Home Page

   
 
 

ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Architectural - Structural Studies  & Construction

 

 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.Γ.ΚΟΝΤΑΞΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ - ΜΕΛΟΣ Τ.Ε.Ε

Dott. Ing.Civile  , Università degli studi di Roma “La Sapienza”

 
 
           
 
   
 
    Με γνώμονα την ολοένα εντονότερη ανάγκη του ανθρώπου να ξαναβρεί τις χαρές του φυσικού περιβάλλοντος και να ζήσει ένα όνειρο φυγής, μιας προμελετημένης απόδρασης από την ασφυκτική καθημερινότητα της αστικής ζωής σε μια άλλη παράλληλη και κοντινή πραγματικότητα, επιστημονικά σχεδιασμένη με σεβασμό στην παράδοση και την αρχιτεκτονική του νησιού που μας φιλοξενεί, σε συνδυασμό, όμως, με την ανάγκη του ανθρώπου για νεωτερισμούς και απλές καθημερινές ανέσεις το Τεχνικό Γραφείο μας:  
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Γ. ΚΟΝΤΑΞΗ - Πολιτικός Μηχανικός» 
με έδρα τον Γάϊο Παξών,  – αφού αξιοποιεί μια οικογενειακή παράδοση - αναλαμβάνει να μελετήσει και να υλοποιήσει το όνειρο.
    Η έξυπνη αρχιτεκτονική μπορεί να αποδείξει ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον σε αντίθεση με τον συνηθισμένο αδιέξοδο αφορισμό πως ότι  κτίζεται είναι περιβαλλοντικά επιβλαβές. Εμείς πιστεύουμε ότι οι σύγχρονες κατασκευές μπορούν να συνδυάζουν αρμονικά την υψηλή αισθητική και το σεβασμό στο περιβάλλον, όταν οι μελέτες γίνονται με αγάπη και γνώση. Γι’ αυτό προτείνουμε κτίσματα στους Παξούς, τα οποία είναι συγχρόνως παραδοσιακά, οικολογικά, βιοκλιματικά και υγιεινά. Η πέτρα το ξύλο και ο σοβάς είναι τα επικρατέστερα υλικά του νησιού. Στις κατασκευές που προτείνουμε οι εξωτερικές τοιχοδομές είναι λιθοδομές από πέτρες που βγαίνουν από τα σπλάχνα της γης με τις εκσκαφές μας και έχουν διακοσμητικές εσοχές και άλλα τοπικά στοιχεία. Με τον ίδιο τρόπο είναι κατασκευασμένες οι πεζούλες και τα καθιστικά, ενώ οι μαντρότοιχοι από ξηρολιθοδομή, είναι ίδιοι με τις παραδοσιακές μάντρες του νησιού. Οι οροφές του ισογείου των κτισμάτων είναι καλυμμένες  με τάβλες και δοκούς από ελάτη. Όλα τα κουφώματα είναι ξύλινα δυτικότροπα, επτανησιακής μορφής, βαμμένα με οικολογικά χρώματα σε τοπικούς χρωματισμούς και τα δάπεδα επιστρωμένα με παραδοσιακούς τρόπους και υλικά. Ο τρόπος κατασκευής αυτών ταυτίζεται με πατροπαράδοτες τεχνικές όπως οι πατητές τσιμεντοκονίες, τα βοτσαλωτά, οι σκαλινάδες, κ.λ.π. 
    Γενικά τα υλικά και προϊόντα που το γραφείο μας προτείνει εντάσσονται στο κατασκευαστικό πλέγμα, είναι οικολογικά και μελετώνται ως προς την φιλικότητα τους προς το περιβάλλον (βιοδιασπώμενα, ανακυκλώσιμα ή ανακυκλωμένα ή φέροντα την βιολογική σήμανση “energy star”).Επιπλέον, υβριδικά συστήματα ηλιακής ενέργειας βρίσκουν εφαρμογή στις κατασκευές αυτές κάνοντας το σύγχρονο άνθρωπο χρήστη φιλικό στο ενεργειακό μοντέλο του μέλλοντος, ενώ η ΔΕΗ του εξασφαλίζει τη σιγουριά του σήμερα..Το βρόχινο νερό της δεξαμενής περνάει από το φίλτρο διήθησης και τον αποστειρωτή υπεριωδών ακτίνων (Ultra Violet) και γίνεται καθαρό και εύγευστο πόσιμο νερό.
    Οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου με κτιστά παγκάκια, B.B.Q, GAZEBO, οι αγρόκηποι για τους ερασιτέχνες εραστές της κηπουρικής, η φύτευση του περιβάλλοντος χώρου με την πανέμορφη χλωρίδα του νησιού, ο φωτισμός από ηλιακά φωτιστικά, η διαμόρφωση κατά περίπτωση χώρων για ξεκούραση, για συγκεντρώσεις, για παιδική χαρά, για να ξεκουράζεται το βλέμμα ατενίζοντας το Ιόνιο ή την απέναντι ηπειρωτική ακτή, καθώς και πολλά άλλα, μικρά αλλά όμορφα, οικολογικά έργα, μετουσιώνουν το ταξίδι και τη διαμονή στους Παξούς σε εμπειρία ζωής που μπορεί να προσφέρει ένα σύγχρονο κτίσμα ή μια παρέμβαση αναπαλαίωσης για κατοικία ή για τουριστική αξιοποίηση. 
 
Ελάτε λοιπόν μαζί μας σε μια εναλλακτική διαδρομή ζωής, σε μια πραγματικότητα πιο όμορφη και πιο ιδανική από αυτήν που όλοι βιώνουμε καθημερινά.
Εμείς μπορούμε να σας υποσχεθούμε ότι κάποια όνειρα μπορούν να είναι αληθινά.
Comments