openSUSE: een technologisch hoogstandje


Terug naar de thuispagina


De Linuxdistributie (distro) openSUSE, is net zo goed als Ubuntu. Als u eens wat anders wil proberen dan Ubuntu, dan zult u in openSUSE een uitstekend en volwaardig alternatief vinden. Zowel voor zakelijk gebruik als voor thuisgebruik. Degelijke Duitse kwaliteit!

Klik op de groene knop om openSUSE gratis binnen te halen:

Deze Linux is heel compleet, ziet er goed uit en werkt prima.

De meest recente versie is 42.1. Deze pagina is daarvoor nog niet bijgewerkt; alle tips en handleidingen op deze pagina, zijn voor de voorganger openSUSE 13.2.


Voorzichtige vernieuwingen

1. Een overeenkomst met Ubuntu is verder, dat openSUSE tamelijk voorzichtig is met het introduceren van vernieuwingen. Dat is prettig, want u zit niet te wachten op allerlei vreemde storingen, veroorzaakt door vernieuwingen die van tevoren onvoldoende zijn beproefd.

Bij enkele andere Linuxdistributies (zoals Fedora en diens afgeleide distro's) krijg ik weleens het gevoel, dat de gebruikers proefkonijnen zijn voor innovaties.... Dat zal u bij openSUSE (en bij Ubuntu) niet snel gebeuren. Men houdt daar veel rekening met de gebruikers.

SUSE

2. De distro openSUSE is een gratis gemeenschapsversie, gesponsord door het bedrijf SUSE. SUSE gebruikt openSUSE als voorloper van vernieuwingen in Suse Linux Enterprise Desktop (SLED) en Suse Linux Enterprise Server (SLES).

SLED en SLES zijn niet gratis en bestemd voor de zakelijke markt.

SUSE speelt overigens een zeer belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Linuxkernel (de kern van Linux, die in elke distro zit): het bedrijf zit in de top-5 van de grootste kernelbijdragers.

Zeer geschikt voor gemengde omgeving

3. Een sterk punt van deze distro is, dat openSUSE zeer geschikt is voor werken in een gemengde omgeving waarin ook Windowsmachines draaien. De maker van openSUSE, SUSE, heeft namelijk extra aandacht besteed aan verenigbaarheid en wederzijdse samenwerking met Microsoftproducten.

SUSE is daarvoor zelfs een beperkte samenwerking aangegaan met Microsoft (schrik!). Zo heeft SUSE bijvoorbeeld het Libre Office kantoorpakket in openSUSE, speciaal hiervoor aangepast.

De grote klapper: BTRFS met momentopnamen van uw systeem!

4. Wat mij betreft is de grote klapper van openSUSE 13.2 dat BTRFS het standaard-bestandssysteem is, met standaard ingeschakelde "momentopname"-functie.

Het programma Snapper maakt namelijk momentopnamen van uw systeem, waardoor u vanuit het Grubmenu altijd uw systeem kunt opstarten met een momentopname van een vroegere situatie. Ideaal, als de boel verziekt is!

Minimale systeemeisen

5. De minimale systeemeisen voor openSUSE met de Xfce-werkomgeving (dus niet met Gnome of KDE) zijn als volgt. Uitgesplitst in "redelijk functioneren" (werkbaar) en voor "soepel draaien" (prettig werken).

Redelijk functioneren:
Processor: Pentium 4, 1 Ghz
RAM-geheugen: 512 MB
Harde-schijfruimte: 10 GB

Soepel draaien:
Processor: Pentium 4, 1,3 Ghz
RAM-geheugen: 1,5 GB
Harde-schijfruimte: 20 GB

Deze minimale systeemeisen zijn hoger dan wat de makers van openSUSE zelf vermelden, maar hun minimum levert een ergerlijk traag systeem op. Daar hebt u dus niets aan.....

Schermafdrukken van het bureaublad

6. Hieronder ziet u twee schermafdrukken van openSUSE 13.2 met de Xfce-werkomgeving.

Bureaublad (klik op de afbeelding om haar te vergroten):

https://sites.google.com/site/computertip/opensuse/Schermafdruk-1-bureaublad-opensuse-13_2.jpg?attredirects=0


Met uitgeklapt menu (klik op de afbeelding om haar te vergroten):

https://sites.google.com/site/computertip/opensuse/Schermafdruk-2-bureaublad-opensuse-13_2.jpg?attredirects=0

Updates (onderhoudsperiode oftewel levenscyclus)

7. De huidige versie 13.2 krijgt anderhalf jaar ondersteuning (18 maanden) met veiligheids- en stabiliteitsupdates, namelijk tot half mei 2016. Dat is meteen de "levensduur" van deze versie: om veiligheidsredenen is het namelijk beslist noodzakelijk om een versie te draaien die met updates veilig wordt gehouden.

Als u een verouderde, niet meer ondersteunde versie draait, dan is zelfs Linux niet veilig. Daarom wil u altijd tijdig (voor het einde van de ondersteuning) overstappen naar een nieuwere versie.

Nieuwe versies: uitgavecyclus

8. De uitgavecyclus van openSUSE is bepaald op acht maanden. Elke acht maanden komt er dus een nieuwe versie uit.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)

Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Nieuwe versie: stap niet meteen over

8. Overigens is het sowieso verstandig om niet meteen over te stappen wanneer er een nieuwe versie is. Bij elk besturingssysteem onder de zon....

In het begin van een versie worden er namelijk meestal nog veel hinderlijke fouten ontdekt en hersteld via updates. Zeker bij Linuxdistributies, want de makers daarvan hebben meestal niet de middelen om alles vooraf even grondig uit te proberen als Microsoft en Apple. Ik raad daarom aan om minimaal twee maanden te wachten met een overstap.

Kies het beste installatiemedium

9. Kies als installatiemedium de DVD en niet de CD, want de DVD bevat veel meer programma's en keuzemogelijkheden.

Kies verder bij voorkeur de 64-bitsversie: daarmee haalt u het meeste uit uw apparatuur (mits die ook 64-bits is, maar dat is meestal het geval).

openSUSE binnenhalen

10. U haalt openSUSE hier: http://software.opensuse.org/

Windows 8: wijzig een paar instellingen

11. Als u Windows 8 hebt, dan moet u een paar instellingen wijzigen voordat u openSUSE ernaast kunt installeren. Hoe u dat kunt doen, leest u hier.

Installeren

12. Het installeren is wat minder makkelijk dan bij Ubuntu. Goed opletten dus, welke keuzes u maakt tijdens het installeren. Tip: de voorgeselecteerde keuze is doorgaans de beste.

Let op: hebt u van tevoren al een partitie gemaakt voor openSUSE? Klik dan bij het partitioneringsvoorstel op "Partitie-instellingen aanmaken..." en daarna op "Aangepaste partitionering (voor experts)".
Vervolgens: rechtsklik met de muis op de betreffende partitie - Bewerk - Aankoppelpunt: /  (de schuine streep, oftewel root).

Ik raad overigens aan, om tijdens het installeren te kiezen voor de Xfce-werkomgeving (klik bij het onderdeel Desktopselectie op "Overige").

Voor beginners met Linux vind ik Xfce wat makkelijker dan Gnome of KDE.

Ook de lichtgewicht LXDE-werkomgeving is trouwens een prima keuze, maar wel wat minder geschikt voor beginners.

Let op: openSUSE heeft als standaardkeuze KDE. Dat betekent niet dat andere werkomgevingen minder belangrijk zijn voor openSUSE, maar geeft wel aan dat openSUSE veel belang hecht aan KDE. U kunt ook bij 13.2 nog steeds heel simpel de keuze voor bijvoorbeeld Xfce maken.

Let op: maak reservekopieën van al uw belangrijke bestanden op een extern medium (DVD's, externe harde schijf), voordat u aan het installeren begint! Met uw foto's, muziek en documenten wilt u immers geen risico lopen.

Doe dit direct na het installeren (direct-doen-lijstje)

13. Meteen na installatie kunt u uw glanzende nieuwe openSUSE netjes afwerken, door dit lijstje met 17 ingrepen toe te passen.

Tips en trucs

14. Een verzameling van tips, trucs, handleidingen en tweaks voor openSUSE, vindt u op deze pagina.

Resultaat: een degelijk en betrouwbaar systeem

15. Als u het bovenstaande allemaal hebt toegepast, dan hebt u nu een degelijk en betrouwbaar besturingssysteem. Met een behoorlijk compleet programmapakket aan boord, afgestemd op de behoeften van de gemiddelde thuisgebruiker.

Daar kunt u anderhalf jaar lang probleemloos plezier van hebben. Het enige onderhoud wat u eraan hebt, is het verwerken van updates.

Nog meer tips?

16. Wilt u meer tips en trucs voor Linux? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Comments