanaf 19 juni. 
 
Mocht u om financiële redenen niet in staat zijn om mee te doen dan kunt u bij “Almelo doet mee”, Rietstraat 143, hiervoor vouchers aanvragen.
 
Met het inleveren van uw aanmeldingslijst geeft u  toestemming aan de COSBO om uw gegevens en foto’s voor de zomerschool  te gebruiken.  Dit is in het kader van de nieuwe privacywet.

Opgave lidmaatschap PCOB  : tel. 06-42659142 
Opgave lidmaatschap KBO    : tel. 06-57172316 
Opgave lidmaatschap OVA    : tel. 0546-451590

 IEDEREEN KAN MEEDOEN.......Onze bedoeling dit jaar is zo “weinig  mogelijk” met de  auto te gaan.  
Maar... mensen die niet kunnen fietsen of andere beperking  hebben, kunnen  bij de inschrijving op 5 juli daarvoor een voucher vragen. Dus plezier voor allen!
 
De zomerschool wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Kroonoil BV. - Almelo Sociaal - Wihelmus Koffie en Eethuis - drukkerij Lulof en stichting Vrienden van het Hookhoes                                                                                    
 
Week 34                                      

MAANDAGMORGEN  20 AUGUSTUS                               

1.  UNIEKE JUBILEUM-QUIZ OVER ALMELO                    
Wij beginnen de Zomerschool 2018 met een fraai jubileum. Voor de 5e keer presenteren wij u de Almelo-quiz waarin wij uw geheugen op scherp stellen met alles wat met onze stad te maken heeft. Dit keer met veel nieuwe foto’s maar ook leuke onderwerpen uit de afgelopen jaren.            
 
Plaats:  09.30 uur Almelo Sociaal   Leiding:  Ria en Theo   Aantal deelnemers:  onbeperkt 
  
MAANDAGMIDDAG 20 AUGUSTUS
                                                                    

2. ROMANTIEK EN KULTUUR OP  LANDGOED DE BARKEL                     
We gaan op de fiets naar pleisterplaats De Barkel in Wierden.Waar in de 15e eeuw monniken hun bijenvolken over de heide lieten uitzwermen, rusten nu fietsers en wandelaars uit. Landgoed De Barkel, “Bos van het Jaar” is een klein bos met een grote geschiedenis. De gastheer en dame nemen ons mee in de geschiedenis van het rijke heden en verleden van deze unieke plek. Wij gaan met de fiets en de afstand is ± 10 km.                    

Vertrek: 13.30 uur vanaf Almelo Sociaal   Leiding: Ria en Theo.    Aantal deelnemers: onbeperkt                                                                

DINSDAGMORGEN 21 AUGUSTUS   
 
3. VROEGE VOGEL WANDELING IN NATUURRESERVAAT

De  vroege vogels onder ons komen vandaag aan hun trekken.  Wij vertrekken vanaf Almelo Sociaal naar het  Kultuurhuus in Ypelo. Onder leiding van Els Janse, gids van het Overijsels Landschap, maken we een wandeling door het natuurreservaat. Tip: neem een verrekijker mee! Om ± 10.30 uur fietsen we weer terug.  We verwachten veel deelname van zowel dames als heren en  zo nodig is er een extra gids en splitsen wij ons in twee groepen.
 
Vertrek: 07.30 uur  bij Almelo Sociaal   Leiding:  Fons en Theo   Aantal:  onbeperkt  
 
DINSDAGMIDDAG 21 AUGUSTUS    
 
4. MIDGETGOLF OP DE NIEUWE BAAN VAN HET  MAATVELD  

Deze middag wacht ons een sportieve uitdaging. We spelen op de geheel vernieuwde en gerestaureerde midgetgolfbaan van het Maatveld. 
U wordt daar om 13.30 uur verwacht de koffie staat voor u klaar op het gezellige terras. Of u nou wel of niet meedoet, een middagje in het Nijreesbos is op zich al een heerlijke  rustgevende  ervaring, zeker bij mooi weer.
Wij verwachten u om 13.30 uur bij "het Maatveld"
Leiding: Fons en Theo  Aantal deelnemers:      onbeperkt.                       
 
WOENSDAGMORGEN 22 AUGUSTUS
 
5. BEZOEK AAN HET BOLLETJEMUSEUM   

Kent u de uitspraak nog “Ik wil Bolletje” Bent u ook zo benieuwd hoe Bolletje aan deze naam is gekomen, en hebt u altijd al eens een kijkje boven willen nemen? Dan hebt u nu de kans. Eerst drinken we samen koffie/thee met wat lekkers. Aansluitend gaan we naar boven, naar het museum waar we een rondleiding krijgen. Hier kunnen we dan in het echt zien hoe alles ontstaan is. 
Wij verwachten u om: 10.00 bij Bolletje  Leiding: Miny en Jelly   Aantal deelnemers : Max. 20 personen 
 
WOENSDAGMIDDAG 22 AUGUSTUS                                 

6.  OP DE FIETS NAAR FRAAIE HOBBYTUIN (WIJZIGING)
 
Dit jaar gaan we naar de hobbytuin in Albergen met fraaie nieuwe  planten en een extra kas waar ze hun hobby en ideeën weer tot leven hebben gebracht. Zij geven ons uitleg en een  rondgang en daarbij worden we nog eens extra getrakteerd op koffie en gebak.  Iets wat u beslist niet mag missen.                           
Vertrek: 13.30 uur, achter Almelo Sociaal  Leiding:   Ria en Theo    Aantal deelnemers: onbeperkt   

DONDERDAGMORGEN 23 AUGUSTUS  
 
7. FUN – IE - FIT.   
 
Deze morgen gaan we iets heel leuks doen. We gaan ons bewegen, maar op een hele ongewone manier. Het is bijzonder om dat voor de eerste keer te doen.  Zo leuk en zo ontspannend.  Dit gaat digitaal, we kijken op een scherm en we doen na wat we zien. Ja, echt, toen wij  dit één maal gedaan hadden wilden wij dit vaker doen en nu gaan wij elke week een morgen "fun ie fitten”. We drinken  koffie en altijd is er iets lekkers erbijEcht een grandioze belevenis, dit moet u echt eenmaal gezien en/of gedaan hebben. We rekenen op u. Bewegen op zo’n leuke manier is echt  uniek en in Almelo kan dat. 
Plaats: 09.30 uur  bij het Meester Siebelinkhuis Berlagelaan Leiding: Jelly en Ria   Aantal deelnemers: max. 25 personen      

DONDERDAGMIDDAG 23 AUGUSTUS  
 
8. BEZOEK AAN DE ST.-GEORGIUS BASILIEK  
 
Om 14.00 uur worden we verwacht in de fraaie pastorietuin naast de pastorie voor  een kopje koffie met een traktatie. Terwijl u hiervan geniet zal de beiaardier het carillon bespelen in de vorm van een miniconcert. Daarna volgt er nog een kort optreden van een mezzosopraan in de Basiliek en is er  (als er nog tijd over is) gelegenheid voor een korte rondleiding o.l.v. een van de aanwezige gidsen. We sluiten deze gezellige middag af met een drankje in de pastorietuin. 
Plaats: Basiliek van de St.-Georgius. Leiding:  Fons en Miny   Aantal deelnemers: onbeperkt              
 
VRIJDAGMORGEN  24  AUGUSTUS     
 
9. BLOEMSCHIKKEN  

Voor het weekend. Deze morgen gaan we een mooi bloemstuk maken. Als u zelf een schaal meebrengt en indien u in de gelegenheid bent wat groen, b.v. klimop, groothoefblad of een mooie tak, dan gaan we daar een iets moois van maken. Neemt u een mesje of bloemenschaartje mee dan zorgen wij voor de bloemen. En er staat koffie of thee voor u klaar met iets lekkers. 
Plaats: 09.30 uur Almelo Sociaal   Leiding:  Ria en Jelly Aantal deelnemers:   max. 12 personen
 
VRIJDAGMIDDAG  24  AUGUSTUS 2018     
 
10. NAAR DE SCHEEPSWERF  en VAREN op de REGGE
 
Aan het einde van deze eerste week gaan we  met de fiets een bezoek brengen aan het klompendorp Enter. We gaan naar de Enterse Waarf en maken tevens een mooie tocht  over de Regge richting Nijverdal. Enter was vroeger een schippers en zompendorp. Tegenwoordig is dat niet meer zo maar wordt wel de herinnering  aan die tijd levendig gehouden. Aan de Lee in Enter ligt een prachtige werf waarin zompen worden gebouwd. Dit gebeurt door veel enthousiaste vrijwilligers. De Enterse Waarf heet dan ook niet voor niets  “de Vriendschap” 
Vertrek : 13.30 uur bij Almelo Sociaal,  Leiding:   Fons en Theo  Aantal deelnemers:  max.  20 personen                                                        
 
WEEK 35

MAANDAGMORGEN  27 AUGUSTUS  
 
11.  CREATIEF MET PAPIER
 
U zult zien hoe gemakkelijk je iets bijzonders kunt maken van b.v. van een pocket boekje.  Dit is een eenvoudige les met een leuk resultaat. Deze papierkunst is  later ook heel goed te doen met uw  kleinkinderen, ze  vinden het een hele prestatie dat ze zoiets moois ook zelf kunnen maken.  Succes verzekerd. 
Plaats: 09.30 uur  Almelo Sociaal   Leiding:    Ria en Jelly Aantal deelnemers:       max.  12 personen
 
  
 MAANDAGMIDDAG 27  AUGUSTUS     

12.  BEZOEK:  HUNDERTWASSERHUIS IN GOOR                    

De gebroeders aan de Stegge bouwden in Goor hun kantoor geïnspireerd door de Oostenrijkse  kunstenaar en architect   Friedensreich Hundertwasser. U zult verwondert zijn tijdens de rondleiding wat er van binnen  allemaal te zien is.  Vergeet vooral uw fototoestel niet. Jennie Pasman  leidt ons rond en dit doet ze al jaren met veel enthousiasme. Een mooie fietstocht  van ongeveer 15 km naar het Hundertwasserhuis  in Goor. En natuurlijk is ook hier koffie of thee.    
Vertrek: met de fiets, 13.30 uur Almelo Sociaal  Leiding: Jelly en Ria Aantal deelnemers   max. 25 personen    
 
DINSDAGMORGEN  28 AUGUSTUS
  

13. WERELDDANSEN VOOR VITALE SENIOREN 

We gaan weer gezellig met de beentjes van de vloer. We verwachten u  in het clubgebouw van VV DRC Rietstraat 222 a  “de Kauwe” We gaan een aantal danspassen aanleren uit enkele werelddelen. Voor deze workshop is het wel van belang dat u goed ter been bent en dat u een redelijke goede conditie hebt. In de pauze drinken we samen koffie of thee.
Wij verwachten u om 10.00 uur Rietstraat 222 a  Leiding: Miny en Jelly Aantal deelnemers:  onbeperkt   
 
DINSDAGMIDDAG  28 AUGUSTUS
      

14. OP DE FIETS NAAR EEN  FRAAIE HOBBYTUIN 
(WIJZIGING)

Dit jaar gaan we naar de hobbytuin in Albergen met fraaie nieuwe  planten en een extra kas waar ze hun hobby en ideeën weer tot leven hebben gebracht. Zij geven ons uitleg en een  rondgang en daarbij worden we nog eens extra getrakteerd op koffie en gebak.  Iets wat u beslist niet mag missen.                           
Vertrek: 13.30 uur, achter Almelo Sociaal  Leiding:  Ria en Theo   Aantal deelnemers: onbeperkt   

WOENSDAGMORGEN  29  AUGUSTUS     
 
15. BIBLIOTHEEK EN NIEUWE BINNENSTAD
 
Dit jaar geen stadswandeling maar we gaan op bezoek bij de bibliotheek en kijken achter de coulissen van deze prachtige voorziening. Een ambtenaar van de gemeente neemt ons mee naar de nieuwe binnenstad. Waar komt het water, de winkels enz. We krijgen een blik van boven en van beneden. Dit mag u beslist niet missen, laat u verrassen.
Plaats: 10.00 uur  Bibliotheek Almelo   Leiding: Ria en Theo  Aantal deelnemers :  onbeperkt
 
 
WOENSDAG MIDDAG  29  AUGUSTUS   

16. OP DE FIETS LANGS DE DOORBRAAK 

Wat heeft de natuur rondom de stad ons als inwoners van  Almelo al niet te bieden……… heel veel. Gingen we vorig jaar  met veel deelnemers en vrijwilligers van  het waterschap “de Vechtstromen” langs de nieuwe beek de Doorbraak, dit jaar doen we dit opnieuw. Maar nu gaan we de andere kant op, de oostelijke kant.  Weet u waar deze beek ontstaat?  Ook daar is veel te zien, laat u verrassen. 
Vertrek: 13.30 uur  vanaf het  Waterschapgebouw  Kooikersweg 1,      Leiding: Fons en Theo  Aantal deelnemers:    onbeperkt  

DONDERDAGMORGEN  30  AUGUSTUS                     

17. CREATIEF HANDWERKEN     

Handwerken  is tegenwoordig weer helemaal in, Lijkt het u wat?  Kom dan meedoen met deze gezellige bezigheid.     
Ook het kopje koffie hoort er natuurlijk bij.
Plaats: Almelo Sociaal  10.00 uur Leiding: Miny en Jelly    Aantal deelnemers:  Max.  15   
 
DONDERDAGMIDDAG 30 AUGUSTUS       

18. EXCURSIE NAAR BIO-BOERDERIJ IN FLERINGEN   

Joop Hendriksen is varkensboer, al zijn leven lang.  In het Twentse Fleringen staat zijn boerderij met 240 zeugen, 2 beren  en zo’n 1300 biggen. Het unieke van  zijn bedrijf is dat alles op biologische wijze gebeurt. De varkens zitten niet opgesloten maar lopen los of badderen in een mooi modderbad. Joop heeft hier al diverse prijzen mee in de wacht gesleept zowel lokaal als landelijk. We krijgen natuurlijk koffie aangeboden met iets er bij en hij geeft ons persoonlijk een zeer interessante rondleiding. 
Vertrek : Almelo Sociaal met de auto om 13.30 uur   Leiding: Ria en  Theo  Aantal deelnemers : max. 24 personen
 
VRIJDAG MORGEN 31 AUGUSTUS            

19. ROMANTIEK EN KULTUUR OP LANDGOED DE BARKEL                            

We gaan op de fiets naar pleisterplaats De Barkel in Wierden.  Waar in de 15e eeuw monniken hun bijenvolken over de heide lieten  uitzwermen, rusten nu fietsers en wandelaars uit.  Landgoed  De Barkel, “Bos van het Jaar,” is een klein bos met een grote  geschiedenis. De gastheer en dame nemen ons mee in de geschiedenis van het rijke heden  én verleden van deze unieke plek.
Wij gaan met de fiets en de afstand is ± 10 km
Vertrek:  09.30 uur  Almelo Sociaal , Leiding: Ria en Theo   Aantal deelnemers: onbeperkt 

VRIJDAG MIDDAG 31 AUGUSTUS      
 
20.  BIJZONDERE AFSLUITING VAN ZOMERSCHOOL                       
 
Dit jaar sluiten wij de Zomerschool op een andere manier af en wel met een gezellige activiteit.  Wat......, dat blijft nog even een verrassing.  Wij doen dat in de bovenzaal van de Openbare bibliotheek aan  het Baken in het centrum van Almelo. Bij de inschrijving op 5 juli kunt u zich hiervoor opgeven en ontvangt  u een voucher.
Wij verwachten u om:15.00 uur  Leiding:  De hele werkgroep    Aantal deelnemers:  onbeperkt 

Tijdens de inschrijfdag op donderdag 5 juli zijn er inschrijfformulieren ter plaatse aanwezig!