Maak Linux Mint sneller!


Terug naar de thuispagina


Sneller maken van uw Linux Mint is leuk! Zo haalt u immers "gratis" meer prestaties uit uw computer.

Er zijn heel wat manieren om Mint sneller te laten draaien. Opvoertips zijn het eigenlijk. En net als de opvoertips voor brommertjes geldt hiervoor: de ene ingreep is riskanter dan de andere.

Van riskante ingrepen moet ik niet veel hebben, want stabiliteit en betrouwbaarheid vind ik veel belangrijker dan wat snelheidwinst. Daarom heb ik hieronder een paar opvoertips verzameld, die u veilig kunt toepassen en waarmee u uw Mint in veel gevallen een stuk kan versnellen. Tip 9 is een bijzonder geval, daarom heb ik daar een waarschuwing bij gezet.

De tips zijn grotendeels instructies die al langer op mijn webstek staan, maar dan verspreid. Wat ik heb gedaan is ze bundelen op deze pagina, die alleen gaat over snelheidwinst.

Let op: ook al kunt u deze tips veilig toepassen (met uitzondering van tip 9), u levert er altijd wel wat voor in. Een bepaalde systeemdienst, wat leuke effecten, een of andere functie. Aan elke ingreep hangt dus een "prijskaartje". Bekijk daarom van tevoren bij elke tip even, of u de "prijs" ervan wil betalen.


Voor Mint Xfce, maar ook voor Mint Cinnamon en Mint Mate

1. De onderstaande handleidingen heb ik vooral geschreven met het oog op Linux Mint Xfce. Want die editie wordt veel gebruikt op oudere en zwakkere computers, die wel wat versnelling kunnen gebruiken.

Maar deze handleidingen zijn ook bruikbaar en nuttig voor Mint met Cinnamon of Mate!

Verbeter de werking van het geheugen (RAM)

2. Allereerst enkele tips om de werking van het systeemgeheugen (RAM) te verbeteren:

De absolute topper: verlaag de swapneiging

2.1. Standaard heeft Mint helaas een te grote neiging om gebruik te gaan maken van de swap (het virtuele geheugen op de harde schijf). Handig voor servers, maar niet voor gewoon gebruik.

Daardoor spreekt Mint, vooral bij 2 GB RAM-geheugen of minder, de swap veel te snel aan. Die schrijfacties op de harde schijf vertragen Mint aanzienlijk. Virtueel geheugen op de harde schijf is nu eenmaal veel langzamer dan het "echte" RAM-geheugen. Verlagen van de swapneiging kan dus snelheidswinst opleveren.

Let op: heeft uw computer 4 GB RAM-geheugen of meer? Dan kunt u dit onderdeel gerust overslaan, want met zoveel RAM-geheugen zult u waarschijnlijk niets merken van een verlaging van de swapneiging.

De swapneiging kan een waarde hebben van 0 (volledig uitgeschakeld) tot 100 (swap wordt constant gebruikt). De standaardinstelling is goed voor servers, maar niet optimaal voor bureaucomputers. Een uitgebreide Engelstalige technische uitleg vindt u hier (webstek uit de lucht? Haal dan dit pdf-bestand binnen dat dezelfde tekst bevat).

Zo verlaagt u de swapneiging naar een redelijkere waarde:

a. Controleer allereerst de huidige swapneiging van uw Mint:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

tik in (kopieer en plak):
cat /proc/sys/vm/swappiness

Druk op Enter. Waarschijnlijk staat de swapneiging nu nog op de veel te hoge waarde van 60.

Verlaag de swapneiging daarom als volgt:

b. Tik vervolgens in de terminal (gebruik kopiëren en plakken, om tikfouten te voorkomen):
gksudo xed /etc/sysctl.conf

Druk op Enter.

Nu start kladblokje Xed met een bepaald tekstbestand.

Voeg helemaal onderaan in dat tekstbestand, de volgende regels toe (kopieer en plak):
# Verminder de swapneiging
vm.swappiness=10

Sla het tekstbestand op en sluit het kladblokje.

c. Herstart uw computer (volledige herstart).

d. Controleer daarna even de nieuwe swapneiging in de terminal, met de volgende opdracht (kopieer en plak):
cat /proc/sys/vm/swappiness

Als het goed is, staat die nu op 10.

Let op:
Het kan zijn, dat een wat lagere waarde dan 10, bij uw computer nog iets beter uitpakt.

Een werkbare praktische vuistregel zou bijvoorbeeld kunnen zijn:
1 GB of meer RAM-geheugen: 10
Minder dan 1 GB RAM-geheugen: 5

Bij computer met een SSD (Solid State Disk) moet de swapneiging overigens altijd op 1 staan, ongeacht de hoeveelheid RAM-geheugen.

Deze ingreep heeft eigenlijk alleen voordelen en geen nadelen. U levert dus niets in (behalve als u een server draait, maar dat is een kleine minderheid).

Meer dan 2 GB geheugen (RAM): tem de inode cache

2.2. Als uw computer meer dan 2 GB RAM geheugen heeft, dan kunt u de prestaties waarschijnlijk ook verbeteren wanneer u het inkrimpen van de inode cache wat minder agressief laat plaatsvinden.

Het heeft wel een prijs: een bepaald systeemonderdeel wordt daardoor minder snel uit het RAM-geheugen gegooid, waardoor er wat minder geheugen beschikbaar is voor algemene doeleinden. Daarom is deze ingreep alleen geschikt voor computers met meer dan 2 GB RAM-geheugen.

Dit doet u als volgt:

a. Tik in de terminal (gebruik kopiëren en plakken, om tikfouten te voorkomen):
gksudo xed /etc/sysctl.conf

Druk op Enter.

Nu start kladblokje Xed met een bepaald tekstbestand.

Let op: Het kan zijn dat Xed weliswaar start, maar dat er in de terminal bepaalde foutmeldingen verschijnen. Die zijn doorgaans onschuldig, dus u hoeft daar geen aandacht aan te besteden.

Voeg helemaal onderaan in het zojuist geopende tekstbestand, de volgende regels toe (kopieer en plak):
# Verbeter het cachebeheer
vm.vfs_cache_pressure=50


Sla het tekstbestand op en sluit het kladblokje.

c. Herstart uw computer (volledige herstart).

Slechts 768 MB RAM of minder: schakel zRam in

2.3. Wanneer uw computer zeer weinig RAM-geheugen heeft (768 MB of minder), dan blijft het geheugengebrek een probleem, dat regelmatig voor een traag systeem kan zorgen. Zelfs met een verlaging van de swapneiging naar 5.

In dat geval kunt u eens kijken of u betere resultaten kunt bereiken door het inschakelen van een experimentele systeemkernmodule genaamd zRam. zRam zorgt ervoor, dat er een gecomprimeerd (samengeperst) swapbestand wordt aangemaakt in uw RAM-geheugen. De compressiefactor is de winst: daarmee "vergroot" u als het ware uw RAM-geheugen.

Let op: deze ingreep zou uw computer instabiel kunnen maken! Pas dit dus niet toe op een belangrijke computer.

De prijs die u hiervoor betaalt is drieledig:

- Uw processor wordt zwaarder belast, want die moet constant gaan comprimeren (inpakken) en decomprimeren (uitpakken).

- Als het systeem de RAM-swap heeft gevuld, zal het alsnog op de harde schijf moeten gaan swappen. Met een loodzwaar blok aan het been: het stuk geheugen dat opgeofferd is aan de RAM-swap.

- Het gaat vooralsnog om een experimentele module, dus deze extra laag van complexiteit zou voor instabiliteit en storingen kunnen zorgen.

Daarom raad ik zRam voorlopig alleen aan voor computers met zeer weinig RAM-geheugen, en ook dan alleen in combinatie met een verlaging van de swapneiging naar 30. Bovendien is zRam nog niet geschikt voor productiecomputers, maar alleen voor proefbakken en andere niet-essentiële computers.

Installeren gaat als volgt:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get install zram-config

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Herstart uw computer.


Controle

Controleer de werking met de volgende terminalopdracht:
cat /proc/swaps

Druk op Enter.

Als het goed is, krijgt u dan een melding over één of meerdere /dev/zram-"partities". zRam is dan actief; u hoeft verder niets te doen.

Storingen? Zo schakelt u zRam weer uit

2.3.1. Als u zRam weer wil uitschakelen en verwijderen, dan kan dat niet met de simpele terminalopdracht apt-get remove. Het gaat namelijk als volgt:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak):
sudo apt-get purge zram-config

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

b. Herstart uw computer.

c. Controleer of de uitschakeling is gelukt, met de volgende terminalopdracht:
cat /proc/swaps

Druk op Enter.

Als het goed is, krijgt u nu geen melding meer over één of meerdere /dev/zram-"partities".

Gebruik de snelle gebruikerswissel niet

3. U kunt onder andere kiezen voor "Gebruiker wisselen", om snel over te schakelen van het ene op het andere gebruikersaccount. Dit gaat sowieso ten koste van de systeemkracht: de eerste gebruikerssessie blijft immers in het geheugen.... Bovendien werkt deze optie soms slecht.

U kunt deze optie daarom beter niet gebruiken. Kies voor het veranderen van gebruikersaccount, liever standaard voor "Afmelden". Daarmee meldt u gebruiker A volledig af, voordat u zich aanmeldt als gebruiker B.

Verwijder de indexeerder apt-xapian-index

4. Het indexeringsprogramma apt-xapian-index versnelt bepaalde zoekacties, maar kan op oudere en zwakkere computers een grote systeemvertraging veroorzaken. U kunt het pakket gerust verwijderen, want het is niet essentieel en in de praktijk mist u het nauwelijks.

Als u Synaptic pakketbeheer hebt geïnstalleerd: een neveneffect van deze verwijdering is, dat het Snelfiltervakje verdwijnt uit de werkbalk van Synaptic. U kunt dan in de werkbalk van Synaptic alleen de zoekknop met het vergrootglaspictogram gebruiken.

Nu werkt die zoekknop sowieso veel beter dan het Snelfilter (meer zoekresultaten), dus het verdwijnen van het Snelfiltervakje is eigenlijk een bijkomend voordeel....

Verwijderen gaat als volgt:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get purge apt-xapian-index

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Herstart uw computer.

Schakel enkele opstart-toepassingen uit

5. U kunt Mint Xfce wat versnellen door enkele systeemdiensten uit te schakelen, die voor u wellicht overbodig zijn. Deze ingreep is te vergelijken met een ingreep in msconfig in Windows.

Menuknop - Instellingen - Sessie en opstart

Tabblad Toepassing autostart:
Vink uit wat u niet nodig heeft en herstart uw computer.

Let op: alleen uitvinken, niet verwijderen. Zo blijft de ingreep makkelijk omkeerbaar (u weet immers maar nooit). In geval van twijfel: niets doen, gewoon laten staan.

Voorbeelden van systeemdiensten die overbodig zijn voor veel mensen:
- Blueman Applet (Blueman Bluetooth Beheerder)
- NVIDIA X Server Settings
- mintWelcome (Linux Mint Welcome Screen)

Let op: uitvinken van opstarttoepassingen is een gebruikersvoorkeur, dus herhalen in elk gebruikersaccount.

Verbeter de beeldprestaties van een Intel-videokaart

6. Heeft uw computer een grafische kaart van Intel? Als die niet al te oud is (2008 of nieuwer), dan kunt u vermoedelijk zijn prestaties flink verbeteren. Namelijk door zijn verouderde en bejaarde stuurprogramma (xserver-xorg-video-intel), te vervangen door een nieuwer stuurprogramma.

Dat oude stuurprogramma is alleen aanwezig om Linux Mint verenigbaar te houden met oude Intel GPU's van de chipset-reeksen i8xx en i9xx, maar het vermindert de prestaties en stabiliteit van nieuwere video chipsets van Intel. Ook kan het beeldscheuren (screen tearing) veroorzaken.

Verwijderen van dit verouderde stuurprogramma dwingt uw systeem om het veel betere moderne modesetting-stuurprogramma te gebruiken. Dat modesetting-stuurprogramma is reeds aanwezig in uw systeemkern; het verwijderen van het verouderde stuurprogramma wekt het uit zijn slapende toestand.

U doet dit als volgt:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende regel in het terminalvenster:

inxi -G

(als u het intikt: let op de spatie na inxi, en let erop dat de G een hoofdletter is)

Druk op Enter.

De uitvoer zou een Intel-videokaart moeten melden, die niet van de oeroude chipset-reeksen i8xx of i9xx (i915, i965, enz.) is. Het gemelde stuurprogramma zou moeten zijn: intel.

c. Ga alleen door, wanneer de inxi-controle heeft bevestigd dat uw grafische Intel-chipset modern genoeg is! Zo ja, kopieer en plak nu de volgende regel in de terminal:

sudo apt-get remove xserver-xorg-video-intel

Druk op Enter.

Tik desgevraagd uw wachtwoord in. Dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk wederom op Enter.

d. Herstart uw computer (volledige herstart).

e. Kopieer en plak tot slot wederom in de terminal:

inxi -G

Druk op Enter.

Het gemelde stuurprogramma zou nu moeten zijn: modesetting. Eventuele vroeger aanwezige beeldscheuren (screen tearing) zouden moeten zijn verdwenen.

Let op: wordt dat stuurprogramma niet gemeld door inxi, of vermeldt inxi dat modesetting is mislukt (failed)? Voer dan deze opdracht uit in een terminalvenster (gebruik kopiëren/plakken om hem over te brengen):

grep modesetting /var/log/Xorg.0.log

Als de laatste regel (of de op een na laatste regel) van de uitvoer die deze opdracht produceert, er ongeveer zo uitziet als de blauwe regel hieronder, dan zit u waarschijnlijk toch nog goed:

[      7.302] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms

Als die er niet ongeveer zo uitziet, dan zou het beter kunnen zijn om het oude stuurprogramma opnieuw te installeren. Hoe dat moet, staat hieronder beschreven in punt 6.1.


Hebt u problemen gekregen door de omschakeling naar het nieuwe stuurprogramma? U kunt deze omschakeling gemakkelijk weer ongedaan maken. De aanpak staat hieronder beschreven in punt 6.1.

Zo zet u het oude Intel-stuurprogramma weer terug

6.1. Als u problemen ondervindt als gevolg van het nieuwe Intel-stuurprogramma, dan kunt u de boel weer gemakkelijk terugdraaien. En wel als volgt:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo apt-get install xserver-xorg-video-intel

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen puntjes, dat hoort zo. Druk wederom op Enter.

c. Herstart uw computer. Alles zou weer bij het oude moeten zijn.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Cinnamon, Mate en Xfce: schakel alle visuele effecten uit

7. Visuele effecten zijn leuk, maar ze kunnen uw systeem behoorlijk zwaar belasten. Daarom staan er in Cinnamon, Mate en Xfce standaard maar een paar effecten aan.

U kunt wat snelheid en stabiliteit winnen door ook deze effecten uit te schakelen. Ga daarvoor als volgt te werk:

Schakel de visuele effecten uit in Cinnamon

7.1. In Cinnamon kunt u de visuele effecten uitschakelen in vier stappen:

a. Doe eerst dit:
Menuknop - Voorkeuren - Effecten
Zet alles daar uit.

b. Doe daarna dit:
Rechtsklik met uw muis op het werkbalkknopje "Bureaublad tonen" - Instellen... - zet het schuifje op UIT bij: Kijk naar het bureaublad bij zweven.

Overigens kunt u ook zo bij die instelling komen, zonder rechtsklik: Menuknop - Voorkeuren - Systeeminstellingen - Hulptoepassingen - blader naar "Bureaublad tonen" en klik op diens tandwieltjesknopje.

c. Dan dit:
Menuknop - Voorkeuren - Systeeminstellingen
Onderdeel Voorkeuren: Algemeen
Beeldcompositie uitschakelen voor schermvullende vensters: zet dat op AAN.

d. Tot slot:
Menuknop - Voorkeuren - Tegelen van vensters
Tegelen en uitlijnen van vensters inschakelen: zet de schakelaar op UIT.

Let op: de uitschakeling van al die zaken kan tenminste één negatief neveneffect hebben (wat een fout is): als u nu probeert om uw mediaspeler te starten vanuit de geluid-invoegtoepassing in de bureaubladwerkbalk, dan zou Cinnamon vast kunnen lopen. Als u uw mediaspeler start vanuit het menu, dan gaat het gelukkig nog steeds wel gewoon goed, trouwens.

Deze makkelijk te vermijden storing beschouw ik als een aanvaardbare prijs voor de extra systeemkracht die u nu hebt vrijgemaakt voor belangrijkere taken....


Schakel de visuele effecten uit in Mate

7.2. Uitschakelen van de visuele effecten in Mate is makkelijk:

a. Menuknop - Voorkeuren - Vensters

Tabblad Algemeen: haal het vinkje weg bij:
Software compositing window manager inschakelen

b. Menuknop - Voorkeuren - Bureaubladinstellingen

Klik op Vensters - onderdeel Vensterbeheer: zet dit op Marco (in plaats van de huidige Marco + Beeldsamenstelling).

c. Verwijder Compiz:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

tik in (kopieer en plak):
sudo apt-get remove compiz-core

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Schakel de visuele effecten uit in Xfce

7.3. Zelfs lichtgewichtkampioen Xfce heeft enkele vrij zware visuele effecten aan staan. Zo kunt u ze uitschakelen:

a. Menuknop - Instellingen - Bureaubladinstellingen
Vensterbeheer: zet dit op Xfwm4 (in plaats van Xfwm4 + Beeldsamenstelling).

b. Verwijder Compiz:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

tik in (kopieer en plak):
sudo apt-get remove compiz-core

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Hou Firefox en Chrome/Chromium slank: maak er geen kerstboom van

8. Extensies (add-ons) voor Firefox en Chrome/Chromium, zijn leuk en handig. Maar ze hebben een paar belangrijke nadelen, want het zijn en blijven "programmaatjes in een programma":

- ze maken Firefox en Chrome/Chromium langzamer, zeker als het er veel zijn;

- ze kunnen elkaar storen, maar ook storingen in Firefox en Chrome/Chromium veroorzaken;

- het is weleens gebeurd, dat er add-ons met schadelijke en kwaadaardige inhoud werden aangeboden. Vertrouw ze niet blindelings.

Maak dus geen kerstboom van Firefox en Chrome/Chromium: hang ze niet vol met allerlei extensies. Beperk u tot slechts enkele extensies, die belangrijk voor u zijn.

Let op: wees vooral op uw hoede voor extensies (add-ons) die beweren dat ze Firefox of Chrome/Chromium sneller maken! Vaak doen ze meer kwaad dan goed. Gebruik ze liever niet.

Beperk de schrijfacties van Firefox

9. Standaard schrijft Firefox erg veel naar de harde schijf. Dat kost systeemkracht.

U kunt de schrijfacties van Firefox drastisch beperken door de sessieherstelfunctie praktisch geheel uit te schakelen. Die functie zorgt ervoor, dat Firefox onthoudt welke webpagina's er geopend waren bij een onverwachts eruit knallen van Firefox. Die functie is handig, maar veroorzaakt erg veel schrijfacties.

U kunt die functie als volgt praktisch uitschakelen:

Tik about:config in de adresbalk van Firefox en druk op Enter. Klik vervolgens op de knop om het risico te aanvaarden.

In de zoekbalk tikt u de zoekterm sessionstore

Dubbelklik op de term browser.sessionstore.interval. De standaardwaarde is 15000, wat staat voor 15 seconden. Voeg drie nullen toe aan de bestaande waarde, zodat die 15000000 wordt (let op: te veel nullen intikken veroorzaakt een storing!). Druk op de OK-knop.

Sluit Firefox en start hem opnieuw.

(Vervallen)

10. Vervallen.

Schakel Java uit in Libre Office

11. U kunt Libre Office flink versnellen, door Java uit te schakelen in Libre Office. Als volgt:

Werkbalk Libre Office Tekstverwerker (Writer) - Extra - Opties... - LibreOffice - Geavanceerd

Onderdeel Java-opties: haal het vinkje weg bij:
Gebruik een Java runtime environment

Klik op OK.

Dit gaat wel ten koste van enige functionaliteit, maar in de praktijk zult u die waarschijnlijk zelden of nooit missen.

Veel RAM (minimaal 4 GB): plaats /tmp op tmpfs

12. Heeft uw systeem veel RAM-geheugen? Indien dit tenminste 4 GB is, dan kunt u waarschijnlijk uw systeem wat versnellen door /tmp op een tmpfs-partitie te zetten. Hetgeen in gewone mensentaal betekent: u zorgt er dan voor, dat tijdelijke bestanden niet meer op de harde schijf worden gezet, maar in plaats daarvan op een virtuele RAM-schijf.

U bereikt dat als volgt:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak in de terminal (dit is één regel!):

sudo cp -v /usr/share/systemd/tmp.mount /etc/systemd/system/

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

c. Kopieer en plak daarna de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo systemctl enable tmp.mount

Druk op Enter.

d. Herstart uw computer.

Standaard heeft een tmpfs-partitie een maximale omvang ter grootte van de helft van uw RAM-geheugen. Het daadwerkelijke geheugenverbruik hangt af van de mate waarin u het opvult, aangezien een tmpfs-partitie alleen geheugen verbruikt wanneer het echt nodig is.

Let op: pas dit niet toe op systemen met minder dan 4 GB RAM! Want dan maakt deze aanpassing uw systeem niet sneller, maar juist (veel) langzamer.

Ongedaan maken van tmpfs

12.1. Wilt u tmpfs weer ongedaan maken? Doe dan dit:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Daarna in de terminal (kopieer en plak):

sudo rm -v /etc/systemd/system/tmp.mount

Druk op Enter.

b. Herstart tot slot uw computer.

Versnel uw draadloze internet

13. Uw draadloze internet kunt u versnellen door het energiebeheer uit te schakelen voor de draadloze kaart (punt 3.1, rechterkolom).

De prijs die u daarvoor betaalt is een iets hoger energieverbruik, waardoor de accutijd wat terugloopt. Maar dat is een lage prijs voor een snellere en stabielere verbinding....

Versnel uw draadloze Intel-chipset

14. Als u een (redelijk) moderne draadloze chipset van Intel heeft, dan zal die vermoedelijk draaien op het stuurprogramma iwlwifi. In dat geval kunt u zijn snelheid waarschijnlijk flink verhogen door het inschakelen van Tx AMPDU.

Het doel van AMPDU is om gegevenstransmissie te verbeteren door het samenvoegen of aggregeren van verschillende soorten gegevens. Daardoor wordt de hoeveelheid begeleidende gegevens bij de transmissie, sterk teruggebracht.

Vroeger stond deze optie standaard "aan" bij het iwlwifi-stuurprogramma. Maar enkele jaren geleden werd hij standaard uitgeschakeld, wegens stabiliteitsproblemen bij enkele draadloze chipsets. Deze probleemcategorie is echter slechts een minderheid.

Ga als volgt te werk om deze optie aan te zetten:

a. Controleer eerst of uw draadloze chipset draait op het stuurprogramma iwlwifi:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak deze opdrachtregel in de terminal:

lsmod | grep iwlwifi

Druk op Enter.

Bevat de terminaluitvoer het woord iwlwifi (in rode letters)? Zo ja, ga dan door met de volgende stap.

b. Kopieer en plak de volgende blauwe regel in de terminal (dit is één regel!). Ga 'm niet zelf overtikken: het is veel te makkelijk om hierbij fouten te maken....

echo "options iwlwifi 11n_disable=8" | sudo tee /etc/modprobe.d/iwlwifi11n.conf

Druk op Enter. Vul desgevraagd uw wachtwoord in: dat blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk weer op Enter.

c. Herstart uw computer.

d. Controleer tot slot de snelheid van uw internet, bijvoorbeeld op speedtest.net. De snelheid zou merkbaar hoger moeten zijn.

Is uw draadloze internet instabiel geworden? Maak de iwlwifi-ingreep dan weer ongedaan, zoals hieronder beschreven (punt 13.1).

Storingen? Zo maakt u het ongedaan

14.1. Veroorzaakt de iwlwifi-ingreep stabiliteitsproblemen voor uw draadloze internet? Maak hem dan ongedaan met de volgende terminalopdracht:

sudo rm -v /etc/modprobe.d/iwlwifi11n.conf

Herstart daarna uw computer. Alles zou weer bij het oude moeten zijn.

Maak Linux Mint schoon

15. Van schoonmaken wordt Linux Mint ook iets sneller. Veilig schoonmaken doet u zo.

Versnel mediaspeler VLC

16. Standaard staat VLC ingesteld om albumillustraties van het web te plukken, om weer te geven tijdens het afspelen van muziek. Maar dit vertraagt het opstarten van VLC.

Uitschakelen gaat als volgt:

Werkbalk VLC Media Player - Extra - Voorkeuren

Onderdeel Interface, onder het kopje Privacy / Netwerkinteractie:
zet Downloadbeleid albumillustraties op Alleen handmatig downloaden.

Nog meer tips?

Wilt u nog meer tips en trucs voor Linux Mint? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments