Linux Mint: gebruiksgemak voorop


Terug naar de thuispagina


Als u een makkelijke Linux zoekt voor beginners, dan is Linux Mint beslist een goede keuze!

Deze van Ubuntu Linux afgeleide versie (Ubuntu wordt gebruikt als halffabrikaat) is helemaal gericht op de thuisgebruiker. Gemak staat voorop. Linux Mint is even gemakkelijk te gebruiken als Windows 7, en een heel stuk makkelijker dan Windows 8.x en 10.

Uw muziek en films kunt u in Linux Mint meteen afspelen, daar hoeft u niets extra's voor te installeren.

Linux Mint is geheel gratis, wat natuurlijk een voordeel is in deze tijden van economische crisis.... Linux Mint wordt uitsluitend bekostigd door advertenties op zijn website en ondersteuningsforum, alsook door sponsoring en donaties.

Bijkomend voordeel van Ubuntu als halffabrikaat: handleidingen voor Ubuntu kunt u meestal ook gebruiken in Linux Mint. Mint is immers Ubuntu in een ander jasje....

Voor de kenners: Linux Mint gebruikt tegenwoordig uitsluitend de Ubuntuversies met de hoogste kwaliteit als basis. Namelijk de zogeheten LTS-versies.


Schermafdrukken

1. Hieronder ziet u drie schermafdrukken van Linux Mint 18.3 met de werkomgevingen Cinnamon, Mate en Xfce, waardoor u een idee krijgt hoe het eruit ziet.

Het mooie en elegante bureaublad van het vlaggeschip: hoofdversie Cinnamon, met uitgeklapt menu (klik op de afbeelding hieronder om hem te vergroten):

https://sites.google.com/site/computertip/mint/Schermafdruk-bblad-cin-sarah.png


(U ziet niet de standaardbureaubladachtergrond, maar één van de meegeleverde alternatieve bureaubladachtergronden)

Het fraaie traditionele bureaublad van Mate, met uitgeklapt menu (klik op de afbeelding hieronder om hem te vergroten):

https://sites.google.com/site/computertip/mint/Schermafdruk-blad-sarah-mate.png


Het eenvoudige maar mooie bureaublad van lichtgewicht Xfce, met uitgeklapt menu (klik op de afbeelding hieronder om hem te vergroten):

https://sites.google.com/site/computertip/mint/Schermafdruk_2016-07-19_12-07-42.png?attredirects=0

(U ziet niet de standaardbureaubladachtergrond, maar één van de meegeleverde alternatieve bureaubladachtergronden)

Welke Mintversie kiest u het beste?

2. Mint verschijnt in een aantal edities. Met deze keuzehulp kunt u die editie kiezen die voor u het beste geschikt is.

Linux Mint binnenhalen (downloaden)

3. Klik op een knop om Mint gratis binnen te halen:

Linux Mint 18.3 64-bits met Cinnamon (de beste):

Linux Mint 18.3 64-bits met Mate (het alternatief):

Linux Mint 18.3 64-bits met Xfce (lichtgewicht voor oudere computers):


Let op: op DVD branden van het iso-bestand moet op een speciale manier.

Systeemeisen

4. De systeemeisen vindt u terug in de keuzehulp.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)

Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Grootste verschillen tussen Linux Mint en Ubuntu

5. De belangrijkste verschillen met Ubuntu zijn de volgende:

a. Mint heeft enkele eigen hulpprogramma's, die soms erg handig zijn.

b. In Mint is het iets makkelijker om volledige multimedia-ondersteuning te installeren.

c. Mint legt nog meer nadruk op stabiliteit en betrouwbaarheid dan Ubuntu (classificatie van beschikbare updates, waardoor sommige beschikbare updates niet standaard worden geïnstalleerd). In de praktijk betekent dit, dat Mint net een tikje stabieler is dan Ubuntu maar ook net iets minder veilig.

Echter: het gaat in de praktijk slechts om kleine verschillen in veiligheid en stabiliteit, dus u hoeft uw keuze hier zeker niet door te laten bepalen! Zowel Mint als Ubuntu zijn standaard zeer veilig en stabiel.

d. het allerbelangrijkste: de hoofdeditie van Mint heeft een geheel eigen werkomgeving (Cinnamon). Deze lijkt enigszins op het bureaublad en menu van Windows 7. Dat geldt overigens ook voor twee andere edities van Mint: Mate en Xfce.

e. Mint maakt alleen langdurig ondersteunde versies (LTS-versies) die maximaal vijf jaar veiligheidsreparaties krijgen; Ubuntu maakt zowel LTS-versies als kortlevende tussenversies.

Geen vijf jaar, maar drie jaar

6. De vijf-jaars-ondersteuning voor Linux Mint is enigszins vertekend. De volledige periode van vijf jaar ondersteuning met veiligheidsreparaties, geldt namelijk alleen voor de programmatuur die afkomstig is van het moederbedrijf van Ubuntu (Canonical) en van Linux Mint zelf.

Voor de kenners: dat zijn de pakketbronnen "Main" en de Mintbron die de naam draagt van de versie waar hij voor is bedoeld (bijvoorbeeld "Sylvia"). Het gaat daarbij niet alleen om het besturingssysteem zelf, maar ook om toepassingen als Firefox en Libre Office.

Wat er in "Main" en de Mintbron zit, vormt weliswaar het grootste deel van de programmatuur in een standaardinstallatie van Ubuntu of Mint, maar niet alles. Een kleiner deel van de programmatuur in de standaardinstallatie komt uit de pakketbronnen "Universe" en "Multiverse", en die worden beheerd door de Ubuntugemeenschap. Niet door het bedrijf Canonical en ook niet door Mint.

Hierbij gaat het om sommige populaire toepassingen en om belangrijke dingen als multimedia-ondersteuning.

Wat er in "Universe" en "Multiverse" zit, wordt soms korter dan vijf jaar onderhouden. Indien korter, dan meestal hooguit drie jaar. Daarom is 't het voorzichtigste om een Mintserie (bijvoorbeeld 17.x) "slechts" maximaal drie jaar te gebruiken.

Vóór het verstrijken van die drie jaar kunt u dan overstappen op de nieuwe Mintserie (bijvoorbeeld 18.x), want elke twee jaar komt er zo'n nieuwe Mintserie uit. Het veiligste overstapmoment is het verschijnen van de eerste puntversie van de nieuwe Mintserie ("Service Pack 1"), bijvoorbeeld 18.1, want dan zijn de onvermijdelijke kinderziektes van de nieuwe Mintserie wel voorbij.

Mint installeren naast Windows: maak uw computer tweevoudig opstartbaar

7. Het is heel makkelijk om Linux Mint te installeren met behoud van Windows, zodat uw computer tweevoudig opstartbaar wordt. Dat doet u namelijk als volgt.

Direct doen na installatie

8. Uw Linux Mint is bijna klaar na installatie, maar nog niet helemaal.... Op deze pagina's vindt u een lijstje met dingen die u na installatie kunt doen, om uw Linux Mint helemaal compleet te maken:

a. Aanpak voor Linux Mint 18.3 Cinnamon

b. Aanpak voor Linux Mint 18.3 Mate

c. Aanpak voor Linux Mint 18.3 Xfce

Linux Mint sneller maken

9. Vooral op oudere computers kan het handig zijn om Mint wat sneller te maken.

Hulp vragen

10. Voor snelle en vriendelijke hulp in het Nederlands, kunt u onder andere terecht op de volgende fora:

a. Linux Mintforum voor Nederland en Vlaanderen

b. Nederlands Ubuntuforum, onderdeel Andere distributies

Wanneer verschijnt de volgende Mintversie?

11. De makers van Mint vertellen niet wanneer de volgende Mintversie verschijnt. Onder het motto: "het is klaar wanneer het klaar is". Maar doorgaans is dat om de zes maanden, net als bij Ubuntu.

Vlak voor de verschijning van de nieuwe Mint, kunt u de voortgang volgen van het uitproberen en beproeven van de nieuwe versie, op deze webpagina. Wanneer de boel op 100 % staat, dan is de verschijningsdatum zeer nabij.

Nog meer?

Wilt u meer tips en trucs voor Mint? Mint is gebaseerd op Ubuntu, dus tips voor Ubuntu zijn vaak direct toepasbaar in Mint. U vindt daarom nog veel meer bruikbare tips op deze webstek!

Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments