PC-BSD: tips en handleidingen


Terug naar de thuispagina


Dit is Beastie, de officiële BSD-mascottePC-BSD: het broertje van Linux, in een makkelijke versie
Let op: de informatie op deze pagina is verouderd en kan dus onjuistheden bevatten.

Wat is PC-BSD?

Hier bespreek ik PC-BSD, een gratis en compleet besturingssysteem voor uw computer. PC-BSD is een BSD-versie die speciaal is gemaakt voor het grote publiek en die dus erg makkelijk te installeren en te gebruiken is. Ook voor mensen zonder enige ervaring met Linux of BSD.

PC-BSD is gebaseerd op FreeBSD; het is een variant die tot doel heeft om FreeBSD geschikt te maken voor een groter publiek.

BSD, oftewel Berkeley Software Distribution, is een vreemde eend in de bijt. BSD is het kleine broertje van Linux en Apple Mac OS/X, en dus ook afkomstig van Unix. Van BSD is onder andere Darwin afgeleid, de onzichtbare onderlaag van het Apple-besturingssysteem Mac OS/X.

Overeenkomsten met Linux

- BSD komt voort uit Unix, zoals Linux ook.

- PC-BSD is gratis en open-bron, net als Linux.

- U kunt dezelfde werkomgevingen kiezen als in Linux: KDE (staat standaard aangevinkt), Gnome, Xfce, LXDE en nog een paar.

- De beschikbare toepassingen zijn hetzelfde als in Linux: Firefox als webbladeraar, Libre Office als kantoorpakket, et cetera.

Minimale systeemeisen

De minimale systeemeisen zoals die staan op de PC-BSD webstek, zijn precies dat: minimaal. U hebt dan een ergerlijk traag systeem. Waar u meer aan hebt, zijn de minimale systeemeisen voor "redelijk functioneren" (werkbaar) en voor "soepel draaien" (optimaal).

Deze zijn als volgt.

Redelijk functioneren:
Processor: Pentium 4  1,3 Ghz
RAM-geheugen: 1 GB
Videokaart: 64 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 10 GB

Soepel draaien:
Processor: Pentium 4  1,3 Ghz
RAM-geheugen: 1,5 GB
Videokaart: 128 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 20 GB

PC-BSD binnenhalen (downloaden)

Hier kunt u PC-BSD binnenhalen: www.pcbsd.org

Verschillen met Linux

Belangrijke verschillen met Linux zijn:

- BSD wordt vervaardigd vanuit de Berkeley Universiteit van Californië. Het project wordt vrij strak geleid, strakker dan Linux. Dit levert zeer stabiele en betrouwbare code op.

- De publieke licentie van BSD is minder ideologisch getint dan die voor Linux: mensen die BSD-programma's maken, hoeven minder informatie prijs te geven dan Linux programmeurs. In dat opzicht is BSD wat minder sympathiek dan Linux. Ongetwijfeld is dat ook een belangrijke reden waarom BSD minder wijdverbreid is dan Linux: veel programmeurs vinden juist de ideologie van Linux erg aantrekkelijk en doen er daarom graag vrijwilligerswerk voor.

- Er is een strikte scheiding tussen het besturingssysteem en de programma's. Zo strikt, dat beide zelfs een eigen, aparte updatefunctie hebben. Programma's kunnen het besturingssysteem zelf, niet beïnvloeden en dus ook niet beschadigen.

- Bij PC-BSD komt elk programma met zijn eigen volledige pakket aan ondersteunende bestanden. Installeren van een programma heeft dus ook geen gevolgen voor andere, reeds eerder geïnstalleerde programma's: ondersteunende bestanden worden niet gedeeld.

- Er zijn veel minder programma's voor beschikbaar, dan voor Linux. Met name zijn er veel minder stuurprogramma's (drivers) voor PC-BSD, zodat lang niet alle apparatuur op PC-BSD kan draaien.

Voordelen

- Draait stabiel en betrouwbaar en is net zo veilig als Linux.

- Heeft een theoretisch architectuurvoordeel op Linux en Windows: er is een strikte scheiding van systeembestanden en toepassingsbestanden. Bovendien heeft elke toepassing heeft zijn eigen volledige pakket aan ondersteunende bestanden (die niet worden gedeeld).

- De Nederlandse vertaling is volledig en van behoorlijke kwaliteit. Als het goed is, komt u geen Engels meer tegen in een systeem dat op Nederlands is gezet.

Nadelen

- Werkt op minder apparatuur, want er zijn veel minder stuurprogramma's voor dan er voor Linux zijn.

- Het gebruiksgemak en de beginnersvriendelijkheid zijn minder groot dan bij Ubuntu of openSUSE, om maar eens wat te noemen. Wat meer rafelrandjes en doe-het-zelf-oplossingen. Voor ervaren gebruikers geen probleem, overigens.

- Minder keuze aan toepassingen. Hier hebt u trouwens weinig last van wanneer u een standaardgebruiker bent die alleen maar e-mails stuurt, websurft en documenten maakt.

- BSD kan alleen staan op een primaire partitie, niet op een logische partitie.

- Alleen Engelstalige hulpfora (voor zover ik heb kunnen nagaan).

- U zult mogelijk Grub even moeten herinstalleren met (bijvoorbeeld) de Ubuntu-DVD, wanneer u PC-BSD hebt geïnstalleerd naast een bestaande Linux op de harde schijf.

- Als u toepassingen installeert via het AppCafe, dan zijn de installatiebestanden enorm groot! Dat heeft te maken met de architectuurkeuze die PC-BSD heeft gemaakt: toepassingen en systeem zijn strikt gescheiden en delen niets. Elke toepassing sleurt z'n eigen ondersteunende bestanden mee, zelfs al zijn die ondersteunende bestanden reeds aanwezig in het systeem.

- De ontwikkelaarsploeg achter PC-BSD is klein. Dat maakt deze distro relatief kwetsbaar.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)


Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....Bijzonderheden bij het installeren

1. In beginsel kunt u tijdens de installatie het beste steeds akkoord gaan met de voorgestelde keuzes. Dat is het makkelijkste, en dat levert ook meestal het beste resultaat op. Met één belangrijke uitzondering: zie hieronder bij punt 2.

2. U kunt tegenwoordig bij het installeren van PC-BSD kiezen uit meerdere werkomgevingen. Standaard staat KDE aangevinkt, maar ik raad u zeker aan om eens te overwegen om Xfce te kiezen als werkomgeving (KDE dan uitvinken!).

Deze lichtgewicht werkomgeving is heel compleet en prettig om mee te werken. De standaard-webbladeraar is dan Midori, maar u kunt na de installatie ook gewoon Firefox erbij installeren via het AppCafe.

Schermafdruk van PC-BSD met de Xfce-werkomgeving (klik erop om hem te vergroten):
https://sites.google.com/site/computertip/pcbsd/Schermafdruk-PCBSD-Xfce.jpg?attredirects=0

3. PC-BSD maakt zijn eigen bestandssysteem aan. Linux herkent dit niet, maar Grub wel.

4. Tijdens het installeren maakt PC-BSD een eigen swap aan op zijn eigen partitie. PC-BSD maakt dus niet gedeeld gebruik van een reeds bestaande swap van Linux. Het normale deel van de BSD-partitie krijgt de letter a toegevoegd, en de swap de letter b.

5. De voortgangs-indicatie van het installatieprogramma lijkt soms te blijven steken. Maar dat is slechts schijn: de installatie gaat gewoon door. Rustig afwachten is hier het devies.

Opstartlader (bootloader)

Desgewenst kunt u tijdens de installatie veilig kiezen voor de opstartlader van PC-BSD. Als uw computer meervoudig opstartbaar is met Ubuntu, dan kunt u na de installatie Grub even herinstalleren met (bijvoorbeeld) de Ubuntu-DVD. Maar goed, dat is een kleine moeite: *Klik*.

Om PC-BSD te kunnen opstarten vanuit Grub, dient u handmatig de volgende regels toe te voegen in het tekstbestand /etc/grub.d/40_custom op de actieve Linuxpartitie (voorbeeld, waarin ik ervan uitga dat PC-BSD staat op sda3):

menuentry "PC-BSD" {
set root='(hd0,3)'
chainloader +1
}

Daarna even sudo update-grub doen.

Vervolgens staat PC-BSD helemaal onderaan in het Grubmenu, en kunt u hem van daaruit opstarten.

Na de installatie

a. Installeer Firefox
Als u PC-BSD installeert met de Xfce-werkomgeving, dan zult u Firefox erbij willen installeren. Dat kan gemakkelijk via het AppCafe. Alleen zult u merken, dat Firefox dan helemaal in het Engels is....

Als volgt krijgt u Firefox alsnog in het Nederlands:
Werkbalk Firefox - Tools - Quick Locale Switcher - Nu niet meteen Nederlands kiezen, dat werkt niet! - Options... - Zet vinkjes bij:
User Interface Language (general.useragent.locale preference)
Content language (Spell Checker enz...)
Warn me before restarting the application
Reload the current website after switching the content language

Verder moet er nergens een vinkje staan. Klik op Close.

Open nu wederom de Quick Locale Switcher en klik alsnog op nl-NL - Dutch (Netherlands). Klik vervolgens op OK in het opduikende dialoogvenster. Firefox praat nu Nederlands tegen u, zoals het hoort (computers moeten onze moerstaal spreken tegen ons, nietwaar...).

b. Installeer GIMP en LibreOffice
Gebruik het AppCafe om fotobewerker GIMP te installeren.

En uiteraard ook kantoorpakket LibreOffice (aan elkaar geschreven). De gebruikersschil van LibreOffice is dan wel helemaal Engels (zucht). Maar de spellingscontrole is Nederlands.

Routerkanaal

Als uw draadloze router uitzendt op een kanaal dat niet is toegestaan in de Verenigde Staten (12, 13 of 14), dan ziet PC-BSD hem niet. Zet het kanaal daarom op 1, 6 of 11.

Hulp vragen

Hulp vragen kunt u op het PC-BSD-forum (Engelstalig).

Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Comments