Leugendetector

Verschil tussen leugendetectie en de klassieke leugendetector
Wat is het verschil tussen trainingen leugendetectie van het Nederlands Conflictinstituut / de leugenacademie en het gebruik van een leugendetector?

Al vele jaren wordt er gebruik gemaakt van diverse soorten leugendetectors ook wel polygraph genoemd. De uitkomsten zijn omstreden omdat ze een scoringspercentage hebben dat tussen de 60% en 80% ligt. In Nederland wordt in het strafrecht daarom geen leugendetector ingezet. Er zijn zelfs websites van mensen die protesteren tegen de leugendetector. Zij verstrekken informatie over hoe je een leugendetector kunt omzeilen. Toch zijn er ook meer positieve geluiden over het gebruik van de polygraaf in België.

Hoe werkt een klassieke leugendetector?
De leugendetector maakt gebruik van veranderingen in het lichaam als mensen onder druk staan, zoals wanneer ze bang zijn betrapt te worden op een leugen. De leugendetector meet een aantal lichaamsfuncties zoals: hartslag, zweten, lichaamstemperatuur, bloeddruk en spierspanning. Hierbij wordt het verschil gemeten tussen de aanvangswaarde en de waarde nadat er kritische vragen zijn gesteld.
 
Joran van der Sloot aan de klassieke leugendetector
Dat het misleiden en omzeilen van een leugendetector erg moeilijk is blijkt wel uit onderstaand filmpje, waarin Joran van der Sloot deze probeert te misleiden door met zijn billen te knijpen. Joran valt hier hard door de mand.
Wil je meer weten over de polygraaf? Lees dan de bijlage onderaan dit artikel.
 
 
Hoe werkt dit in de leugentraining?
In de trainingen leugendetectie van het Nederlandsconflictinstituut, tevens de Leugenacademie,
werken wij op een soortgelijke wijze, maar er worden veel meer factoren bekeken dan dat de leugendetector aankan.
 
Zo leert u non verbale communicatie te lezen, ookwel lichaamstaal genoemd. Hierbij leert u goed te luisteren en dat wat gezegd wordt te koppelen  aan de non verbale communicatie van de persoon.
 
Na enige oefening wordt u een menselijke leugendetector die u altijd kunt inzetten, zoals in sollicitatiegesprekken, gesprekken met medewerkers of tijdens onderhandelingen en vergaderingen.
 
In de leugentraining leert u de leugenaar te ontmaskeren. Dit in tegenstelling tot de leugendetector, die enkel lichaamsfuncties meet.
 
De moderne en professionele leugendetectortest
Tegenwoordig is er een moderne leugendetectietest die veel nauwkeuriger is en gebruik maakt van de stem.
Zo hoef je iemand niet meer met aan te sluiten en is een stem of stemopname voldoende. Lees hier verder.

Ook een leugendetector worden?
Wilt u meer weten, een afspraak maken  of zich opgeven voor één van de trainingen?
Neem dan contact met ons op of bel direct 0182-602570

 


Ċ
Jeroen Ketelaars,
10 dec. 2012 01:02