Viaţa Profetului Mohamed


Viaţa profetului Mohamed

 

Descendenta (genealogia) sa


El este Abu al-Qasim (tatal lui Qasim), Muhammed, fiul lui Abdullah, fiul lui Abdul-Mutallib, fiul lui Hasim, fiul lui Abd Menaf, fiul lui Qasii, fiul lui Kilab, fiul lui Murrah, fiul lui Keab, fiul lui Lewyi, fiul lui Galib, fiul lui Fehr, fiul lui Malik, fiul lui An-Nadr, fiul lui Kinane, fiul lui Khuzeime, fiul lui Mudrake, fiul lui Ilyas, fiul lui Mudr, fiul lui Nezar, fiul lui Muadd, fiul lui Adnan. S-a convenit, de asemenea ca Adnan este unul dintre fiii lui Ismail.Numele sale


Jubeir, fiul lui Mut'im relateaza ca Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) a spus: "Eu am mai multe nume: sunt Muhammed, Ahmed, Al-Mahi (cel prin care Allah Preainaltul elimina necredinta), al-Hasir (cel care va aduna oamenii la picioarele mele), Al-Aqib (cel care nu are urmas)". Abu Musa al-As'ari a relatat ca Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) ii invata numele sale, spunand: "Eu sunt Muhammed, Ahmed, Al-Muqafii, Al-Hasir, Profetul caintei si Profetul Indurarii."


Puritatea descendeţei sale.


Trebuie stiut faptul ca tatal Profetului a fost protejat de Allah Preainaltul sa nu cada in pacatul preacurviei, pentru ca el sa se nasca dintr-o relatie legitima si nu dintr-un pacat. Uathile, fiul lui al-Asqa', a relatat ca Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus: "Allah Preainaltul a ales dintre fiii lui Ibrahim pe Ismail. A ales dintre fiii lui Ismail pe Kinane. A ales dintre fiii lui Kinane pe Qurais. A ales dintre Qurais pe fiii lui Hasim, iar pe mine m-a ales din fiii lui Hasim." (Muslim).
Abu Sufian, cand a fost intrebat de catre imparatul romanilor despre descendenta Profetului, i-a raspuns:
"El este unul cu o descendenta aleasa." Imparatul a raspuns: "Toti trimisii sunt cei mai distinsi din triburile lor." (Bukhari).Naşterea sa

 


Profetul Muhammed (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) s-a nascut in ziua de luni a lunii Rebi' el-Euuel. S-a mai spus ca s-a nascut in a doua zi a acestei luni, a opta, a zecea sau a doisprezecea zi. Acel an este cunoscut in istorie ca "anul Elefantilor", asa cum a relatat Ibn Kethir si Khalife, fiul lui Khayiat prin consens.
Istoricii au consemnat ca Amine, mama lui Muhammed, a spus la nasterea sa: "Nu am intampinat greutati, iar atunci cand s-a nascut, a iesit impreuna cu el o lumina care s-a facut vazut intre Rasarit si Apus." Irbad, fiul lui Sarie (Allah sa fie multumit de el!), a relatat ca l-a auzit pe Profetul Muhammed (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) spunand:
"Eu sunt considerat de Allah Preainaltul in "Mama Cartilor" (Quran) ultimul dintre profeti. Am sa va explic de ce. Datorita rugaciunii facute de tatal (stramosul) meu Ibrahim, vestea adusa de 'Isa (Isus) poporului sau si lumina vazuta de mama mea, care a luminat castelele Samului." (Ahmed si Taberani).
Iar tatal lui a murit cand Muhammed (salleAllahu aleihi ue sellem) era in pantecele mamei lui.


Alaptarea sa


A fost alaptat de Thuueibe, sclava lui Abu Leheb, timp de cateva zile. Apoi a fost alaptat de Halime es-Sa'adiyae din tribul Beni Sa'ad, si a ramas alaturi de ea timp de patru ani. Acolo, i-a fost despicat pieptul de catre ingeri si i-a fost purificat sufletul. Dupa aceasta intamplare, Halime l-a readus la mama sa.
Cand avea varsta de sase ani, mama sa a decedat in timp ce se intorcea la Mekke, intr-un loc numit al-Abua'. In anul cuceririi Mekkei, Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a trecut pe langa Al-Abua' si i-a cerut Lui Allah Preainaltul ingaduinta de a vizita mormantul mamei sale, iar Allah i-a ingaduit acest lucru. A plans langa mormant si i-a facut pe cei din jur sa planga, apoi a spus:
"Vizitati mormintele pentru ca ele va amintesc de moarte." (Muslim). Dupa moartea mamei sale, a fost crescut de bunicul sau Abdul-Mutallib. Cand Muhammed (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a implinit varsta de opt ani, a murit si bunicul sau. De la aceasta varsta a fost luat sub custodia unchiului sau, Abu Talib. Acesta l-a ajutat si l-a protejat in cele mai grele momente, chiar daca a murit politeist. Se relateaza ca datorita acestor gesturi, Allah Preainaltul ii va usura pedeapsa in Ziua de Apoi.
Fara indoiala ca Allah Preainaltul l-a protejat inca din copilarie, l-a ferit de toate faptele rusinoase si de "murdaria" Jahiliyei (perioada preislamica) si l-a inzestrat cu un comportament frumos. Astfel el era cunoscut de poporul sau ca fiind "Al-Emin" (cel de incredere) datorita puritatii, onestitatii si veridicitatii spuselor sale. Atunci cand mai marii tribului Qurais s-au hotarat sa recladeasca Keabe pentru a o aduce in starea ei initiala, Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) implinise varsta de treizeci si cinci de ani. Reconstructia a inceput si a venit randul asezarii renumitei Pietrei Negre acolo unde fusese initial. Cu acest prilej au inceput divergentele intre triburi. In final au ajuns la o intelegere: cel care va intra primul in edificiu, acela va lua o hotarare. Primul care a intrat a fost Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!). Atunci, ei au strigat: si au fost multumiti de venirea lui. Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a cerut o haina apoi a asezat Piatra Neagra (Hager el-Esued) pe ea. Dupa aceea a invitat fiecare capetenie de trib sa apuce dintr-o parte a hainii. Astfel au luat piatra si au pus-o la locul ei." (Ahmed si Hakim).


Casatoria sa


La varsta de 25 de ani a inceput sa administreze afacerile lui Khadige si a plecat in Siria impreuna cu slujitorul acesteia, Meisera. La intoarcerea din Sam (Siria), Meisara a informat-o pe stapana sa in legatura cu calitatile deosebite ale Profetului (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!), iar aceasta a dorit sa se casatoreasca cu el.
Cu trei ani inainte de emigrarea spre Medine, Khadige a decedat. Profetul nu s-a casatorit cu alta femeie decat dupa moartea sa. Au urmat apoi casatoriile cu Seuda fiica lui Zema', cu 'Aise fiica lui Abu Bekr si (nu s-a mai insurat cu o alta virgina in afara de ea), cu Hafsa fiica lui Omar ibn Al-Khattab, cu Zeineb fiica lui Khuzeime, cu Um Seleme (numele ei fiind Hind) fiica lui Umeiye, cu Zeineb fiica lui Gehs, cu Giuweiriye fiica lui Harith, cu Umm Habibe (numele ei fiind Ramle, s-a spus ca este Hind fiica lui Abu Sufyan), cu Safiye ( imediat dupa cucerirea Khaibar) si cu Meimune fiica lui Al-Harith, ultima dintre sotii.(Allah sa fie multumit de ele!)


Copiii sai


Toti copiii sunt de la Khadige fiica lui Khuweilid, in afara de Ibrahim care este de la Maarie.
Cei trei baieti sunt: Al-Qasim (cu care era supranumit) care a trait doar cateva zile, Abdullah, care a fost poreclit "cel curat, cel bun." Ibrahim s-a nascut la Medine si a trait doi ani fara doua luni, si a murit inaintea mortii Profetului (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) cu trei luni.
Fetele Profetului sunt: Zeineb, cea mai mare, care s-a casatorit cu Abu Al-'As, fiul lui Ar-Rabii, Ruqiye, care s-a casatorit cu Othman fiul lui Affan, Fatima, care s-a casatorit cu Ali, fiul lui Abu Talib si a nascut doi fii: Hasen si Husein si Umm Kulthum, care s-a casatorit cu Othman fiul lui Affan, dupa moartea surorii sale, Ruqiye. An-Neueui a spus: "Fetele au fost patru, fara divergente, iar baietii trei, aceasta fiind cea mai cunoscuta varianta."


Revelatia


Muhammed (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) implinise patruzeci de ani. In timp ce medita in pestera Hira, marti, ziua a 17-a din luna Ramadan, i s-a aratat un inger. Ingerul (Gibril) i-a poruncit: "Citeste!" El a raspuns: "Nu sunt cititor!". Ingerul l-a luat in brate si l-a strans pana cand acesta a obosit, apoi i-a spus: "Citeste!". El a raspuns: "Nu sunt cititor!". Apoi i-a poruncit: "Citeste! In numele Domnului Tau care a creat./ Care l-a creat pe om din sange inchegat!/ Citeste! Domnul tau este Cel mai Nobil./ Este Cel care l-a invatat cu "Calemul"./ L-a invatat pe om, ceea ce el nu a stiut!" ( surat Al-Alaq:1-5).
Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) s-a intors la Khadige tremurand si i-a povestit cele intamplate. Ea l-a linistit, spunandu-i: "Jur ca Allah Preainaltul nu te va face de rusine in fata oamenilor pentru ca tu faci bine rudelor tale, spui mereu adevarul, alini necazurile celor care se afla in suferinta si esti mereu alaturi de cei necajiti."
Apoi a urmat o perioada in care revelatia a incetat. Intreruperea revelatiei l-a ingrijorat mult pe Profet (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!). Acelasi inger i s-a aratat stand pe un scaun, care acoperea spatiul dintre cer si pamant. Acesta l-a vestit ca este Trimisul lui Allah cu adevarat. Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) s-a speriat atunci cand l-a vazut si a revenit la Khadige si i-a spus: "Inveleste-ma! Acopera-ma!" In acel moment i s-a revelat:
"O, tu cel acoperit!/ Ridica-te si indeamna!/ Pe Domnul tau preamareste-L./ Vesmintele tale curata-le!" (Al-Muddathir: 1-4). In aceste versete, i s-a poruncit sa-i previna pe oameni si sa-i cheme la calea lui Allah Preainaltul. Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) s-a conformat si a dus la bun sfarsit misiunea propovaduirii, chemandu-i pe cei mari si cei mici, pe sclavi si pe cei liberi, pe barbati si pe femei. Au raspuns la aceasta chemare multi dintre cei carora Allah Preainaltul le-a dorit izbanda si reusita, atat in aceasta lume cat si in Ziua de Apoi. Cand numarul celor care s-au convertit la Islam a inceput sa creasca, politeistii din Mekke au inceput sa-i chinuiasca si sa-i tortureze. Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a fost protejat de catre unchiul sau, Abu Talib, care era o persoana nobila si respectata.
Invatatul Ibn al-Geuziy a spus: "A propovaduit credinta in Allah timp de trei ani in secret. Apoi i s-a revelat:
"Vesteste limpede ceea ce ti se porunceste!" ( surat Al-Hajj:94). Acest verset subliniaza faptul ca Allah i-a poruncit Profetului sa faca publica aceasta chemare la Islam. Dupa ce i s-a revelat acest verset: "Si sa-i previi tu pe oamenii care-ti sunt cei mai apropiati! ( surat As-Sua'ra:214), Profetul s-a urcat pe colina Safa si a cerut intregului trib Qurais sa se adune, spunand: "O, voi oameni buni!". Oamenii s-au strans si au intrebat: "Cine este cel care a strigat?". Au raspuns: "Muhammed!". Atunci, el a spus: "Daca v-as spune ca o oaste de calareti se afla in spatele acestui munte, m-ati crede?" Au rspuns: "Da. Nu te-am invinuit niciodata de minciuna." Atunci le-a zis: "Eu sunt un prevenitor pentru voi despre o pedeapsa aspra!" Abu Leheb a spus: "Sa nu mai ai parte de fericire! Pentru asta ne-ai adunat?" Atunci Allah Preainaltul a revelat: "Sa piara mainile lui Abu Leheb si sa piara si el...(surat Al-Mesed)Rabdarea la chinuri si persecutii


Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a avut parte de multe persecutii din partea poporului sau, dar a fost rabdator sperand la rasplata lui Allah Preainaltul. Le-a poruncit companionilor sa emigreze in Abisinia (Etiopia) pentru a-i salva de chinurile si nedreptatile la care erau supusi.
Istoricul Ibn Ishaq a spus: "Dupa moartea lui Abu Talib, Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a fost supus celor mai crunte presiuni din partea celor din tribul Qurais." Abu Huraira (Allah sa fie multumit de el!) a spus: "Dupa moartea lui Abu Talib, Profetul a fost agresat si a spus: "
Al-Bukhari, a relatat in cartea sa ca, odata cand Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) se prosterna in timpul rugaciunii in Al-Keabe, Abu Jehl a cerut tovarasilor lui sa-i aduca fatul murdar al unei camile si sa i-l puna pe spatele Profetului. 'Uqbe fiul lui Abu Mu'ait a fost cel care a indeplinit aceasta fapta rusinoasa. Profetul a ramas in aceasta pozitie pana cand a venit Fatima si a indepartat murdaria de pe spatele tatalui ei. Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) de atitudinea lor s-a plans la Allah.
In culegerile lui Bukhari si Muslim se relateaza ca 'Uqbe fiul lui Abu Mu'ait l-a prins pe Profet (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) de umeri, i-a infasurat haina in jurul gatului si a incercat sa-l sugrume. In acel moment a aparut Abu Bekr si l-a aparat, spunand: "Vreti sa omorati un om doar pentru ca spune: Stapanul meu este Allah?"


Indurarea sa fata de poporul sau


Presiunile necredinciosilor s-au accentuat dupa pierderea unchiului sau Abu Talib si a sotiei sale Khadige, iar Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) s-a dus la Taif pentru a-i chema pe cei din tribul Theqif la Islam. Acolo a fost intampinat cu aceeasi ostilitate si incapatanare. Au aruncat cu pietre in el iar Profetul s-a umplut de sange. A hotarat sa se intoarca la Mekke. Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus: "Am pornit inconstient (de la Taif) si nu mi-am revenit decat la Qarn Thealib. Mi-am ridicat privirea si am vazut un nor care m-a umbrit. L-am vazut pe Gibriil (Pace fie asupra lui!) care m-a strigat, spunandu-mi: Apoi, m-a strigat ingerul muntilor, m-a salutat apoi mi-a spus: Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus: "
Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) obisnuia sa stea de vorba in fiecare an cu triburile care veneau la pelerinaj. El spunea:
"Cine ma ajuta? Cine ma sprijina? Tribul Qurais mi-a interzis sa transmit mesajul Stapanului meu!"
Intr-un an, cand se intorcea de la pelerinaj (de la ritualul aruncarii cu pietre) Profetul s-a intalnit cu un grup de sase oameni din Medine si i-a chemat la Islam, acestia au imbratisat Islamul. S-au intors in Medine si i-au chemat la Islam pe cei din neamul lor. Apoi, au urmat primul si al doilea pact de intelegere cu cei care s-au convertit la Islam, in secret. Dupa ce Islamul s-a raspandit in Medine, Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) le-a poruncit musulmanilor din Mekke sa emigreze la Medine.


Emigrarea sa la Medine

 


Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a pornit spre Medine impreuna cu Abu Bekr si s-au oprit in pestera Theur, timp de trei zile, pentru ca cei din Qurais sa le piarda urma. La intrarea in Medine, a fost intampinat cu bucurie. La Medine si-a construit moscheea si casa.


Razboaiele purtate de el


Ibn Abbas (Allah Preainaltul fie multumit de el!) a spus: "Cand Profetul a iesit din Mekke, Abu Bekr a spus: Atunci, au fost revelate urmatoarele versete:"Li s-a ingaduit (sa se apere) acelora care sunt atacati, caci ei sunt neindreptatiti." ( surat Al-Hajj:39)." Acesta este primul verset revelat in legatura cu razboiul.
Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a purtat 27 de razboaie. A participat personal la noua. Acestea sunt: Bedr, Uhud, Mureisi, Khandak (transeele), Qurayza, Khaiber, Feth (cucerirea Mekkai), Huneyn si Taif.


Pelerinajul sau


Dupa emigrarea la Medine, nu a fost la pelerinaj decat o singura data. Acel pelerinaj este numit "Pelerinajul de adio (de ramas bun)." A fost la umra (pelerinajul benevol) de patru ori. De trei ori in luna Zil-Qi'de, iar a patra oara cu ocazia pelerinajului de adio.


Aspectul sau fizic

 


Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) nu era inalt, nici scund. Avea pielea alb rozalie, cu ochii foarte negrii, nu avea par mult pe piept sau pe burta, ci doar pe mijlocul pieptului.


Comportamentul si conduita sa

 


Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) era cel mai bun om, spunea intotdeauna adevarul, era calm si linistit si cel mai darnic cu cei din jur. Allah Preainaltul a spus: "Si tu ai o fire minunata!" (surat Al-Qalem:4). Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) era cel mai curajos, cel mai modest si mai timid dintre oameni. Primea cadouri si facea cadouri. Nu primea sadaqa (pomana) si nu manca din ea. Nu se enerva decat pentru Allah si pentru religia lui. Nu manca intins si nici in picioare. Manca intotdeauna ceea ce avea. Statea de vorba cu cei saraci si neajutorati, vizita bolnavii si participa la inmormantari. Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) obisnuia sa glumeasca (dar atunci cand glumea nu spunea decat adevarul) si sa rada dar fara sa exagereze (adica in hohote). Avea grija de familia sa si ii indumna si pe ceilalti sa faca la fel: "Cel mai bun dintre voi este acela care se poarta cel mai frumos cu familia sa. Iar eu sunt cel mai bun dintre voi cu familia mea." (Tirmizi). Enes (Allah Preainaltul sa fie multumit de el!) a spus: "L-am slujit pe Trimisul lui Allah vreme de zece ani si nu mi-a zis pentru un lucru pe care l-am facut "De ce l-ai facut?" si nici pentru un lucru pe care nu l-am facut "De ce nu l-ai facut?"
A fost ingaduitor, bland cu oamenii si le-a aratat multe minuni. Dintre aceste minuni: despicarea lunii in doua, izvorarea apei din maanile sale, nemultumirea unei camile care s-a plans la el si previziuni ale unor fapte care s-au adeverit.


Virtutea sa

 


Geabir, fiul lui Abdullah (Allah sa fie multumit de el!) a relatat ca Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus: "Mi s-au dat cinci lucruri care nu au mai fost date nimanui inaintea mea. Am fost ajutat prin frica, timp de o luna, pamantul a fost creat curat ca o moschee, iar orice musulman, oriunde s-ar afla, daca a intrat timpul rugaciunii trebuie sa-o implineasca, mi s-a permis luarea prazii de razboi si acest lucru nu i s-a permis nimanui inaintea mea, mi s-a acordat mijlocirea si am fost trimis intregii omeniri, iar ceilalti profeti erau trimisi numai popoarelor lor." (Bukhari si Muslim). Enes (Allah Preainaltul sa fie multumit de el!) a relatat ca Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus: "Eu sunt primul om care va mijloci in Ziua de Apoi. Eu voi fi profetul care va avea cei mai multi urmasi in Ziua Judecatii. Eu sunt primul care va bate la usa Raiului." (Muslim). Abu Huraira (Allah Preainaltul sa fie multumit de el!) a relatat ca Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus: "Eu sunt conducatorul fiilor lui Adem in Ziua de Apoi, primul caruia i se va deschide mormantul, primul mijlocitor si primul caruia i se va mijloci." (Muslim).


Adorarea si modul de viata al Profetului

 

Aise (Allah Preainaltul sa fie multumit de ea!) a spus: "Profetul implinea rugaciuni in timpul noptii pana i se umflau picioarele. Cand a fost intrebat despre aceasta, el a raspuns: " Aise a mai spus: "Salteaua pe care dormea era umpluta cu paie." Ibn Omar (Allah Preainaltul sa fie multumit de el!) a relatat ca in ultimele zile de viata, Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) nu gasea nici macar o curma pentru a se hrani.
Lauda lui Allah Preainaltul! Cel care ne-a facut adeptii acestui Profet nobil! Fie ca Allah Preainaltul sa ne adune sub Cartea Sa si sub traditia Profetului Sau!

Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!
Comments