Xubuntu: een klassieke schoonheid


Terug naar de thuispagina


En dan is er nog Xubuntu: Ubuntu met de Xfce-werkomgeving. Een prima Linux! Officieel lid van de Ubuntufamilie, dus vertrouwde kwaliteit.

Klik op een blauwe knop om Xubuntu gratis binnen te halen:

Xubuntu 14.04.3 LTS (64-bits, de standaardkeuze):

Xubuntu 14.04.3 LTS (32-bits):

Let op: u moet het binnengehaalde .iso-bestand op een speciale manier op een DVD branden.

Xubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr is niet alleen de nieuwste maar ook de beste, omdat 14.04 een LTS-versie is.

Kenmerken: makkelijk, elegant, functioneel en zakelijk. Eenvoudig te bedienen en compleet. Zonder overbodige franje: mede daardoor is Xubuntu zeer stabiel en betrouwbaar. En tegenwoordig ziet hij er nog leuk uit ook!


Schermafdrukken

1. Hieronder ziet u drie schermafdrukken van Xubuntu 14.04. Niet met de primaire standaard-bureaubladachtergrond: wat u ziet is er eentje uit de standaard aanwezige verzameling alternatieve bureaubladachtergronden.

Uiteraard is de bureaubladachtergrond makkelijk te vervangen door bijvoorbeeld een eigen vakantiefoto.

Een klik op het "muizekopje" linksbovenin, laat het menu uitklappen (klik op de afbeelding om haar om te vergroten):De instellingen hebben een aparte knop in het menu (in de schermafdruk hieronder staat de muispijl op de instellingenknop). Klik op de afbeelding om haar te vergroten:Met uitgeklapt instellingenvenster (klik op de afbeelding om haar te vergroten):


Eenvoudig en makkelijk

2. Wat mij betreft is Xubuntu dé klapper van de Ubuntufamilie, wegens de frisse en handige werkomgeving (waarover later meer). Vooral Windowsgebruikers zullen heel snel wennen aan Xubuntu. Razendsnelle toegang tot alle toepassingen, u bent binnen een mum van tijd productief.

Verder is Xubuntu wat lichter dan Ubuntu, en stelt dus wat lagere systeemeisen.

De systeemeisen

3. De systeemeisen zijn als volgt:

Redelijk functioneren (mijn eigen maatstaf):
Processor: Pentium III 800 Mhz
RAM-geheugen: 512 MB
Videokaart: 32 MB
Harde-schijfruimte: 10 GB

Daarmee loopt Xubuntu al redelijk soepel, mits de swapneiging is verlaagd.

Deze officiële variant van Ubuntu is weliswaar wat "lichter" dan de hoofdversie Ubuntu, maar toch geen minidistributie. Xubuntu is eerder iets er tussenin: een "midi-distro".

Xubuntu binnenhalen (downloaden)

4. U kunt Xubuntu 14.04.1 hier binnenhalen.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)


Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


LTS-versie: drie jaar i.p.v. vijf jaar

5. Xubuntu 14.04 is een extra belangrijke versie, want hij is gebaseerd op Ubuntu 14.04 LTS, die vijf jaar veiligheidsupdates zal krijgen.

Op de specifieke Xubuntupakketten zal Xubuntu 14.04 "slechts" drie jaar veiligheidsupdates krijgen, dus tot april 2017. Maar op de pakketten die Xubuntu met Ubuntu deelt, verreweg de meeste dus, zal ook Xubuntu 14.04 vijf jaar veiligheidsupdates ontvangen.

Normaal gesproken ben ik erg gekant tegen het blijven gebruiken van een Ubuntuversie die geen veiligheidsupdates meer krijgt. Maar Xubuntu 14.04 kunt u rustig blijven gebruiken tot april 2019, dus voor de volle vijf jaar. Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat er ooit een reële bedreiging komt in de vorm van kwaadaardige programma's die zich richten op verouderde Xfce-pakketten.

Volwaardig alternatief

6. Xubuntu heeft wat minder "oogsnoep" dan Ubuntu, want hij heeft geen 3D-visuele effecten. Maar aangezien een 2D-werkomgeving doorgaans stabieler is dan 3D, vinden veel mensen dat juist een voordeel.

Verder is het een prima bruikbare distro, die er ook goed uitziet. Het is tegenwoordig een volwaardig alternatief voor hoofdversie Ubuntu. De werkomgeving ziet er beter en mooier uit dan bij Lubuntu.

Onder de motorkap is Xubuntu hetzelfde als Ubuntu: het verschil zit 'm in de andere gebruikersomgeving (Xfce in plaats van Unity) en in een wat afwijkend standaardpakket aan programma's.

Belangrijke afwijkingen van hoofdversie Ubuntu

7. Xubuntu komt grotendeels overeen met hoofdversie Ubuntu (Gnome/Unity), omdat de Xfce-werkomgeving sterk leunt op Gnome. Verreweg de meeste handleidingen elders op deze webstek, kunt u dus ook gewoon toepassen in Xubuntu.

Toch zijn er enkele belangrijke afwijkingen:

De bestandsbeheerder (verkenner) heet Thunar. In de terminal zonder hoofdletter, dus thunar. Goed om te weten wanneer u een terminalopdracht wil gebruiken waarin nautilus staat (verkenner van Ubuntu).

Let op: installeer Nautilus niet in Xubuntu! Dit geeft systeemconflicten.

Het kladblokje heet in Xubuntu 14.04 Mousepad. In de terminal zonder hoofdletter, dus mousepad. Handig om te weten wanneer u een terminalopdracht wil gebruiken waarin gedit staat (kladblokje van Ubuntu).

De periode waarin Xubuntu 14.04 LTS veiligheidsupdates ontvangt, is wat korter dan die van "grote broer" Ubuntu 14.04: drie jaar in plaats van vijf jaar. Die beperking geldt overigens alleen voor de specifieke werkomgeving van Xubuntu, niet voor de toepassingen.

Verder zitten er iets meer kleine schoonheidsfoutjes in Xubuntu dan in Ubuntu, maar die zijn nauwelijks hinderlijk.

Menu en gebruikersomgeving

8. Het menu en de gebruikersomgeving zijn eenvoudig en recht-toe recht-aan. Het is niet moeilijk om uw weg te vinden in het menu.

Als u een alternatief zoekt voor Ubuntu,  dan raad ik u zeker aan om eens naar Xubuntu te kijken! Anders, maar toch vertrouwd. De meeste mensen zijn er binnen een dag aan gewend. Zeker Windowsgebruikers wennen sneller aan Xubuntu dan aan Ubuntu.

Maak Xubuntu compleet: direct-doen-lijstje voor Xubuntu

9. Maak uw Xubuntu direct compleet, door meteen na installatie dit direct-doen-lijstje voor Xubuntu af te werken. Let op: dit is een lijstje dat speciaal is bedoeld voor Xubuntu; voor Ubuntu is er een ander lijstje.

Tips en trucs voor Xubuntu

10. Altijd handig: tips, trucs en tweaks voor Xubuntu vindt u hier.

Tips voor gevorderde Xubuntugebruikers

11. Bij de tips voor gevorderden vindt u enkele tips die speciaal zijn bedoeld voor Xubuntu. Zoals tip nummer 13 (opstart-toepassingen uitschakelen).

Hulp vragen kan gewoon op het Ubuntuforum

12. Xubuntu is een officiële "erkende afgeleide" (recognised derivative) van hoofdversie Ubuntu.

Daarom kunt u met uw hulpvragen gewoon terecht op bijvoorbeeld het Nederlandstalige Ubuntuforum. U kunt uw hulpvraag posten in alle forumonderdelen. Wel is het handig als u even bij uw hulpvraag vermeldt, dat het om Xubuntu gaat.

Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs voor (X)ubuntu? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments