Scientific Linux


Terug naar de thuispagina
Let op: de informatie op deze pagina is verouderd en kan dus onjuistheden bevatten.

Wat is Scientific Linux?

Scientific Linux is de oerstabiele en door-dik-en-dun betrouwbare commerciƫle Red Hat Enterprise Linux (RHEL), met enkele toevoegingen en andere logo's.

Dat kan gewoon, want Red Hat Enterprise Linux is immers open-bron onder de GPL, en de makers moeten dus de broncode vrijgeven. De mensen van Scientific Linux hebben die broncode gehercompileerd, de Red Hat-logo's eruit gehaald en vervangen door hun eigen logo's. Verder hebben ze nog wat eigen dingen toegevoegd.

De makers van Scientific Linux spreken tot de verbeelding: het betreft diverse laboratoria en universiteiten over de hele wereld, waaronder Fermilab en CERN, de beroemde Europese onderzoekorganisatie voor kernfysica, die de Large Hadron Collider heeft gemaakt.

Het zal u daarom niet verbazen dat er ook de nodige wetenschappelijke toepassingen en programma's in de pakketbronnen van Scientific Linux zitten. Het doel van Scientific Linux is namelijk om samenwerking aan wetenschappelijke projecten te vergemakkelijken. Ook de pakketbronnen van derden (zoals de EPEL-bron) bevatten veel wetenschappelijke programma's.

Oudere software

De Linuxkernel van Scientific Linux is relatief oud, maar wel door en door beproefd en uitermate stabiel. Datzelfde geldt voor de programma's en toepassingen die u bij Scientific Linux krijgt geleverd: dat zijn dus doorgaans niet de nieuwste versies.

Vooral voor zakelijk gebruik

Scientific Linux is meer geschikt voor zakelijk gebruik dan voor thuisgebruik.

Voor thuisgebruik is de oude kernel soms lastig (gebrek aan moderne functies). Ook is het voor thuisgebruik hinderlijk dat het relatief moeilijk is om de ondersteuning voor multimedia te voltooien.

Deze bezwaren gelden niet voor gebruik in een zakelijke omgeving. Daar wil men gewoon een uiterst stabiel, lang ondersteund besturingssysteem dat het zakelijke werk kan doen. De rest is niet belangrijk.

Multimedia

Het is niet zo makkelijk om Scientific Linux compleet te maken qua multimedia-ondersteuning (muziek, video's). Wat dat betreft zijn Ubuntu en openSUSE een stuk gemakkelijker.

Daarom ga ik ook niet verder in op de multimedia-ondersteuning: computers waarvoor die belangrijk is, zijn gewoon beter af met Ubuntu of openSUSE.

Minimale systeemeisen

De minimale systeemeisen zijn als volgt, uitgesplitst in "redelijk functioneren" (werkbaar) en in "soepel draaien" (prettig werken).

Redelijk functioneren:
Processor: Pentium 4, 1,3 Ghz
RAM-geheugen: 512 MB
Harde-schijfruimte: 8 GB

Soepel draaien:
Processor: Pentium 4, 1,3 Ghz
RAM-geheugen: 1 GB
Harde-schijfruimte: 10 GB

Scientific Linux binnenhalen

U haalt Scientific Linux hier binnen.

Maar u kunt het iso-bestand ook ophalen via een Nederlandse spiegelserver van de TU Delft.

Nieuwe versie: stap niet meteen over

Overigens is het sowieso verstandig om niet meteen over te stappen wanneer er een nieuwe versie is. Bij elk besturingssysteem onder de zon....

In het begin van een versie worden er namelijk meestal nog veel hinderlijke fouten ontdekt en hersteld via updates. Ik raad daarom aan om ongeveer twee maanden te wachten met een overstap.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)
Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Schermafdrukken

Hieronder twee schermafdrukken. Allereerst het standaarduiterlijk (klik erop om te vergroten):
https://sites.google.com/site/computertip/scientificlinux/SL_bureaublad.jpeg?attredirects=0


Met een wat frissere bureaubladachtergrond, en het installatieprogramma gestart (klik erop om te vergroten):
https://sites.google.com/site/computertip/scientificlinux/SL_installatie.jpeg?attredirects=0

Updates (onderhoudsperiode oftewel levenscyclus)

Elke versie (het nummer voor de punt, dus bijvoorbeeld 6, is het versienummer) krijgt zeer lang updates: ruim zes jaar veiligheidsupdates na eerste verschijning.

Plus elk half jaar een nieuwe puntversie (bijvoorbeeld 6.4), met daarin wat programmavernieuwingen; overigens voornamelijk de verzamelde updates en nieuwe stuurprogramma's voor nieuwe apparatuur. Te vergelijken met een Service Pack voor Windows.

Dit alles vanuit de pakketbronnen van Red Hat.

Zes jaar is meteen de "levensduur" van een versie: om veiligheidsredenen is het namelijk verstandig om alleen een versie te draaien die met updates veilig wordt gehouden.

De nieuwste versie van Scientific Linux is 6.4. Versie 6 is verschenen in 2011, en krijgt updates tot in 2017 (volledig).

Let op: de Scientific Linux-ontwikkelaars moeten de updates meestal eerst zelf compileren vanuit de broncode van Red Hat. Er kan dus altijd wat vertraging zitten tussen het moment van verschijnen van de Red Hat-update, en het ogenblik van verschijnen van de overeenkomstige Scientific Linux-update.

De Scientific Linux-ontwikkelaarsploeg is vrij klein; dat maakt deze distro relatief kwetsbaar, ook al zitten er belangrijke partijen achter.

Dit maakt Scientific Linux wat minder geschikt voor grotere bedrijven; die zullen Scientific Linux vooral willen gebruiken om uit te proberen of het zin heeft om over te schakelen op Red Hat Enterprise Linux (RHEL). RHEL is niet gratis, maar de updates komen iets sneller binnen en de continuĆÆteit is wat beter verzekerd.

Voor kleinere bedrijven en organisaties is Scientific Linux echter een uitstekende en verantwoorde keuze.

Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs voor Linux? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments