65 tips en trucs voor Linux Mint - DEEL 4


Terug naar de thuispagina65 handige tips en trucs voor Linux Mint (DEEL 4)


Dit is deel vier van de Tips en trucs voor Linux Mint. U vindt deel één hierdeel twee hier en deel drie hier.

Blijf bij uw systeemkernreeks

1. Installeer in principe alleen systeemkernen (kernels) van uw standaardserie, namelijk de serie waar de systeemkern toe behoort die standaard in uw versie van Linux Mint zit!

Als uw computer goed functioneert op de standaard-systeemkernreeks, dan raad ik ten zeerste aan om daarbij te blijven. Want uw Mintversie is ontworpen rond de "motor" van een bepaalde serie. Door de "motor" te veranderen in eentje van een andere serie, vermindert u waarschijnlijk de stabiliteit van uw hele besturingssysteem en kunt u onverwachte fouten introduceren.

Dus in het geval van Linux Mint 18.1: kies systeemkern 4.4.x. Installeer alleen dan een systeemkern van een hogere serie, wanneer uw computer niet goed draait op de 4.4-systeemkernen.

De systeemkern is het hart van uw systeem; u wilt natuurlijk wel een systeem waarvan het hart goed aansluit op de schil erom heen....

Uitzondering (1): wegens de veiligheid kan het nodig zijn om toch een nieuwere systeemkernreeks te installeren. Bij Linux Mint 18.2 en 18.3 is de standaard-systeemkernreeks namelijk slechts kortdurend ondersteund. Daardoor kunt u bij die edities de systeemkern beter opwaarderen naar de nieuwere, wel-ondersteunde 4.13-reeks, of afwaarderen naar de 4.4-reeks.

Uitzondering (2): splinternieuwe apparatuur draait soms niet goed op uw huidige systeemkernreeks, omdat die niet de nieuwste stuurprogramma's bevat. Voor zeer nieuwe apparatuur zijn daarom de allernieuwste systeemkernen vaak de beste keuze.

Schakel Caps Lock uit (alle edities van Ubuntu en Linux Mint)

2. Sommige mensen hebben een hekel aan de Caps Lock-toets, omdat ze die af en toe per ongeluk indrukken. Dat kan hun tikwerk aardig verstoren: alleen maar hoofdletters leest immers niet zo prettig... Als u wilt, dan kunt u de Caps Lock-toets gelukkig heel eenvoudig uitschakelen.

In alle edities van de Ubuntufamilie en van Linux Mint gaat u daarvoor als volgt te werk:

Zorg ervoor, dat Caps Lock niet actief is. De ingreep die u gaat doen maakt de CapsLock-toets "dood", dus als hij actief is tijdens de ingreep, blijft hij actief!

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Nu kunt u de Caps Lock-toets uitschakelen met een opdrachtregel.
Kopieer en plak de volgende blauwe regel in het terminalvenster:

setxkbmap -option caps:none

druk op Enter.

Klaar! Nu kunt u alleen nog maar hoofdletters tikken door eerst de Shift-toets ingedrukt te houden.

Let op: deze instelling is tijdelijk; hij overleeft een herstart niet. Als u wilt dat Caps Lock automatisch wordt uitgeschakeld bij het aanmelden als gebruiker, dan kunt u deze opdrachtregel gewoon toevoegen aan de opstarttoepassingen. Dan wordt Caps Lock vanzelf uitgeschakeld wanneer u zich aanmeldt in uw gebruikersaccount.

In Linux Mint Cinnamon doet u dat bijvoorbeeld zo: Menuknop - Voorkeuren - Opstarttoepassingen - Toevoegen - Aangepaste opdracht.

Ongedaan maken is eenvoudig: u kunt Caps Lock weer inschakelen door alle opties van setxkbmap uit te zetten. Dat bereikt u door setxkbmap uit te voeren met een "lege" optie. Dus als volgt:

setxkbmap -option

Druk op Enter. En alles is weer bij het oude.

Tot slot: volgens sommigen werkt deze ingreep ook in Debian (wat ik niet zelf heb uitgeprobeerd, want ik ben geen Debiangebruiker).

Zet de terminal terug op zijn standaardinstellingen

3. Het terminalvenster is een krachtig en handig instrument. Het is natuurlijk lastig en ergerlijk, wanneer zijn instellingen niet helemaal goed meer zijn.

Uiteraard kunt u de meeste instellingen terugzetten naar de standaard, door die optie te kiezen in de Voorkeuren van uw terminalvenster. Maar sommige instellingen staan in een bestand genaamd .bashrc. Dit bevat onder andere de standaardkleuren van de tekst in de terminal: groen voor de prompt, wit erna.

U kunt een .bashrc met de standaardinstellingen als volgt teweegbrengen:

cp -v /etc/skel/.bashrc ~/

Sluit de terminal en start hem opnieuw. Alles zou nu in orde moeten zijn.

Bijgewerkte pakketten terugdraaien

4. Bijgewerkte pakketten kunt u in sommige gevallen als volgt terugdraaien:

a. Start Synaptic pakketbeheer. Linux Mint heeft die standaard aan boord; installeer hem anders eerst even.

b. In de werkbalk van Synaptic: gebruik de knop Zoeken om het pakket te vinden dat u wilt terugdraaien (gebruik daarvoor niet het gammele en onbetrouwbare snelzoekveld).

c. Klik op het pakket dat u terug wilt draaien.

d. In de werkbalk van Synaptic: Pakket - Versie forceren...

e. Kies in het uitklapveld de versie waarnaar u het pakket wilt terugzetten.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)

Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Gebruik checkinstall in plaats van make install

5. Als u handmatig programmatuur (stuurprogramma's?) compileert, is het handig om checkinstall te gebruiken in plaats van make install.

checkinstall doet hetzelfde als make install, maar ook nog wat meer: het maakt namelijk de programmatuur en bijbehorende bestanden, bekend bij uw pakketbeheer (apt, Synaptic en Softwarebeheer). Daardoor kunt u de handmatig gecompileerde en geïnstalleerde programmatuur, later weer makkelijk verwijderen of vervangen door een nieuwere versie.

checkinstall is niet standaard geïnstalleerd, maar zit wel in de officiële pakketbronnen. Installeer hem als volgt:

sudo apt-get install checkinstall

Gebruik, bij een zelf gecompileerd programma genaamd "huppelepup":
sudo checkinstall huppelepup (in plaats van: sudo make install huppelepup).

Handige hulpmiddelen voor vertalingen

6. Als u een vertaler bent, dan kunt u bepaalde hulpmiddelen gebruiken die erg handig zijn. Namelijk msgmerge, Poedit en rename.

Met msgmerge kunt u vertalingen samenvoegen, bijvoorbeeld een bestaande vertaling overnemen in een nieuw sjabloon. Dat voorkomt dubbel werk: u hoeft dan alleen nog maar de nieuwe onderdelen in het sjabloon te vertalen.

Het terminalprogramma msgmerge gebruikt u zo:

msgmerge VertalingOud VertalingSjabloon > VertalingNieuw

Voorbeeld met een vertaling voor het programma Leafpad:

msgmerge leafpad_nl.po leafpad.pot > leafpad_nieuw_nl.po

Met Poedit kunt u onder andere een machineleesbaar bestand maken van een vertaling (.po-bestand). In de werkbalk: Bestand - Naar MO-formaat compileren...

U kunt zo uw eigen Nederlandse vertaling (.mo-bestand) op de juiste plek in uw systeem zetten, namelijk in één van de volgende drie mappen (kijk even na, waar de bestaande vertaling zit):

/usr/share/locale/nl/LC_MESSAGES/

of:

/usr/share/linuxmint/locale/nl/LC_MESSAGES/

of:

/usr/share/locale-langpack/nl/LC_MESSAGES/

Na een herstart van uw systeem, zou u de nieuwe vertaling moeten zien. Dit is een handige manier om na te kijken of een nieuwe vertaling goed uitpakt in de praktijk, voordat u die nieuwe vertaling doorstuurt naar de ontwikkelaars.

Nu rename. Massaal hernoemen van binnengehaalde .po-bestanden van Transifex, naar de eigenlijke naam binnen het systeem, doet u zo:

rename -n 's/for_use_*_(.+)_.*\.po/$1.po/' *.po

Idem voor bestanden van Launchpad:

rename 's/(.+)*_(.+)*\.po/$1.po/' *.po
of:
rename -n 's/(.)_(.)*/$1.po/' *.po

Let op: Transifexbestanden hebben een andere opdrachtregel nodig dan Launchpadbestanden! Haal de opdrachten dus niet door elkaar.

Nog meer? Deel 1, 2 en 3 van de Tips en trucs voor Linux Mint

Dit is deel vier van de Tips en trucs voor Linux Mint. U vindt deel één hierdeel twee hier en deel drie hier.


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments