Ubuntu veilig uitproberen


Terug naar de thuispagina


Ubuntu veilig uitproberen zonder installeren

U kunt Ubuntu veilig uitproberen, zonder hem te installeren op de harde schijf: hij draait dan uitsluitend vanaf de DVD. De Ubuntu-DVD heeft namelijk een Live-functie.

Dit geldt tevens voor een USB-geheugenstaaf die omgetoverd is tot Live-USB. Overal waar Ubuntu-DVD staat, kunt u dus ook Live-USB lezen.

Let op: de Live-sessie is grotendeels in het Engels, met uitzondering van het installatieprogramma. Pas wanneer u Ubuntu installeert op de harde schijf, kunt u hem voor 100 % Nederlandstalig maken. Het installatieprogramma haalt dan namelijk via het internet de benodigde Nederlandse taalpakketten binnen, van de spiegelservers van Ubuntu.

Een Live-sessie start u als volgt:

1. Start uw computer op vanaf de Ubuntu-DVD. Let wel op de minimale systeemeisen en op de instellingen van uw BIOS.

2. In het opstartmenu kiest u voor: Ubuntu uitproberen / Try Ubuntu without installing. De DVD laat de harde schijf volledig met rust en plaatst zichzelf uitsluitend in het RAM-geheugen van uw computer. Hij start een Live-sessie. Zo kunt u veilig "spelen" met deze distro.

Let op: Ubuntu vanaf de DVD, is een stuk trager dan vanaf de harde schijf! Opstarten vanaf de DVD duurt dan ook vrij lang.

3. U kunt de aanwezige programma's allemaal gewoon gebruiken in de Live-sessie. Internetten met Firefox, tekstverwerken met Libre Office, e-mailen met Thunderbird. Al deze programma's lopen traag vanaf de DVD, maar ze doen het wel.

Tip: draai slechts één programma tegelijk, anders wordt het te langzaam allemaal.

4. Klaar met proberen? Dan kunt u Ubuntu gewoon afsluiten. De DVD komt dan vanzelf naar buiten, zodat u hem uit de DVD-lade kunt halen. Na herstart van uw computer is het net alsof er niets is gebeurd: Windows start gewoon weer vanzelf op.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)


Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Het bevalt goed en u wil installeren?

Vanuit de Live-sessie kunt u ook, als u dat wilt, Ubuntu installeren op de harde schijf. Daarvoor zit een speciaal pictogram op het bureaublad, dat u kunt aanklikken.

Wilt u overgaan tot installeren, dan kunt u deze eenvoudige installatiehandleiding volgen.

Zoals al eerder gezegd: de Live-sessie is grotendeels in het Engels. Maar als u Ubuntu installeert op de harde schijf, dan kunt u hem 100 % Nederlandstalig maken. Het installatieprogramma haalt dan namelijk via het internet de benodigde Nederlandse taalpakketten binnen, van de spiegelservers van Ubuntu.

Zorg er dus voor, dat uw computer tijdens het installeren een werkende internetverbinding heeft, bij voorkeur bedraad (via de netwerkkabel).


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs voor Ubuntu? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments