La capital de Catalunya

La capital de Catalunya a dia d'avui és Barcelona. No obstant, hi ha veus que qüestionen si, en un estat independent, seria convenient perpetuar un model centralista que tan s'ha criticat des de Catalunya.
Hi ha diversos tipus de capital: administrativa (del govern), judicial, legislativa (seu del parlament), econòmica, oficial (per constitució). No necessàriament una sola ciutat ha d'aglutinar les diferents capitalitats, i de fet, hi ha nombrosos exemples de combinacions de diferents capitals en un mateix estat, o que la capital oficial i dels poders de l'estat no coincideix amb la/les capitals econòmiques. Exemples del darrer cas serien Washington als EUA, Canberra a Austràlia, Berna a Suïssa o Nova Delhi a Índia, entre molts d'altres. Múltiples exemples del primer cas es poden trobar a l'article capital de la Wikipèdia.
És pot concebre que la capitalitat de Catalunya (o alguna d'elles) no sigui Barcelona i s'ubiqui en un lloc més cèntric, per exemple Manresa? Hi hauria avantatges d'equilibri territorial i presència dels poders en el territori, però la distància física entre els centres de poder podria ser un inconvenient. Un punt mig, com defensa n'Adolf Candela, seria descentralitzar alguns ministeris i seus oficials en el territori tot mantenint Barcelona com a capital.
 
Geogràficament parlant, si considerem Catalunya un triangle i es tracen les mediatrius dels tres segments més llargs [Bausen - Tamariu, Cap de Creus - Pic Tossal del Rei (La Sènia), Bausen - Alcanar], la capital comarcal més propera a l'àrea d'intersecció de les mediatrius és Igualada. Seria el més proper al centre geogràfic de Catalunya.
Si considerem accessibilitat amb vehicle, la zona on, de mitjana, més ràpidament s'arriba des de la major part del territori seria segurament algun punt del Baix Vallès Occidental (Sant Cugat, Rubí, ...).
No obstant, la ciutat on més ràpidament accediria més gent, considerant la concentració de població i la xarxa ferroviària, seria evidentment Barcelona.


En el següent vídeo preparat per l'Associació Catalana de Professionals Ferran Requejo parla sobre la capitalitat de Catalunya i el model de capital anglosaxó com una de les possibilitats.

Ferran Requejo i la capitalitat de Catalunya

(debat suggerit per S. Biete)


Comments