Voltooi de multimedia-ondersteuning in Ubuntu


Terug naar de thuispaginaDe multimedia-ondersteuning (muziek, video's) van Ubuntu is niet compleet. Dat komt door auteursrechten en patenten. Gelukkig is het heel makkelijk om achteraf de ontbrekende multimedia-onderdelen (codecs en spelers) te installeren in Ubuntu.

U hebt meerdere spelers nodig, want af en toe zult u voor het afspelen van bepaalde bestandstypes van speler moeten veranderen. Met name zult u nog weleens willen wisselen tussen VLC en Totem.

Geen enkele van die spelers is overigens een opgepompte krachtvreter (geen bloatware), dus u hoeft niet bang te zijn voor vervuiling van uw systeem.

Zo kunt u het aanpakken:

Eerste stap: installeer bijna alles via Ubuntu softwarecentrum

1. Met het Ubuntu softwarecentrum kunt u heel makkelijk programma's installeren.

a. Zorg voor internetverbinding.

Start het Ubuntu softwarecentrum (klik op het pictogram met de papieren boodschappentas).

b. Zoekopdracht: restricted ubuntu (let op: druk niet op Enter, het zoeken begint automatisch. Wacht totdat de zoekopdracht is voltooid).

c. Klik op Niet-vrije multimedia-extra's voor Ubuntu (ubuntu-restricted-extras) en druk op de knop Installeren.

ubuntu-restricted-extras is een verzamelpakket, dat zeer veel ontbrekende zaken bevat. Waaronder Adobe Flash Player, mp3-ondersteuning en Microsoft True Type lettertypes (msttcorefonts). Bovendien bevat het een hele reeks gstreamer-plugins: ondersteunende bestanden voor o.a. mediaspeler Totem.

Let op: soms kan de installatie van ubuntu-restricted-extras stilvallen omdat er achter het scherm van het softwarecentrum, een venster is opgedoken (Debconf-venster) met een licentie-overeenkomst voor lettertypes van Microsoft. Dat hoort er natuurlijk voor te verschijnen: heel verwarrend en ergerlijk.

Enfin, in de zijbalk ziet u dan een grijs pictogram met een vraagteken erin. Klik erop en u ziet alsnog de licentie-overeenkomst verschijnen, zoals in onderstaande afbeelding (klik erop om hem te vergroten):


Vink aan dat u de overeenkomst aanvaardt en klik op Volgende. De installatie van dit onderdeel, de lettertypes van Microsoft, kan even duren: gewoon afwachten dus....

Let op: op sommige oude computers kunt u geen Adobe Flash Player installeren (punt 23, rechterkolom).

U hebt waarschijnlijk het grootste deel van de multimedia-ondersteuning al eerder geïnstalleerd. Althans, wanneer u die optie hebt aangevinkt tijdens de voorbereiding van de installatie (klik op de afbeelding om haar te vergroten):


Daarmee hebt u ubuntu-restricted-addons geïnstalleerd. Maar ook dan is het nog nodig om ubuntu-restricted-extras te installeren, want pas dan hebt u alles wat u nodig heeft.

Let op: het installeren van ubuntu-restricted-extras vereist waarschijnlijk het verwijderen van een paar eerder geïnstalleerde codecs (Libav codec library en Libav utility library). Ga gewoon akkoord met het verwijderingsvoorstel.

Let op: installeer verder geen gstreamer-plugins meer! U hebt nu alle gstreamer-plugins die u nodig heeft: u hebt er namelijk zojuist een hoop binnengehaald, via het verzamelpakket ubuntu-restricted-extras.

Nog meer gstreamer-plugins installeren dan u nu al heeft, kan juist verstorend werken.

d. Druk op de knop Alle software. Nu krijgt u het beginscherm weer te zien.

Zoekopdracht: VLC (let op: druk niet op Enter, het zoeken begint automatisch. Wacht totdat de zoekopdracht is voltooid).
Klik op VLC mediaspeler en druk op de knop Installeren.

e. Installeer op deze manier ook de volgende programma's:

*  SMPlayer

*  Audacious

Let op: installeer niet de Mozilla-plugins (Firefox-plugins) voor VLC of Mplayer! Video- en filmweergave op websites gaat tegenwoordig namelijk veel beter met de standaard ingebouwde Totem-plugins.

f. Sluit Ubuntu softwarecentrum, wanneer het volledig klaar is met installeren.

Tweede stap: controleer op foute Flash-spelers en doe eventueel een noodingreep in de goede Flash-speler


2. Kijk even na of de "foute pakketten" swfdec en gnash misschien al zijn geïnstalleerd. Deze kunnen de werking van Adobe Flash Player verstoren.

Open het Ubuntu softwarecentrum (klik op het pictogram met de papieren boodschappentas) en installeer Synaptic pakketbeheer.
Sluit softwarecentrum.

Klik vervolgens op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm synaptic

Klik op Synaptic pakketbeheer.

zoekterm: swfdec
(gebruik niet het rammelende snelzoekveld, maar de zoekknop ernaast)

Als er een vinkje bij staat, dan is dit "foute pakket" geïnstalleerd. Markeer het dan voor volledige verwijdering en klik op Toepassen.

Herhaal deze procedure voor het eveneens "foute pakket" gnash.

Let op: voor Adobe Flash Player is soms deze tijdelijke noodingreep nodig.

Derde stap: installeer Adobe Flash Player voor Chromium

3. Heeft u de webbrowser Chromium (chromium-browser) geïnstalleerd? Alleen de verwante webbrowser Chrome heeft standaard Adobe Flash Player aan boord; voor Chromium moet u even het volgende doen:

Open een terminalvenster:

Klik op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm Terminal
Klik op Terminalvenster

tik in (kopieer en plak):
sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk wederom op Enter.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)

Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Vierde stap: installeer eventueel Java

4. Misschien wil u nog Java installeren. Een handleiding voor het installeren van Java, en wel primair openJDK, vindt u hier.

Zo, nu hebt u 99 % van de multimedia-dekking geïnstalleerd. Maar u kunt nog wat meer doen:

Vijfde stap: DVD's afspelen

5. Voor de resterende 1 % moet u nog iets doen. Het gaat om het pakket libdvdcss2, waarmee u DVD's kunt afspelen die zijn beveiligd met CSS. Bij speelfilms op DVD, is dat vaak het geval.

U haalt dit pakket binnen uit een externe pakketbron, die niet standaard ter beschikking staat. Omdat u voor libdvdcss2 een speciaal installatiescript kunt gebruiken, hoeft u deze bron niet standaard in te schakelen. Dat is een voordeel, want de soms langzame servers van deze bron kunnen de updatefunctie van Ubuntu af en toe flink vertragen.

Voor deze ingreep hebt u internetverbinding nodig.

Klik op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm Terminal
Klik op Terminalvenster

Tik de volgende toverspreuk in (voorkom fouten: kopieer en plak):
sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in en druk weer op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar; u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Wanneer de installatie is voltooid, kunt u het terminalvenster weer sluiten.

Dat was het. Nu bent u helemaal klaar met de multimedia-ondersteuning! Hieronder staan nog wat extra opties die voor sommige mensen interessant kunnen zijn.

Zesde stap: installeer geen Moonlight, maar zoek alternatieven

6. Meer een waarschuwing dan een stap, maar vooruit:
Moonlight is ooit ontwikkeld door Novell, en was bedoeld als een Linuxvervanger voor Microsoft Silverlight. Het project is inmiddels op sterven na dood, en Moonlight werkt daardoor meestal erg slecht of zelfs helemaal niet. De kwaliteit is beroerd.

Sterker nog: de Moonlight-plugin kan raadselachtige vastlopers veroorzaken van Firefox. Hebt u onverklaarbare problemen met Firefox, dan is de Moonlight-plugin de gebruikelijke verdachte. Verwijder hem dan!

Waarschijnlijk zal dat in de toekomst niet beter worden, want de stekker is er uitgetrokken bij het project. Het is en blijft dus behelpen met het weergeven van Silverlight-inhoud op websites. En meestal lukt het, zoals gezegd, helemaal niet. Enfin, het is niet anders....

Ik raad daarom aan, om Moonlight überhaupt niet te installeren.

Sommige websites met Silverlight-inhoud, bieden gelukkig de mogelijkheid om te kiezen voor een ander bestandtype, zoals Flash.

Een goed voorbeeld is www.uitzendinggemist.nl van de publieke omroep. Klik op die webstek, op Instellingen in de rechterbovenhoek (zie onderstaande schermafdruk; klik erop om hem te vergroten):


Vervolgens kiest u voor Flash (zie onderstaande schermafdruk; klik erop om hem te vergroten):


Daarna klikt u op Opslaan en sluiten.

Optie: kies uw voorkeursspeler

7. Bij elk bestandtype kunt u een voorkeursspeler instellen. Zodat bijvoorbeeld een mp3-bestandje, direct geopend wordt door uw favoriete speler, wanneer u erop dubbelklikt. Dat doet u zo.

Stel, u wil Audacious als voorkeursspeler hebben voor uw mp3's (goede keuze trouwens!). Zorg er eerst voor, dat er in uw persoonlijke map een paar mp3-muziekbestandjes staan. Vervolgens doet u dit:

a. Klik op het pictogram van uw Persoonlijke map in de zijbalk

b. Rechtsklik muis op een mp3-bestand

c. Eigenschappen - Openen met

Let op: u kiest dus niet direct voor "openen met" als u een rechtsklik met de muis hebt gedaan! Want dan is het een tijdelijke keuze. Pas als u kiest via Eigenschappen - Openen met, is het een blijvende keuze.

d. Klik op de speler van uw keuze, in dit voorbeeld Audacious.
Klik vervolgens op de knop Standaard instellen

Nu is Audacious voortaan uw standaardspeler voor mp3's.

Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs voor Ubuntu? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments