La transició

Aquesta pàgina és d'elucubració política, intentant determinar com serà la transició un cop es declari la independència. Com comparteix Ferran Requejo en el vídeo adjunt  "mai es pot plantejar un procés de transició dins la legalitat espanyola perquè això és impossible". Joan Majó, en el seu vídeo, considera que és imprescindible que es donin tres pactes perquè el nou estat català sigui reeixit: un d'intern, un amb la UE i un amb l'estat espanyol.
Una primera aproximació fa pensar que el raonable seria un govern de concentració nacional, on els ministres serien persones de reputació i solvència contrastada provinents de tot l'espectre polític que doni suport a la independència. La qüestió principal és qui lidera aquest govern, qui aglutina el nou govern. Això dependrà en gran mesura de l'equilibri de forces polítiques en el moment de la declaració, i de quin hagi estat el camí recorregut per arribar a la declaració d'independència. En aquest article Carles Boix elucubra sobre els possibles camins que pot emprendre Catalunya, a finals de juliol de 2012, en relació a la seva situació dins l'estat espanyol. Aquest altre article de Ferran Requejo planteja un escenari possible previ a la proclamació d'independència, molt en la línia de l'anterior. Si no hi ha una gran sorpresa electoral, un cosa sembla clara: tothom haurà de cedir en les seves pretensions de notorietat i poder personal. Serà el moment de demostrar la grandesa d'esperit dels nostres líders polítics, abandonant la mesquinesa i provincialisme habituals per posar-se humilment al servei de la pàtria. Mentre sigui el contrari (que la pàtria humiliada estigui al servei de la seva mesquinesa i provincialisme) no s'arribarà mai a un acord per la independència i l'estat espanyol seguirà explotant aquesta debilitat per tenir-nos controlats. Cal acceptar la paradoxa de l'independentisme: assolint el seu objectiu està destinat a desaparèixer. Però és per un major bé comú.
És possible mantenir el panorama de partits existents abans de la Independència? En un estat nou es reformularan els antics partits en una composició més 'tradicional' d'un estat normal (esquerra - centre esquerra - centre dreta - dreta), afegint-hi els inevitables partits nostàlgics que voldran el retorn a l'estat espanyol. Es pot elucubrar que una part del PP (els pràctics) i Unió es fusionaran i aniran per feina (que serà convertir-se en el referent liberal-demòcrata), arrossegant una part de Convergència. La resta de Convergència i una part dels Socialistes i d'Esquerra s'establiran com a social-democràcia. Una part dels Socialistes i d'Esquerra, i la major part d'Iniciativa formaran l'alternativa d'esquerra obrera. Una part del PP i dels Socialistes (i fins ara Ciutadans) seran l'opció nostàlgica, segurament en dos partits separats però que concorreran units a les eleccions generals. [¿I què passaria amb l'endeutament dels partits polítics fins aleshores?]
Caldrà una bona dosi d'amnèsia col·lectiva i personal per oblidar enfrontaments passats i acceptar nous companys de viatge en els partits nous o reformulats. No podrà ser d'altra manera si es vol evolucionar cap a un estat possible i real.
Caldrà pactar l'estat transitori entre els partits que donin suport a la independència, especialment els terminis: Els terminis del govern de concentració, de la redacció i aprovació de la nova constitució, de la primera convocatòria d'eleccions al parlament; un termini de no agressió malintencionada entre partits, mentre el nou estat no tingui les estructures imprescindibles consolidades (és d'esperar que ja vindran prou hostilitats de l'exterior i dels nostàlgics com per crear-ne d'internes).

 

En el següent vídeo preparat per l'Associació Catalana de Professionals  Joan Majó de la sobirania dels estats dins la UE i les condicions per una transició.

Joan Majó - Transició i UE (c)ACPEn el següent vídeo preparat per l'Associació Catalana de Professionals Ferran Requejo aporta la seva visió de com seria la transició del nou estat català. 

Ferran Requejo i la transició al nou estat català
Comments