Serveis Secrets

Hi ha espies infiltrats a Catalunya? Una de les finalitats determinades per llei (Ley 11/2002) del Centro Nacional de Intel·ligència (l'antic CESID) és “Prevenir, detectar y posibilitar la neutralización de aquellas actividades [...] que pongan en riesgo, amenacen o atenten contra el ordenamiento constitucional, [y la] integridad [...] del Estado[...]". Podem assumir amb certa certesa, doncs, que: 1- a Catalunya hi ha agents d'intel·ligència espanyols la identitat dels quals les autoritats policials catalanes desconeix completament; i 2- una part d'aquests agents es dediquen a espiar als dirigents i organitzacions independentistes, tal i com els mana la llei. El CNI depèn del Ministeri de Defensa, i avui dia el dirigeix un militar, ex-cap de l'estat major de l'exercit, cosa que mostra la vinculació entre l'espionatge i l'exèrcit espanyols. Com es podran desactivar aquests agents? La detenció i expulsió d'agents d'intel·ligència acostuma a generar conflictes diplomàtics importants. Caldrà crear l'equivalent català al CNI, però la informació que disposa actualment el CNI espanyol, que és comuna, la compartiran amb el CNI català? No es pot comptar en que l'estat espanyol faciliti res, especialment en qüestions d'intel·ligència, al nou estat català, el que ens posa en una important situació de desavantatge.

Una prova de com de delicada és aquesta qüestió es relata en aquesta notícia de Nació Digital del 2 de febrer de 2012 (naciodigital.cat) segons la qual el PP i el PSOE s'han confabulat per impedir l'accés del diputat Alfred Bosch d'ERC a la comissió
de Fons Reservats del parlament de Madrid, "on s'expliquen els secrets més ben guardats de l'espionatge i la seguretat espanyola".

pàgina web del CNI: http://www.cni.es/es/
 
Comments