Tomato: ontketen uw router


Terug naar de thuispagina


Let op: alleen voor gevorderden!
Verkeerd handelen kan leiden tot een onbruikbare router (een "baksteen"), die rechtstreeks naar de vuilnisbak kan. Verder kan het installeren van Tomato op uw router, de fabrieksgarantie teniet doen.Tomato of Tomato RAF: de beste  keuze

1. Veel routers zijn geschikt voor een vervangend besturingssysteem voor het apparaat (firmware). De beste keuze is Tomato of Tomato RAF. Daarmee hebt u enorm veel instel- en afstelmogelijkheden; veel meer dan met de standaard-firmware van de fabrikant van uw router.

En alle versies van Tomato en Tomato RAF zijn bovendien geheel gratis!

Kan Tomato / Tomato RAF niet op uw router? Kijk dan eens naar de tweede keuze, DD-WRT.

Oorspronkelijke Tomato: nog steeds goed

2. De oorspronkelijke Tomato is slechts geschikt voor enkele routers, en de actieve ontwikkeling ervan, is opgehouden in 2010.

(webkoppeling kapot? Haal de oorspronkelijke Tomato dan hier)

Gelukkig zijn er verschillende afgeleiden (vorken) van, die actief worden doorontwikkeld. Die ondersteunen veel meer routers dan de "oer"Tomato. Daarover later meer.

Voor die routers die de "oer"Tomato wel ondersteunt, is hij nog steeds een goede keuze. Maar inmiddels niet meer de beste keuze, want de "oer"Tomato heeft natuurlijk al jaren geen veiligheids-updates meer gehad.

De routers die de oorspronkelijke Tomato ondersteunt, zijn de volgende:

Linksys
WRT54GL v1.x
WRT54G v1 tot en met v4
WRT54GS v1 tot en met v4
WRTSL54GS (geen USB-ondersteuning)

Buffalo
WHR-G54S
WHR-HP-G54
WZR-G54
WBR2-G54
WBR-G54
WZR-HP-G54
WZR-RS-G54
WZR-RS-G54HP
WVR-G54-NF
WHR2-A54-G54
WHR3-AG54

Asus
WL520GU (geen USB-ondersteuning)
WL500G Premium (geen USB-ondersteuning)
WL500GE

Sparklan
WX6615GT

Fuji
RT390W

Microsoft
MN-700

Let op: de oorspronkelijke Tomato werkt niet op de Linksys WRT54G/GS v5 of op nieuwere WRT54G/GS routers.

Let op: kies Tomato_1_28 en niet Tomato_1_28_ND. De "New Driver" was niet erg stabiel, althans niet in 2010, toen de ontwikkeling van de "oer"Tomato werd gestaakt.

(is de webstek van Tomato verdwenen? Haal de oorspronkelijke Tomato dan hier)

De beste Tomato-afgeleide: Tomato RAF

3. Zoals al gezegd heeft Tomato afgeleide versies (vorken), die nog actief worden ontwikkeld.

Daar zijn er verschillende van, maar Tomato RAF is op dit ogenblik waarschijnlijk de beste vork. Mijn routers draaien er al jarenlang probleemloos op.

Laat u bij Tomato RAF trouwens niet afschrikken door de warrige opbouw van de website: Tomato RAF zelf, is van prima kwaliteit. En de ontwikkelaar is zeer bekwaam.

Deze vork biedt trouwens meer dan alleen ondersteuning voor nieuwere routers: de maker heeft er ook enkele nieuwe functies in gestopt. Daarover later meer.

Installatie-instructies (flitsen)

4. Sla beslist geen enkele van de volgende stappen over: ze zijn erg belangrijk en voorkómen een hoop ellende.

a. Verbind de computer van waaraf u de ingreep gaat doen, met een (tijdelijke?) netwerkkabel aan de router. Draadloze verbindingen zijn hiervoor absoluut niet geschikt!

Verbreek ook een eventuele draadloze verbinding tussen uw computer en de router. Het is heel belangrijk dat u de ingreep verricht via een bedrade verbinding, en dat er tevens geen gelijktijdige draadloze verbinding is tussen uw computer en de router.

b. Zet uw router terug op de standaardinstellingen van de fabriek. Zie de handleiding van uw router voor de aanpak daarvan.

c. Flits nu de router met de specifieke Tomato-firmware voor uw router. Dat kan vanuit het configuratiescherm van uw router; doorgaans in het onderdeel Administration of Advanced, waar het zoiets als "Firmware Upgrade" heet.

Let op: als u een bestaande Tomato / Tomato RAF opwaardeert: vink altijd het vakje aan voor het wissen van alle gegevens in het NVRAM. Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om te vergroten):


d. Controleer of het besturingssysteem van uw computer nog wel verbinding heeft met de router. Indien niet, herstel dan de verbinding (Linux: klik op het pictogram van Netwerkbeheer in het systeemvak van de werkbalk - klik op Auto eth0).

e. Voer een grondige schoonmaak uit na het flitsen. Standaard zit het configuratiescherm zit op 192.168.1.1, de gebruikersnaam is root en het wachtwoord is admin.

Zie onderstaande schermafdruk voor de schoonmaakactie (klik erop om te vergroten):


f. Trek het electriciteitssnoer uit de router, wacht 30 seconden, en prik het snoer er weer in.

Enkele tips

5. Hieronder vindt u enkele gebruiktips.

Zendkracht

5.1. Verhoog de Transmit Power (Tx Power, oftewel zendkracht) niet. Het kan wel, maar het verlaagt meestal de kwaliteit van het signaal, en de router gaat waarschijnlijk ook korter mee.

Bovendien hoeft u nou ook weer niet de achterkant van de maan te kunnen bestralen.... U kunt het vergelijken met een gesprek tussen twee mensen, waarbij de router de prater is en de computer de luisteraar. Het verhoogt de kwaliteit en duidelijkheid van de communicatie niet, wanneer de prater gaat lopen schreeuwen in het oor van de luisteraar.

Verder is het maar de vraag, of een hogere zendkracht gezond voor u is.

Zelf heb ik de Transmit Power verlaagd naar 5 (staat meestal standaard op 42), omdat ik aan weinig zendkracht genoeg blijk te hebben. Het optimum is de laagst mogelijke zendkracht die nog een goed bereik levert voor uw gebruikssituatie.

Andere manieren om het draadloze bereik te vergroten vindt u hier.

Overklokken

5.2. Overklokken (kloksnelheid oftewel frequentie verhogen) is geen goed idee. Dit verkort de levensduur van uw router en kan de stabiliteit verminderen.

Periodieke herstart

5.3. Houd uw router snel en soepel: stel bij Administration - Scheduler - onderdeel Reboot, een automatische periodieke herstart van uw router in.

Wekelijks is normaal gesproken goed genoeg. Zelf laat ik hem elke woensdagnacht om 03:00 uur herstarten.

Veiligheid

5.4. Stel bij Basic - Network - onderdeel Wireless, uw draadloze veiligheid goed in.

Configuratiescherm

5.5. Onder sommige omstandigheden kunt u niet meer op de normale manier in het configuratiescherm van uw router komen. Bijvoorbeeld wanneer u uw router hebt ingesteld om dienst te doen als dom draadloos toegangspunt. Zo kan het dan nog wel, via de terminal.

Signaal verbeteren

5.6. Als de stabiliteit van uw draadloze signaal onvoldoende is, dan kunt u dat trachten te verbeteren door de volgende instellingen te wijzigen:

I. Advanced - Wireless:
- zet de Distance / ACK Timing op 1000.
- zet Beacon Interval op 75.

II. Kies één enkele netwerkmodus. Op uw G-router schakelt u B uit. Indien uw internetverbinding minder bandbreedte heeft dan 54 MB/s, schakelt u N en B uit op uw N-router.
Als volgt:
Basic - Network - onderdeel Wireless: zet die op "G-only".

III. Benieuwd op welke draadloze kanalen de routers van de buren uitzenden, zodat u zelf het optimale kanaal kunt kiezen? Zo ziet u dat met uw router, in Tomato:
Tools - Wireless Survey - klik op de knop Refresh.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)


Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Verbinden met VPN

5.7. Wilt u een VPN-verbinding tot stand brengen, bijvoorbeeld van uw huis naar uw werk? Dat kan, maar daarvoor moet u mogelijk eerst even UPnP (Universal Plug and Play) aanzetten:
Port Forwarding - UPnP/NAT-PMP
Vink aan: Enable UPnP
Klik op Save en herstart uw router.

Bij veel routers is deze ingreep overigens niet nodig: het doorlaten van VPN is dan al standaard ingeschakeld. U kunt dus het beste eerst even proberen of het leggen van een VPN-verbinding sowieso al lukt.

Let op: om veiligheidsredenen zou ik UPnP alleen dan tijdelijk aanzetten, wanneer het nodig is. Daarna kunt u UPnP beter weer uitschakelen.

QoS: bandbreedte beperken

6. Bandbreedte delen met andere mensen kan erg onplezierig zijn, wanneer er eentje bij zit die alle bandbreedte opslurpt en zodoende het internet voor de rest enorm vertraagt. Daarvoor kan QoS uitkomst bieden.

Tomato en zijn afgeleiden zijn bijzonder goed in het beperken en verdelen van bandbreedte, door middel van QoS. Veel beter dan de QoS van DD-WRT, en zelfs beter dan de QoS van de commerciële versie van DD-WRT.

Tomato's QoS is niet alleen technisch beter dan die van DD-WRT, maar is ook nog eens veel makkelijker om in te stellen. Tomato is daarom een ideale keuze voor situaties waarin u uw internet-bandbreedte deelt met andere mensen.

De voornaamste methode voor bandbreedte-beperking in Tomato en zijn afgeleiden, is het toepassen van slimme dynamische limieten en voorrangsregels voor soorten van bandbreedtegebruik. Dit verschilt van de wat "bottere" benadering van een harde limiet per gebruiker.

Waarschijnlijk zult u überhaupt geen harde bandbreedtelimiet per gebruiker nodig hebben, omdat het slimme systeem van Tomato zo goed werkt. Zie de onderstaande schermafdrukken (klik erop om ze te vergroten):

Verbeterde "Basic Settings", iets verschillend van de standaardwaarden:Verbeterde "limits", een beetje verschillend van de standaardwaarden:


Als u toch graag een vaste bandbreedtegrens per gebruiker wil instellen. dan is dat gemakkelijk in te stellen in de nieuwere versies van Tomato RAF. Niet in de oorspronkelijke Tomato; indien uw router daarop draait, dan zult u moeten overschakelen naar Tomato RAF.

Maximaal 80 %

6.1. Zet de totale te verdelen hoeveelheid bandbreedte, op maximaal 80 % van de hoeveelheid die u beschikbaar hebt. Beslist niet meer, want anders loopt QoS hopeloos vast, wanneer uw bandbreedte benedenwaartse schommelingen vertoont.

Dit is voor veel mensen een moeilijk te aanvaarden punt; het is natuurlijk niet leuk om 20 % van uw bandbreedte standaard niet te benutten... Maar toch is het absoluut noodzakelijk voor QoS. U kunt het zien als de prijs die u voor het gebruik van QoS betaalt.

Deze 80 % dient u toe te passen zowel bij Outbound als bij Inbound (Max Bandwidth).

Let op: meet de beschikbare hoeveelheid bandbreedte zelf, en ga niet af op de (vaak te optimistische) gegevens die uw internetprovider u heeft verstrekt. U kunt daarvoor bijvoorbeeld deze webstek gebruiken.

Tip: voor het omrekenen van de gemeten waarden kunt u deze webstek benutten. Verwarrend genoeg zijn bijvoorbeeld kbps en mbps immers niet hetzelfde als KBps en MBps.

Verkort de leasetijd

6.2. Verkort bij wat grotere aantallen gebruikers, de leasetijd (Lease Time) van het IP-adres naar bijvoorbeeld 10 minuten. Dan komt een ongebruikt IP-adres weer snel beschikbaar voor hergebruik.

Dit heeft geen gevolgen voor computers die aanstaan: die verliezen hun IP-adres niet, ook al worden ze niet gebruikt. Zolang een computer aanstaat, zal hij telkens op de helft van de leaseperiode, automatisch zijn recht op het IP-adres verlengen (in dit voorbeeld: elke vijf minuten).

Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):


Wisselen de aangesloten computers maar zelden (thuissituatie)? Laat de tijd dan gewoon staan op de standaardwaarde.

Verschillende instellingen voor verschillende situaties

6.3. De ene situatie is de andere niet. Daar kunt u de instellingen op afstemmen.

Situatie 1: gezin, hotel of kampeerterrein

6.3.1. De standaardinstelling van de "oer"Tomato is vermoedelijk het meest geschikt voor een gezin, waarbij de vader het overmatige bandbreedtegebruik van zijn kinderen wil inperken. Of waarbij de beheerder van een kampeerterrein de bandbreedte eerlijk wil verdelen.

De instellingen van de "limits" heb ik al eerder vermeld; nu die van de classificatie nog. Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

"Classification" oorspronkelijke Tomato (standaardwaarden, onveranderd):


Een verrassend simpele, maar doeltreffende methode om de bandbreedte te verdelen! Een juweeltje van eenvoud.

Situatie 2: studentenhuis

6.3.4. In een studentenhuis wordt veel gespeeld via het internet, en gebruik gemaakt van Skype en andere speciale toepassingen. Dat vraagt om een andere classificatie, want anders gaan de scores van de spelers wel erg hard omlaag....

Tomato RAF heeft in zijn nieuwste versies, veel rekening gehouden met deze situatie. Zie onderstaande schermafdrukken (klik erop om ze te vergroten):

"Limits" Tomato RAF (bijna onveranderde standaardwaarden):"Classification" Tomato RAF (standaardwaarden, onveranderd):


In situatie 2 is het dus waarschijnlijk het makkelijkste, om direct te kiezen voor de nieuwste versies van Tomato RAF. En dus niet voor de oorpronkelijke Tomato.

Voor alle duidelijkheid: de oudere versies van Tomato RAF hebben nog steeds de oude, eenvoudige classificatie. Alleen de nieuwste versies hebben de complexe classificatie.

Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze: vervang uw Windows XP door een makkelijke gratis Linux. Op 8 april 2014 is de stekker er uit gegaan voor Windows XP, maar op deze manier kan uw oudere computer nog jaren mee....


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments