el boicot comercial

La possibilitat d’un boicot comercial és un aspecte clau quan es parla de la viabilitat de l’estat català, doncs tradicionalment s’ha considerat que el balanç comercial és molt favorable a Catalunya, i que la pèrdua d’aquest mercat seria catastròfica.

No obstant, aquest tema ha estat objecte d’una anàlisi acadèmica per part de Modest Guinjoan i Xavier Cuadras Morató en el llibre “Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència”. (http://www.grup62.cat/ca/llibre/sense-espanya_14204.html). En aquest rigorós estudi econòmic els autors quantifiquen objectivament el pes de la balança comercial amb Espanya (13,3% del PIB català el 1987, 10,3% el 2005; per tant, en clar descens), i quantifiquen l’impacte d’un possible boicot. Per això parteixen de dos preceptes: el boicot dels consumidors serà significativament major que l'industrial, i hi haurà reciprocitat boicotejadora. A partir d'això, per exemple,  un boicot del 40% dels consumidors i el 20% de les empreses provocaria una pèrdua del 4% del PIB català. Tenint en compte que el dèficit fiscal entre Catalunya i Espanya és del 9-10%, encara es produiria un augment del PIB d'entre el 5 i el 6 %. En el vídeo de més endavant el propi Modest Guinjoan exposa les principals claus i arguments del llibre.

Germà Bel, comentant aquest llibre en aquest article, n’extreu que caldria un boicot del 80% dels consumidors i 50% de les empreses per anular el benefici que representa recuperar el 9% perdut pel dèficit fiscal, i que aquest nivell de boicot és inèdit en la història.

Altres arguments que orbiten al voltant del llibre és que aquest boicot l’iniciaria Espanya contra Catalunya, i obtindrà la reacció equivalent per part de Catalunya, per el que un % de les compres que es feien a Espanya es farien a Catalunya. També s’analitza el cas del boicot al cava el 2005, que va acabar, en relativament curt termini, en una major internacionalització de les empreses del cava català i una disminució de la dependència del mercat espanyol. Finalment també s’apunta la idea que el consumidor espanyol és poc activista a l’hora de fer la compra, per el que no caldria esperar una resposta molt virulenta per part del consumidor a favor del boicot.

L’economista indi Pankaj Ghemawat també ha argumentat el tema en aquest article, (o en aquest altre molt semblant i en català) on defensa que la secessió de Catalunya provocaria una caiguda natural del comerç entre les parts d’un terç del nivell actual, amb o sense un possible boicot, i que això provocaria una contracció del 7% del PIB. El que obvia el Prof. Ghemawat és que el deficit fiscal és superior al 9%, per el que, tot i així, el PIB s’incrementaria en un 2%.

En el següent vídeo preparat per l'Associació Catalana de Professionals Modest Guinjoan parla sobre la balança comercial entre Catalunya i Espanya, les possibilitats d'un boicot comercial, i l'impacte que això tindria en l'economia d'un estat català independent. Exposa l'evolució de les exportacions en 'Valor Afegit Brut' català (fa 18 anys era 60% Catalunya, 30% Espanya, 10% internacional, a finals de 2011 era 60% Catalunya, 22% Espanya, 18% internacional)

Modest Guinjoan i el boicot comercial (c)ACP
Referències:

Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència

Modest Guinjoan i Xavier Cuadras Morató

Editorial Pòrtic - Col·lecció: Pòrtic Visions [Núm 45]

 

Article de Germà Bel a La Vanguardia (24 maig 2011)

Article "The ties that bind Catalonia" de Pankaj Ghemawat  al Financial Times (17 juny 2011)

Article “El preu d’una frontera” de Pankaj Ghemawat a La Vanguardia (June 19th 2011)

En aquesta pàgina dels autors s’hi poden trobar molts més recursos sobre el tema: https://sites.google.com/site/xaviercuadrasmorato2/home/book-sense-espanya-with-modest-guinjoan
Comments