Kies uw versie van Ubuntu, Xubuntu en Lubuntu


Terug naar de thuispagina


Lees deze keuzehulp even door, voordat u Ubuntu, Xubuntu of Lubuntu binnenhaalt!


Een LTS-versie of een gewone tussenversie?

1. LTS is verreweg het beste! Op 21 april 2016 is Ubuntu 16.04 Xenial Xerus verschenen. Dat is een zogeheten langdurig ondersteunde versie, oftewel LTS-versie. LTS is een afkorting van Long Term Support.

De volgende LTS-versie zal 18.04 zijn; deze zal verschijnen in april 2018. Ubuntu 17.10 daarentegen, is slechts een gewone tussenliggende standaardversie.

De gewone tussenversies (versienummers deze periode: 16.10 tot en met 17.10) zijn redelijk goed, maar de LTS-versies zoals 16.04.x, zijn duidelijk beter.

Niet alleen omdat LTS-versies veel langer veiligheidsreparaties krijgen: een LTS-versie is namelijk extra stabiel en extra betrouwbaar, want hij is mede ontworpen voor de zakelijke markt. De hoogste kwaliteit dus. Oftewel: het verschil tussen consumentenkwaliteit en professionele kwaliteit.

Om het in schoolrapportcijfers uit te drukken: een tussenversie haalt voor stabiliteit, degelijkheid en betrouwbaarheid een 7, maar een LTS-versie haalt daarvoor een 9.

LTS-versies verschijnen eens in de twee jaar. Ze zijn langdurig ondersteund (Long Term Supported), waardoor elke LTS-versie maar liefst vijf jaar veiligheidsreparaties krijgt. Een tussenversie daarentegen, krijgt maar negen maanden veiligheidsreparaties. Ook daardoor is een tussenversie niet geschikt voor het serieuze werk.

Bij Linux Mint hoeft u daar trouwens niet op te letten: Linux Mint gebruikt tegenwoordig alleen nog maar LTS-versies van Ubuntu als basis.

Grafiek

1.1. Zie deze grafiek van de levensduur van de versies (klik op de afbeelding om haar te vergroten):

https://sites.google.com/site/computertip/versiekeuze/LTS4.jpg

Een heldere uitleg (in het Engels) van de extra technische kwaliteit van een LTS-versie, vindt u hier.

De hoofdontwikkelaar van Ubuntu, tevens de oprichter ervan, is Mark Shuttleworth. Hij zegt hier het volgende over:

"Wij gaan ervan uit dat de nieuwste tussenversie wordt gebruikt door mensen die, ook al is het slechts zijdelings, betrokken zijn bij het maken van Ubuntu (lees: ontwikkelaars en testers), en dat LTS-versies worden gebruikt door gewone gebruikers (lees: u en ik)."

Bron:
http://www.markshuttleworth.com/archives/1246

Kortom: kies LTS!

Geen vijf jaar, maar drie jaar

1.2. De vijf-jaars-ondersteuning voor LTS is enigszins vertekend. De volledige periode van vijf jaar ondersteuning met veiligheids-updates, geldt namelijk alleen voor de programmatuur die afkomstig is van het moederbedrijf van Ubuntu (Canonical) zelf.

Voor de kenners: de pakketbron "Main". Het gaat daarbij niet alleen om het besturingssysteem zelf, maar ook om toepassingen als Firefox en Libre Office.

Wat er in "Main" zit, vormt weliswaar het grootste deel van de programmatuur in een standaardinstallatie van Ubuntu, maar niet alles. Een kleiner deel van de programmatuur in de standaardinstallatie komt uit de pakketbronnen "Universe" en "Multiverse", en die worden beheerd door de Ubuntugemeenschap. Niet door het bedrijf Canonical.

Hierbij gaat het om sommige populaire toepassingen en ook om belangrijke dingen als multimedia-ondersteuning.

Wat er in "Universe" en "Multiverse" zit, wordt soms korter dan vijf jaar onderhouden. Indien korter, dan hooguit drie jaar . Daarom is het verstandig om een LTS-versie van Ubuntu "slechts" maximaal drie jaar te gebruiken.

Voor het verstrijken van die periode kunt u dan overstappen op de nieuwe LTS, want elke twee jaar komt er een nieuwe. Het beste overstapmoment is het verschijnen van de eerste puntversie van de nieuwe LTS ("Service Pack 1"), bijvoorbeeld 16.04.1, want dan zijn de onvermijdelijke kinderziektes van de nieuwe LTS wel voorbij.

Uitzonderingen

1.3. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen:

a. U hebt splinternieuwe apparatuur, die voorlopig alleen werkt onder een nieuwere tussenversie. De stuurprogramma's voor de apparatuur zitten in de systeemkern (het hart van het besturingssysteem). Alleen de nieuwste Ubuntu heeft de nieuwste systeemkern, en dus ook de nieuwste stuurprogramma's. Die wil u dan zeker hebben, ook al is het een gewone tussenversie.

Overigens heeft een nieuwere tussenversie wat dit betreft slechts een tijdelijk voordeel van enkele maanden op een LTS-versie: een LTS-versie van Ubuntu wordt namelijk in de eerste 30 maanden van zijn bestaan, om de zes maanden voorzien van de nieuwere systeemkern van de meest recente tussenversie. Enkele maanden na het verschijnen van die tussenversie.

Dit wegens de ondersteuning voor nieuwe apparatuur. Zie deze aankondiging

Aangezien LTS-versies elkaar opvolgen met een overlappende tussenpoze van twee jaar, kunt u dus altijd kiezen voor een LTS-versie. Ook al is uw apparatuur nog zo nieuw. Qua ondersteuning voor nieuwe apparatuur zit er immers slechts een tijdelijk gat van enkele maanden tussen de jongste LTS-versie en recentere tussenversies.

b. U wil gewoon graag altijd het nieuwste van het nieuwste. Daar is op zich niks mis mee, want een gewone tussenversie is nog steeds behoorlijk goed. Maar op belangrijke computers ("productiemachines") zou ik beslist alleen LTS-edities installeren. Tussenversies zijn leuk voor minder belangrijke computers ("speeldozen").

Puntuitgaven

1.4. LTS-versies krijgen periodiek zogeheten puntuitgaven ("Service Packs"), waarin de verzamelde updates zijn verwerkt. Makkelijk als u een nieuwe installatie wil doen, want dan hoeft u minder updates binnen te halen.

Een tijdschema van de puntuitgaven van 16.04 LTS vindt u hier.

Systeemeisen

2. De onderstaande systeemeisen zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring, en wijken af van de "officiële" minimale systeemeisen.

De officiële systeemeisen voor Ubuntu zijn nogal aan de optimistische kant. Daar hebt u niet zoveel aan, als u tenminste prettig wil kunnen werken met Ubuntu.

"Mijn" minimale systeemeisen voor Ubuntu zijn als volgt, uitgesplitst in redelijk functioneren (werkbaar) en soepel draaien (prettig werken).

Redelijk functioneren

RAM-geheugen: 2 GB
Videokaart: 128 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 10 GB

Soepel draaien

RAM-geheugen: 2,5 GB
Videokaart: 256 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 20 GB

Voldoet uw computer daar niet aan? Kijk dan eens naar wat goede alternatieven.

Hoofdversie Ubuntu of familieleden zoals Xubuntu en Lubuntu?

3. In Ubuntu hebt u te maken met de Gnome-werkomgeving. Sommige mensen vinden die geweldig, anderen niet. Voor diegenen die niet kunnen of willen wennen aan de nieuwe werkomgeving van Ubuntu, is er gelukkig een uitstekend alternatief: familielid Xubuntu.

Xubuntu heeft de Xfce-werkomgeving, die erg eenvoudig en makkelijk te bedienen is. De werkomgeving is traditioneler en klassieker van opzet dan Gnome, waardoor u er waarschijnlijk direct mee aan de slag kunt.

Ook voor beginners met Linux vind ik Xubuntu daarom een goede keuze. Een pagina met schermafdrukken, tips en handleidingen voor Xubuntu vindt u hier.

Voor oude, zwakke computers kan Lubuntu een nog betere keuze zijn. Lubuntu heeft de LXDE-werkomgeving, en ook die is traditioneel en klassiek. Makkelijk te bedienen dus.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....De 32-bits-versie of de 64-bits-versie?

4. Tegenwoordig is 64-bits de norm. 32-bits is over de hele linie aan het verdwijnen; de ondersteuning voor 32-bits is steeds meer aan het afbrokkelen. Enkele belangrijke Linuxdistributies maken al geen 32-bits-versies meer, en ook webbrowser Google Chrome heeft geen 32-bits-versie meer voor Linux.

Kortom: kies bij voorkeur 64-bits! Dat heeft de toekomst, en daarmee ontketent u de volledige kracht van uw apparatuur.

Belangrijke uitzondering: oudere computers met minder dan 1 GB RAM-geheugen.

In een 64-bit-systeem gebruiken de programma's meer RAM-geheugen dan diezelfde programma's in een 32-bit-systeem. Bij oudere computers met weinig RAM (minder dan 1 GB) is het dus nog steeds verstandiger om 32-bit te kiezen. Want bij zo weinig RAM, merkt u het prestatieverschil ook nog bij eenvoudig "licht" thuisgebruik.

Computers met voorgeïnstalleerde Windows 8.x of 10:  kies daarvoor beslist 64-bits-Ubuntu om te installeren, en niet 32-bits. Een moderne computer met Windows 8.x of 10 met UEFI, heeft een 64-bits-besturingssysteem nodig.

Hebt u Ubuntu al geïnstalleerd, en wilt u nakijken of die 32-bits of 64-bits is? Dat kan als volgt.

PAE-systeemkern

Overigens: als uw computer meer dan 3 GB RAM-geheugen heeft, hoeft u niet per se voor 64-bits te kiezen. Er is namelijk tegenwoordig een oplossing voor het "32-bit geheugengat (memory hole)": de speciale PAE-systeemkern.

Bij 4 GB RAM-geheugen hebt u met een 32-bits besturingssysteem, in beginsel slechts gedeeltelijk profijt van de vierde GB (wegens het zogenaamde "32 bit memory hole"). De GB's boven de 4 GB worden dan zelfs helemaal niet gebruikt.

Maar men heeft een speciale aanpassing gemaakt voor 32-bits-systeemkernen, de zogenaamde PAE systeemkern. De systeemkern is het hart van het besturingssysteem. Een PAE-systeemkern heeft geen last van het geheugengat, en kan zelfs maximaal 64 GB RAM-geheugen bedienen!

Ubuntu installeert automatisch de PAE-systeemkern.

Processor zonder PAE-ondersteuning?

5. Hebt u een oeroude processor zonder PAE-ondersteuning? Dan hebt u een probleem, want dan kunt u geen moderne Linux installeren.

Er is één belangrijke uitzondering: non-PAE-processoren van de Pentium M-serie en de Celeron-M-serie kunt u meestal toch dwingen om PAE-ondersteuning te bieden. Waardoor ze toch geschikt worden voor Ubuntu 16.04 en Mint 17.x. Daarvoor start u de DVD op met de optie forcepae.

 Of uw processor PAE-ondersteuning heeft kunt u nakijken via een terminalopdracht, bijvoorbeeld in de uitprobeersessie van de installatie-DVD. Namelijk als volgt:

Open een terminalvenster.

Kopieer en plak daarin de volgende opdrachtregel:
grep --color=always -i PAE /proc/cpuinfo

Druk op Enter. Indien er tussen de vlaggen pae staat (in het rood, dus het valt op), dan ondersteunt uw processor PAE.

Lubuntu 16.04.x: Desktop CD (Live-CD) of Alternate CD?

6. Lubuntu is de enige van de officiële familieleden van Ubuntu, die nog de keuze biedt uit de Desktop-CD en de Alternate CD.

De standaardkeuze voor Lubuntu 16.04.x is de Desktop CD (Live-CD). En dat is normaal gesproken ook de beste keuze.

Maar het kan vóórkomen dat installatie met de Desktop CD niet lukt op uw specifieke apparatuur. In dat geval kunt u proberen of het wel lukt met de Alternate CD van Lubuntu. Deze laatste heeft geen Live-CD-functie en werkt met een tekstgebaseerde installatie, zoals u wellicht gewend bent van de Windows installatie-DVD.

De Alternate CD hebt u ook nodig, wanneer u een RAID-systeem heeft. In zijn algemeenheid biedt de Alternate trouwens wat meer installatie-opties dan de Desktop CD.

Ubuntu binnenhalen

7. Ubuntu 16.04.3 kunt u hier binnenhalen *Klik*.

Daarna wil u misschien even de integriteit van het binnengehaalde bestand controleren.

Over ontwikkelingsversies

8. Bèta-edities van Ubuntu bevatten meestal nog veel fouten. Installeer die nooit op een productiecomputer. Dat geldt zelfs voor bèta's van LTS-versies.

Alfa's, bèta's en zelfs Release Candidates zijn alleen geschikt voor uitproberen en het melden van fouten. Installeer dus op een productiecomputer altijd alleen een definitieve editie.

Nog meer?

Wilt u meer tips en trucs voor Ubuntu? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments