Kies uw versie van Ubuntu, Xubuntu en Lubuntu


Terug naar de thuispagina


Lees deze keuzehulp even door, voordat u Ubuntu, Xubuntu of Lubuntu binnenhaalt!


Een LTS-versie of een gewone tussenversie?

1. LTS is verreweg het beste! Op 17 april 2014 is 14.04 Trusty Tahr verschenen. Dat is een zogeheten langdurig ondersteunde versie, oftewel LTS-versie. LTS is een afkorting van Long Term Support.

De volgende LTS-versie zal 16.04 zijn; deze zal verschijnen in april 2016. Ubuntu 15.10 Wily Werewolf daarentegen, is slechts een gewone tussenliggende standaardversie.

De gewone tussenversies (versienummers deze periode: 14.10 tot en met 15.10) zijn redelijk goed, maar de LTS-versies zoals 14.04, zijn duidelijk beter.

Niet alleen omdat LTS-versies veel langer veiligheids-updates krijgen: een LTS-versie is namelijk extra stabiel en extra betrouwbaar, want hij is mede ontworpen voor de zakelijke markt. De hoogste kwaliteit dus. Oftewel: het verschil tussen consumentenkwaliteit en professionele kwaliteit.

Om het in schoolrapportcijfers uit te drukken: een tussenversie haalt voor stabiliteit, degelijkheid en betrouwbaarheid een 7, maar een LTS-versie haalt daarvoor een 9.

LTS-versies verschijnen eens in de twee jaar. Ze zijn langdurig ondersteund (Long Term Supported), waardoor elke LTS-versie maar liefst vijf jaar veiligheidsupdates krijgt. Een tussenversie daarentegen, krijgt tegenwoordig maar negen maanden veiligheidsupdates. Ook daardoor is een tussenversie niet geschikt voor het serieuze werk.

Bij Linux Mint hoeft u daar trouwens niet op te letten: Linux Mint gebruikt tegenwoordig alleen nog maar LTS-versies van Ubuntu als basis.

Grafiek

1.1. Zie deze grafiek van de levensduur van de versies (klik op de afbeelding om haar te vergroten):

Een heldere uitleg (in het Engels) van de extra technische kwaliteit van een LTS-versie, vindt u hier.

De hoofdontwikkelaar van Ubuntu, tevens de oprichter ervan, is Mark Shuttleworth. Hij zegt hier het volgende over:

"Wij gaan ervan uit dat de nieuwste tussenversie wordt gebruikt door mensen die, ook al is het slechts zijdelings, betrokken zijn bij het maken van Ubuntu (lees: ontwikkelaars en testers), en dat LTS-versies worden gebruikt door gewone gebruikers (lees: u en ik)."

Bron:
http://www.markshuttleworth.com/archives/1246

Kortom: kies LTS!

Uitzonderingen

1.2. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen:

a. U hebt splinternieuwe apparatuur, die voorlopig alleen werkt onder een nieuwere tussenversie. De stuurprogramma's voor de apparatuur zitten in de kernel (het hart van het besturingssysteem). Alleen de nieuwste Ubuntu heeft de nieuwste kernel, en dus ook de nieuwste stuurprogramma's. Die wil u dan zeker hebben, ook al is het een gewone tussenversie.

Overigens heeft een nieuwere tussenversie wat dit betreft slechts een tijdelijk voordeel van enkele maanden op een LTS-versie: een LTS-versie van Ubuntu wordt namelijk in de eerste 30 maanden van zijn bestaan, om de zes maanden voorzien van de nieuwere kernel van de meest recente tussenversie. Enkele maanden na het verschijnen van die tussenversie.

Dit wegens de ondersteuning voor nieuwe apparatuur. Zie deze aankondiging. Het schema met de kernelversies van de puntuitgaven van Ubuntu 14.04 LTS vindt u hier.

Aangezien LTS-versies elkaar opvolgen met een overlappende tussenpoze van twee jaar, kunt u dus altijd kiezen voor een LTS-versie. Ook al is uw apparatuur nog zo nieuw. Qua ondersteuning voor nieuwe apparatuur zit er immers slechts een tijdelijk gat van enkele maanden tussen de jongste LTS-versie en recentere tussenversies.

b. U wil gewoon graag altijd het nieuwste van het nieuwste. Daar is op zich niks mis mee, want een gewone tussenversie is nog steeds behoorlijk goed. Maar op belangrijke computers ("productiemachines") zou ik beslist alleen LTS-edities installeren. Tussenversies zijn leuk voor minder belangrijke computers ("speeldozen").

Puntuitgaven

1.3. LTS-versies krijgen periodiek zogeheten puntuitgaven ("Service Packs"), waarin de verzamelde updates zijn verwerkt. Makkelijk als u een nieuwe installatie wil doen, want dan hoeft u minder updates binnen te halen.

Een tijdschema van de puntuitgaven van 14.04 LTS vindt u hier.

Systeemeisen

2. De onderstaande systeemeisen zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring, en wijken af van de "officiële" minimale systeemeisen.

De officiële systeemeisen voor Ubuntu zijn nogal aan de optimistische kant. Daar hebt u niet zoveel aan, als u tenminste prettig wil kunnen werken met Ubuntu.

"Mijn" minimale systeemeisen voor Ubuntu zijn als volgt, uitgesplitst in redelijk functioneren (werkbaar) en soepel draaien (prettig werken).

Redelijk functioneren

Processor: Pentium 4,   1,3 Ghz
RAM-geheugen: 1,5 GB
Videokaart: 128 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 10 GB

Soepel draaien

Processor: Pentium 4,   2 Ghz
RAM-geheugen: 2 GB
Videokaart: 256 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 20 GB

Voldoet uw computer daar niet aan? Kijk dan eens naar wat goede alternatieven.

Hoofdversie Ubuntu of familieleden zoals Xubuntu en Lubuntu?

3. In Ubuntu hebt u te maken met de Unity-werkomgeving. Sommige mensen vinden die geweldig, anderen niet. Voor diegenen die niet kunnen of willen wennen aan de nieuwe werkomgeving van Ubuntu, is er gelukkig een uitstekend alternatief: familielid Xubuntu.

Xubuntu heeft de Xfce-werkomgeving, die erg eenvoudig en makkelijk te bedienen is. De werkomgeving is traditioneler en klassieker van opzet dan Unity, waardoor u er waarschijnlijk direct mee aan de slag kunt.

Ook voor beginners met Linux vind ik Xubuntu daarom een goede keuze. Een pagina met schermafdrukken, tips en handleidingen voor Xubuntu vindt u hier.

Voor oude, zwakke computers kan Lubuntu een nog betere keuze zijn. Lubuntu heeft de LXDE-werkomgeving, en ook die is traditioneel en klassiek. Makkelijk te bedienen dus.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....De 32-bits-versie of de 64-bits-versie?

4. Tegenwoordig is 64-bits steeds meer de norm geworden. 32-bits is over de hele linie aan het verdwijnen; de ondersteuning voor 32-bits is steeds meer aan het afbrokkelen. Enkele belangrijke Linuxdistributies maken al geen 32-bits-versies meer, en ook de makers van webbrowser Google Chrome houden per 1 maart 2016 op met de 32-bits-versie voor Linux.

Kortom: kies bij voorkeur 64-bits! Dat heeft de toekomst, en daarmee ontketent u de volledige kracht van uw apparatuur.

Belangrijke uitzondering: oudere computers met minder dan 2 GB RAM-geheugen.

In een 64-bit-systeem gebruiken de programma's meer RAM-geheugen dan diezelfde programma's in een 32-bit-systeem. Bij oudere computers met betrekkelijk weinig RAM (minder dan 2 GB) is het dus nog steeds verstandiger om 32-bit te kiezen. Want bij minder dan 2 GB RAM, merkt u het prestatieverschil ook nog bij eenvoudig "licht" thuisgebruik.

Computers met voorgeïnstalleerde Windows 8.x of 10:  kies daarvoor beslist 64-bits-Ubuntu om te installeren, en niet 32-bits. Een moderne computer met Windows 8.x of 10 met UEFI, heeft een 64-bits-besturingssysteem nodig.

Hebt u Ubuntu al geïnstalleerd, en wilt u nakijken of die 32-bits of 64-bits is? Dat kan als volgt.

PAE-kernel

Overigens: als uw computer meer dan 3 GB RAM-geheugen heeft, hoeft u niet per se voor 64-bits te kiezen. Er is namelijk tegenwoordig een oplossing voor het "32-bit geheugengat (memory hole)": de speciale PAE-kernel.

Bij 4 GB RAM-geheugen hebt u met een 32-bits besturingssysteem, in beginsel slechts gedeeltelijk profijt van de vierde GB (wegens het zogenaamde "32 bit memory hole"). De GB's boven de 4 GB worden dan zelfs helemaal niet gebruikt.

Maar men heeft een speciale aanpassing gemaakt voor 32-bits-kernels, de zogenaamde PAE kernel. De kernel is het hart van het besturingssysteem. Een PAE-kernel heeft geen last van het geheugengat, en kan zelfs maximaal 64 GB RAM-geheugen bedienen!

Ubuntu installeert automatisch de PAE-kernel.

Processor zonder PAE-ondersteuning?

5. Hebt u een oeroude processor zonder PAE-ondersteuning? Dan hebt u een probleem, want dan kunt u geen moderne Linux installeren.

Er is één belangrijke uitzondering: non-PAE-processoren van de Pentium M-serie en de Celeron-M-serie kunt u meestal toch dwingen om PAE-ondersteuning te bieden. Waardoor ze toch geschikt worden voor Ubuntu 14.04 en Mint 17.x. Daarvoor start u de DVD op met de optie forcepae.

 Of uw processor PAE-ondersteuning heeft kunt u nakijken via een terminalopdracht, bijvoorbeeld in de uitprobeersessie van de installatie-DVD. Namelijk als volgt:

Open een terminalvenster.

Kopieer en plak daarin de volgende opdrachtregel:
grep --color=always -i PAE /proc/cpuinfo

Druk op Enter. Indien er tussen de vlaggen pae staat (in het rood, dus het valt op), dan ondersteunt uw processor PAE.

Lubuntu 14.04: Desktop CD (Live-CD) of Alternate CD?

6. Lubuntu is de enige van de officiële familieleden van Ubuntu, die nog de keuze biedt uit de Desktop-CD en de Alternate CD.

De standaardkeuze voor Lubuntu 14.04 is de Desktop CD (Live-CD). En dat is normaal gesproken ook de beste keuze.

Maar het kan vóórkomen dat installatie met de Desktop CD niet lukt op uw specifieke apparatuur. In dat geval kunt u proberen of het wel lukt met de Alternate CD van Lubuntu. Deze laatste heeft geen Live-CD-functie en werkt met een tekstgebaseerde installatie, zoals u wellicht gewend bent van de Windows installatie-DVD.

De Alternate CD hebt u ook nodig, wanneer u een RAID-systeem heeft. In zijn algemeenheid biedt de Alternate trouwens wat meer installatie-opties dan de Desktop CD.

Ubuntu binnenhalen

7. Ubuntu 14.04 kunt u hier binnenhalen *Klik*.

Daarna wil u misschien even de integriteit van het binnengehaalde bestand controleren.

Over ontwikkelingsversies

8. Bèta-edities van Ubuntu bevatten meestal nog veel fouten. Installeer die nooit op een productiecomputer. Dat geldt zelfs voor bèta's van LTS-versies.

Alfa's, bèta's en zelfs Release Candidates zijn alleen geschikt voor uitproberen en fouten melden. Installeer dus op een productiecomputer altijd alleen een definitieve editie.

Nog meer?

Wilt u meer tips en trucs voor Ubuntu? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments