Linux Mint: gebruiksgemak voorop


Terug naar de thuispagina


Als u een makkelijke Linux zoekt voor beginners, dan is Linux Mint beslist een goede keuze!

Deze van Ubuntu Linux afgeleide versie (Ubuntu wordt gebruikt als halffabrikaat) is helemaal gericht op de thuisgebruiker. Gemak staat voorop. Linux Mint is even gemakkelijk te gebruiken als Windows 7, en een heel stuk makkelijker dan Windows 8.x en 10.

Uw muziek en films kunt u in Linux Mint meteen afspelen, daar hoeft u niets extra's voor te installeren.

Linux Mint is geheel gratis, wat natuurlijk een voordeel is in deze tijden van economische crisis.... Linux Mint wordt uitsluitend bekostigd door advertenties op zijn website en ondersteuningsforum, alsook door sponsoring en donaties.

Bijkomend voordeel van Ubuntu als halffabrikaat: handleidingen voor Ubuntu kunt u meestal ook gebruiken in Linux Mint. Mint is immers Ubuntu in een ander jasje....

Voor de kenners: Linux Mint gebruikt tegenwoordig uitsluitend de Ubuntuversies met de hoogste kwaliteit als basis. Namelijk de zogeheten LTS-versies.


Schermafdrukken

1. Hieronder ziet u drie schermafdrukken van Linux Mint 17.3 met de werkomgevingen Cinnamon, Mate en Xfce, waardoor u een idee krijgt hoe het eruit ziet.

Het mooie en elegante bureaublad van het vlaggeschip: hoofdversie Cinnamon, met uitgeklapt menu (klik op de afbeelding hieronder om hem te vergroten):Het fraaie traditionele bureaublad van Mate, met uitgeklapt menu (klik op de afbeelding hieronder om hem te vergroten):Het eenvoudige maar mooie bureaublad van lichtgewicht Xfce, met uitgeklapt menu (klik op de afbeelding hieronder om hem te vergroten):


Welke Mintversie kiest u het beste?

2. Mint verschijnt in een aantal edities. Met deze keuzehulp kunt u die editie kiezen die voor u het beste geschikt is.

Linux Mint binnenhalen (downloaden)

3. Klik op een knop om Mint gratis binnen te halen:

Linux Mint 17.3 64-bits met Cinnamon (de beste):

Linux Mint 17.3 64-bits met Mate (het alternatief):

Linux Mint 17.3 64-bits met Xfce (de lichtgewicht voor oude computers):


Let op: op DVD branden van het iso-bestand moet op een speciale manier.

U kunt de 32-bits-versies van Linux Mint 17.3 verkrijgen door te klikken op onderstaande webkoppelingen (maar lees eerst deze keuzehulp eens door):

32-bits Mint 17.3 met Cinnamon

32-bits Mint 17.3 met Mate

32-bits Mint 17.3 met Xfce


Linux Mint 17.3 Rosa en diens voorgangers Linux Mint 17.2 Rafaela, 17.1 Rebecca, en 17 Qiana  zijn extra goed, omdat ze allemaal LTS-versies zijn.

Systeemeisen

4. De systeemeisen vindt u terug in de keuzehulp.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)

Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Grootste verschillen tussen Linux Mint en Ubuntu

5. De belangrijkste verschillen met Ubuntu zijn de volgende:

a. Mint heeft enkele eigen hulpprogramma's, die soms erg handig zijn;

b. Mint heeft standaard volledige ondersteuning aan boord voor multimedia, dus u kunt al uw filmpjes en muziek meteen afspelen;

c. Mint legt nog meer nadruk op stabiliteit en betrouwbaarheid dan Ubuntu (classificatie van beschikbare updates, waardoor sommige beschikbare updates niet standaard worden geïnstalleerd). In de praktijk betekent dit, dat Mint net een tikje stabieler is dan Ubuntu maar ook net iets minder veilig.

Echter: het gaat in de praktijk slechts om kleine verschillen in veiligheid en stabiliteit, dus u hoeft uw keuze hier zeker niet door te laten bepalen! Zowel Mint als Ubuntu zijn standaard zeer veilig en stabiel.

d. het allerbelangrijkste: de hoofdeditie van Mint heeft een geheel eigen werkomgeving (Cinnamon). Deze lijkt enigszins op het bureaublad en menu van Windows 7. Dat geldt overigens ook voor twee andere edities van Mint: Mate en Xfce.

e. Mint maakt alleen LTS-versies die maximaal vijf jaar veiligheidsupdates krijgen; Ubuntu maakt zowel LTS-versies als kortlevende tussenversies.

Mint installeren naast Windows: maak uw computer tweevoudig opstartbaar

6. Het is heel makkelijk om Linux Mint te installeren met behoud van Windows, zodat uw computer tweevoudig opstartbaar wordt. Dat doet u namelijk als volgt.

Direct doen na installatie

7. Uw Linux Mint is bijna klaar na installatie, maar nog niet helemaal.... Op deze pagina's vindt u een lijstje met dingen die u na installatie kunt doen, om uw Linux Mint helemaal compleet te maken:

a. Aanpak voor Linux Mint 17.3 Cinnamon

b. Aanpak voor Linux Mint 17.3 Mate

c. Aanpak voor Linux Mint 17.3 Xfce

Linux Mint sneller maken

8. Vooral op oudere computers kan het handig zijn om Mint wat sneller te maken.

Hulp vragen

9. Voor snelle en vriendelijke hulp in het Nederlands, kunt u onder andere terecht op de volgende fora:

a. Linux Mintforum voor Vlaanderen en Nederland  (de aanrader!)

b. Nederlands Ubuntuforum, onderdeel Andere distributies

Wanneer verschijnt de volgende Mintversie?

10. De makers van Mint vertellen niet wanneer de volgende Mintversie verschijnt. Onder het motto: "het is klaar wanneer het klaar is". Maar doorgaans is dat om de zes maanden, net als bij Ubuntu.

Vlak voor de verschijning van de nieuwe Mint, kunt u de voortgang volgen van het uitproberen en beproeven van de nieuwe versie, op deze webpagina. Wanneer de boel op 100 % staat, dan is de verschijningsdatum zeer nabij.

Nog meer?

Wilt u meer tips en trucs voor Mint? Mint is gebaseerd op Ubuntu, dus tips voor Ubuntu zijn vaak direct toepasbaar in Mint. U vindt daarom nog veel meer bruikbare tips op deze webstek!

Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments