Presentació


El cor i la cobla. Dos conjunts musicals estretament arrelats a la història musical de Catalunya. Un treballant des de la participació col·lectiva, cercant l’excel·lència de la combinació i de l’assemblatge dels diferents registres del més antic dels instruments: la veu humana. L’altre explorant i assolint fites sorprenents des de l’arrel de la tradició i amb els instruments més autòctons i tradicionals.

El programa que us presentem en aquest concert us deixarà tastar una mica de tot el que aquests conjunts poden fer, ja individualment o des de la seva fusió, amb obres emblemàtiques i rarament escoltades o de nova factura.

A la primera part, dedicada íntegrament a la cobla, hi trobareu la instrumentació de la “Sardana en Do”, de Pau Casals, escrita originalment per a piano i recuperada dels arxius, com és el cas també de les altres sardanes del programa signades per Josep Serra i Bonal o Francesc d’Asís Font i Martínez. Una primera part completada amb obres contemporànies de Jesús Ventura i Jordi Lara.

A la segona part, serà el cor el protagonista, per donar-nos l’oportunitat d’escoltar la integral de les cinc cançons de Joaquim Serra, rarament programades juntes en un concert. I ja amb la participació de les dues formacions, la reestrena de l’obra “Veient Rosie a la finestra”, amb música de Joan Vives i textos de Salvador Espriu, obra d’encàrrec del Memorial Joaquim Serra 2013, i dues sardanes clàssiques del repertori per a cor i cobla: “L’oreneta de Queralt”, amb música de Manuel Oltra i lletra de Neus Ballarà, i l’immortal “Marinada”, d’Antoni Pérez Moya.

Un programa intens i variat. Una petita mostra del què ens poden oferir els dos conjunts musicals catalans més emblemàtics.


Jesús Ventura