Deze website is al sinds 2008 een complete snelgids voor Linux, zowel voor beginners als voor gevorderden!

Ubuntu 14.04 Trusty Tahr (bèta 2) is verschenen!

1dag tot
Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr

Uitgifteschema van Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr

Een ster van de Ubuntufamilie: Xubuntu!

8dagen sinds
einde levensduur Windows XP: stap snel over naar Linux!

De ideale vervanger van Windows XP

Handleidingen voor de Universiteit van Tilburg


Terug naar de thuispaginaMHT-bestanden openen

1. Soms krijgt u van de Universiteit van Tilburg (UvT, of zoals ze tegenwoordig willen heten: Tilburg University) documenten aangeboden met de extensie .mht. Die kunt u in Firefox alleen bekijken als u eerst de extensie UnMHT installeert.

Netwerkdiensten van de UvT

2. De Universiteit van Tilburg (UvT) biedt twee netwerkdiensten aan voor studenten. Allereerst een VPN-verbinding om, waar u ook bent, gebruik te kunnen maken van beveiligde informatie en lesstof. Ten tweede een beveiligd draadloos netwerk, voor gebruik op de campus (UvT-Wireless).

Hieronder vindt u een instructie voor het gebruik van beide diensten, voor Ubuntu en openSUSE.

VPN-verbinding

3. De UvT werkt met een Compatible Cisco Virtual Private Network (VPN). Dat is een beveiligde verbinding, waarmee u op afstand (bijvoorbeeld thuis) kunt gebruikmaken van niet-openbare gegevens.

Om daarmee in Linux verbinding te kunnen maken doet u het volgende.

Stel de router goed in

3.1. Controleer allereerst of uw router is ingesteld op het toelaten van VPN. Ga daarvoor naar het configuratiescherm van de router (zie de gebruiksaanwijzing van uw router, voor de instructie voor het oproepen van het configuratiescherm). De instellingen moeten zo staan (voorbeeld van een Linksys WRT54GL; klik op de afbeelding om hem te vergroten):


In andere routerfirmware, zoals Tomato, is het doorgaans voldoende om UPnP (Universal Plug and Play) in te schakelen. Om veiligheidsredenen zou ik die alleen inschakelen wanneer het echt nodig is.

Ubuntu (alleen voor 12.04)

3.2. Voor Ubuntu heeft de UvT het heel makkelijk gemaakt: ze bieden hun speciale verbindingsprogramma namelijk niet alleen aan voor Windows en Mac, maar ook voor Ubuntu! Een pluim voor de ICT-afdeling van de UvT, voor deze moderne dienstverlening. Klasse! Een voorbeeld voor andere bedrijven en instanties.

Er is slechts één "maar": op 64-bit-Ubuntu laat dit verbindingsprogramma zich niet installeren. Daarom behandel ik eerst de alternatieve methode, die geschikt is voor zowel 32-bit als 64-bit. Bovendien is die sowieso de beste....

Let op: de onderstaande handleiding is alleen voor Ubuntu 12.04; in Ubuntu 14.04 is de indeling van Netwerkbeheer net iets anders, waardoor de onderstaande handleiding niet helemaal klopt. Maar met enig probeerwerk komt u er waarschijnlijk wel uit, in 14.04.

Methode 1: voor 32-bit en 64-bit Ubuntu 12.04
Installeer eerst een invoegtoepassing voor Netwerkbeheer (Netwerkinstellingen oftewel Network Manager), en wel als volgt:

Klik op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm Terminal
Klik op Terminalvenster

tik in (kopieer en plak, dat is beter):
sudo apt-get install network-manager-vpnc

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dat blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk wederom op Enter.

Nu haalt u eerst even een voorgeconfigureerd instellingenbestandje op voor de Universiteit van Tilburg. Dat bestandje vindt u hier.

Nu klikt u op het pictogram van Netwerkbeheer in de werkbalk - Verbindingen bewerken... - Tabblad VPN - klik op Importeren.
Klik door naar het zojuist opgehaalde pcf-bestand in de map Downloads, genaamd Tilburg University.pcf, en dubbelklik het om het te importeren.

In het venster dat zich dan opent, met de instellingen die u zojuist hebt geïmporteerd, doet u het volgende:

- Haal het vinkje weg bij: Automatisch verbinden (linksboven) en bij Beschikbaar voor alle gebruikers (linksonder).

- Gebruikersnaam: vul hier uw Blackboard-inlognummer in, voorafgegaan door een kleine "u". Dus bijvoorbeeld: u1234567
Let op: gebruik beslist een kleine "u" en geen hoofdletter "U" !

- Klik op de knop Opslaan...

Voer desgevraagd uw wachtwoord in om de aanmeldsleutelbos te ontgrendelen.

Klik op Sluiten.

Nu kunt u verbinden door een klik op het pictogram van Netwerkbeheer in de werkbalk - VPN-verbindingen - Tilburg University VPN.

Methode 2: alleen voor 32-bit Ubuntu 12.04
Installeer in Ubuntu de speciaal geconfigureerde Cisco Client die de UvT op haar webstek aanbiedt voor Ubuntu. U moet daarvoor overigens wel eerst Java JRE hebben geïnstalleerd, want het is een Java-toepassing.

Deze methode werkt alleen in 32-bit Ubuntu; voor 64-bit Ubuntu werkt hij niet, omdat de Cisco Client 32-bits is..

Lukt dit niet? Dat komt helaas voor, en de reden is mij onbekend. Pak het dan aan via Netwerkbeheer van Ubuntu zelf, met de hierboven beschreven methode 1.

Na installatie kunt u de Cisco Client starten via Toepassingen - Internet.
Wanneer hij actief is, plaatst de Cisco Client een pictogram in het systeemvak.

Let op: om weer "gewoon" te kunnen internetten, moet u eerst de VPN-verbinding verbreken! Dat kan door een (rechts)klik op het pictogram van de Cisco Client in het systeemvak.

openSUSE (alle versies)

3.3. Voor openSUSE kunt u gewoon gebruikmaken van de speciaal geconfigureerde Cisco Client die de UvT op haar webstek aanbiedt voor Ubuntu. Ook al staat er, dat het voor Ubuntu is! Het is namelijk een Java-toepassing, en die is te gebruiken op meerdere besturingssystemen. Waaronder openSUSE (alle versies).

Wel moet daarvoor eerst Java JRE hebben geïnstalleerd. Dat kunt u doen via Yast (Software installeren).

Na installatie kunt u de Cisco Client starten vanuit het gewone menu. Wanneer hij actief is, plaatst de Cisco Client een pictogram in het systeemvak.

Let op: om weer "gewoon" te kunnen internetten, moet u eerst de VPN-verbinding verbreken! Dat kan door een (rechts)klik op het pictogram van de Cisco Client in het systeemvak.


(wordt vervolgd in de rechterkolom)


Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.
Bij voorbaat dank....Draadloos verbinden op de campus (UvT-Wireless)

4. In de onderstaande handleiding ga ik ervan uit, dat u zich bevindt op de campus van de UvT.

Ubuntu

4.1. In Ubuntu gaat het als volgt:

a. Leg verbinding met het netwerk genaamd "UvT-Wireless". Op de gebruikelijke wijze, dus via een klik op het icoontje van Netwerkbeheer in het systeemvak rechts in de bovenste werkbalk.

b. Nu verschijnt er een dialoogscherm van Netwerkbeheer, waarin een aantal keuzes is voorgeselecteerd. Deze zijn alle zoals u ze wil hebben; verander daarin dus niets.

c. Vul bij "gebruikersnaam" uw Blackboard-inlognummer in, voorafgegaan door een kleine "u". Dus bijvoorbeeld: u1234567

Let op: Indien het inloggen op de UvT-website vereist dat u uw Blackboard-inlognummer vooraf laat gaan door een "s" in plaats van een "u", dan geldt dit ook hier voor de draadloze verbinding.

d. Vul uw UvT-wachtwoord in.

e. Druk op de knop "Verbinden".

f. Nu verschijnt er een dialoogscherm, dat vraagt naar een certificaat. Druk op de knop "Negeren". Netwerkbeheer zal nu automatisch een systeemcertificaat gaan gebruiken, en dat is ook wat u wil.

g. Netwerkbeheer gaat nu trachten de verbinding te leggen. Hier heeft hij de eerste keer enige tijd voor nodig, maar binnen één tot twee minuten moet het zeker lukken. De volgende keer dat u wil verbinden, zal het sneller gaan.

openSUSE

4.2. In openSUSE gaat het als volgt:

a. Leg verbinding met het netwerk genaamd "UvT-Wireless". Op de gebruikelijke wijze, dus via een klik op het icoontje van Network Manager in het systeemvak rechtsonder in de werkbalk.

b. Nu verschijnt er een dialoogscherm van Network Manager waarin een aantal keuzes is voorgeselecteerd. Deze zijn alle zoals u ze wil hebben; verander daarin dus niets.

c. Vink aan: "systeemcertificaat gebruiken".

d. Vul bij "gebruikersnaam" uw Blackboard-inlognummer in, voorafgegaan door een kleine "u". Dus bijvoorbeeld: u1234567

Let op: Indien het inloggen op de UvT-website vereist dat u uw Blackboard-inlognummer vooraf laat gaan door een "s" in plaats van een "u", dan geldt dit ook hier voor de draadloze verbinding.

e. Vul uw UvT-wachtwoord in.

f. Druk op de knop "Verbinden".

g. Nu verschijnt er een dialoogscherm van Network Manager, dat vraagt naar een certificaat. Druk op de knop "Negeren". Network Manager zal nu automatisch een systeemcertificaat gaan gebruiken, en dat is ook wat u wil.

h. Network Manager gaat nu trachten de verbinding te leggen. Hier heeft hij enige tijd voor nodig, maar binnen één tot twee minuten moet het zeker lukken.

Nog meer?

Wilt u meer tips en trucs voor Linux? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments