L'himne nacional

L'himne nacional oficial de la Catalunya autonòmica és 'Els segadors' des del 25 de febrer de 1993. No obstant hi ha algunes veus que el consideren un himne trist (fins i tot depriment), i que advoquen per altres cançons molt populars i representatives, principalment el 'Cant de la senyera', que va ser una alternativa als Segadors com a himne oficial fins l'últim moment. Per exemple, l'escriptor Miquel de Palol, en una entrevista a Quadern -suplement d'El País- 3-11-11, demana canviar Els Segadors per El Cant de la Senyera. L'escriptor argumenta que l'actual himne nacional de Catalunya "és una marxa fúnebre, amb frases descendents. No es pot tenir com a himne. Cal canviar el ritme".
Com a elements a tenir en compte cal dir que el 'Cant' és molt més neutre en el tema, és una lloança a la bandera, que és quelcom normal en la iconografia d'exaltació nacional d'arreu. Els 'Segadors' és un cant de guerra contra Castella, i per tant evoca al conflicte permanent que hi ha hagut en la qüestió nacional catalana. En una Catalunya independent, en que els sectors espanyolistes haurien estat derrotats (democràticament, es dóna per descomptat), els 'Segadors' seria un himne desintegrador, que no induiria a oblidar lluites passades en pos d'un nou estat. Difícilment els sectors nostàlgics espanyolistes arribarien a sentir mai com a propi un himne com els 'segadors', mentre que el 'Cant' es pot adoptar per totes les parts i per tant seria més unificador.
Musicalment 'Els segadors' està escrita en clau menor, el que explica el seu aire trist i melancòlic, mentre que el 'Cant' està escrit en clau major, molt més alegre i joiós.
 


Opinions destacades

"un himne representatiu del futur estat català a de ser un cant a la solidaritat, no un cant bel·licista, un cant integrador i de pau" - Ignasi Llusià Benet
"L'himne d'un país ha de ser aquell que l'enalteix, per això sempre he sentit com a tal el "cant de la senyera" i no pas "els segadors", que correspon a un moment determinat de la història del nostre poble i no el representa en la seva trajectòria i globalitat." - L'autora no vol ser citadaLLETRES:

ELS SEGADORS

Catalunya triomfant,
tornarà a ser rica i plena.
Endarrere aquesta gent
tan ufana i tan superba.

Bon cop de falç,
Bon cop de falç,
Defensors de la terra!
Bon cop de falç!

Ara és hora, segadors.
Ara és hora d'estar alerta.
Per quan vingui un altre juny
esmolem ben bé les eines.

Bon cop de falç,
Bon cop de falç,
Defensors de la terra!
Bon cop de falç!

Que tremoli l'enemic
en veient la nostra ensenya.
Com fem caure espigues d'or,
quan convé seguem cadenes.

Bon cop de falç,
Bon cop de falç,
Defensors de la terra!
Bon cop de falç!


EL CANT DE LA SENYERA

Tornada:

Al damunt dels nostres cants
aixequem una Senyera
que els farà més triomfants.

Au, companys, enarborem-la
en senyal de germandat!
Au, germans, al vent desfem-la
en senyal de llibertat.
Que voleï! Contemplem-la
en sa dolça majestat!

Tornada

Oh bandera catalana!,
nostre cor t'és ben fidel:
volaràs com au galana
pel damunt del nostre anhel:
per mirar-te sobirana
alçarem els ulls al cel.

Tornada

I et durem arreu enlaire,
et durem, i tu ens duràs:
voleiant al grat de l'aire,
el camí assenyalaràs.
Dóna veu al teu cantaire,
llum als ulls i força al braç.

TornadaComments