La bandera

Quina ha de ser la bandera de l'estat català? Les opcions principals són la senyera i l'estelada, en dues variants.

 
 
La senyera és la bandera oficial de la   Catalunya autonòmica, i els seus orígens  es remunten al segle XII com a senyal reial dels Comptes de Barcelona primer, i dels Reis d'Aragó després.
Estelada blava: Aquesta va ser la primera estelada que es va dissenyar, a principis de segle XX, i durant mig segle va ser l'únic disseny existent. Utilitzada tradicionalment per independentistes de dretes, actualment s'ha estès a tot l'independentisme.
Estelada roja o groga: Va ser creada pel Front Nacional de Catalunya el 1968 i/o per Esquerra Catalana dels Treballadors . L'estel és roig perquè en el seu inici era utilitzada pels marxistes-leninistes. Usada tradicionalment per independentistes d'esquerres i adoptada pel Partit Socialista d'Alliberament Nacional el 1976.

Com argumenta l'Adolf Candela, les estelades comporten unes connotacions reivindicatives que en un estat català normalitzat haurien perdut el sentit de ser. A més la bandera històrica és la senyera. Però hi ha qui argumenta que les estelades són visualment més potents i atractives, i també marca d'alguna manera que simbolitza quelcom diferent, un estat independent que ja no és el territori sotmès durant 300 anys a l'estat espanyol. També s'argumenta que l'estelada blava és potser més popular i més reconeguda com a símbol de Catalunya independent fora del nostre territori.
L'estelada té l'avantatge, a més, que si el País Valencià o Ses Illes mai decidissin deixar Espanya per incorporar-se al nou estat català, la bandera ho podria reflectir incorporant un estel per cada territori [tal i com va succeir amb la bandera dels Estats Units d'Amèrica, que va nàixer amb 13 estrelles i n'ha afegit una per cada nou estat incorporat a la Unió fins a les 50 actuals]Comments