Minidistributies: kleine Linux-distro's


Terug naar de thuispagina


Bij deze mini's past een kleinere Tux!


Let op: de informatie op deze pagina is verouderd en kan dus onjuistheden bevatten.

Kleine Linuxdistro's: verrassend leuk en handig

Er zijn heel veel leuke en handige mini-distro's, die zijn bedoeld voor heel oude computers. Zo kunt u die oude Pentium III nog laten meedraaien en hoeft die niet naar de vuilstort!

Hier bespreek ik er vier (waaronder Xubuntu, die eigenlijk te groot is voor de mini-status, want dat is meer een "middelgewicht").

Ze zijn allemaal beschikbaar in de vorm van een Live-CD. Dus u kunt uw PC opstarten vanaf de CD en veilig uitproberen of de distro u bevalt: de Live-CD laadt zichzelf compleet in het RAM-geheugen van uw PC en laat de harde schijf met rust. Zo kunt u veilig "spelen" met deze distro's.

Controleer wel eerst even de instellingen van uw BIOS.

Vanuit de LiveCD-sessie kunt u ook, als u dat wilt, de distro installeren op de harde schijf.

De minimum-systeemeisen die ik bij elke distro noem, zijn meestal hoger dan die welke de vervaardigers van de distro's opgeven. Dat komt omdat ik vind, dat het werkbare minimum ligt bij "redelijk soepel draaien", en niet bij een ergerlijk langzame werking.

Ik behandel hier achtereenvolgens vier distro's, variërend van vederlicht naar middelzwaar: AntiX, Puppy Linux, Lubuntu en Xubuntu.

AntiX


1. AntiX is eigenlijk een lichtgewicht-uitvoering van Mepis. Mepis is op zijn beurt weer gebaseerd op de grote distro Debian, net als Ubuntu. Een verschil met Ubuntu is overigens wel, dat de grondslag van AntiX / Mepis niet Debian Testing of Unstable is, maar Debian Stable.

Het voordeel van Debian als basis is, dat alle Debianprogramma's (en dat zijn er heel veel) in AntiX kunnen draaien. Bovendien ontvangt Antix ook veiligheidsupdates vanuit de Debianbron.

Dat zijn belangrijke voordelen. Wel is AntiX wat minder makkelijk te bedienen en ziet hij er wat minder mooi uit.

Een vervelende en hinderlijke eigenaardigheid van de maker van AntiX is trouwens, dat hij de AntiX-versies doorgaans politiek getinte bijnamen geeft.

Mijns inziens is dat niet verstandig, want het is beter voor de verspreiding van Linux als je de politiek er buiten houdt. Linux is niet links en niet rechts, niet religieus en niet atheïstisch. Het is gewoon een goed besturingssysteem en bovendien erg leuk.

AntiX binnenhalen

De grootte van het iso-bestand van Antix is ongeveer 700 MB. Er zijn verschillende versies. Maar wat u wil is de nieuwste stabiele versie die geschikt is voor oude processoren zonder PAE-ondersteuning, en die zit hier.

Dat is de 32-bit-versie, en die draait op bijna alles (behalve op de modernste computers, die 64-bit nodig hebben).

De systeemeisen

Redelijk functioneren:
Processor: Pentium III 450 Mhz
RAM-geheugen: 256 MB

Daarmee draait AntiX redelijk soepel.

Programma's en toepassingen

AntiX heeft de lichtgewicht-werkomgeving IceWM. Er is een menuknop, die toegang geeft tot het warrige en onlogisch ingedeelde menu. Enfin, met wat zoeken komt u er wel uit....

Het menu kunt u overigens ook oproepen door een rechtsklik met de muis, op een lege plek op het bureaublad.

Aan programma's heeft AntiX onder andere webbladeraar Iceweasel (Firefox in een zeer doorzichtige vermomming) en -hoogst verbazingwekkend- Libre Office als kantoorpakket.

De keuze voor Libre Office is bevreemdend, want hoewel het een prachtig en compleet kantoorpakket is: het is een "zware jongen", die relatief veel systeemkracht vergt. Een merkwaardige keuze dus, voor een lichtgewichtdistributie als AntiX: Abiword en Gnumeric zijn lichtere alternatieven, die veel meer voor de hand liggen.

AntiX is overigens ook geschikt voor tamelijk moderne computers, want hij heeft een vrij nieuwe Linuxkernel. De stuurprogramma's voor de harde waar, zitten namelijk in de Linuxkernel.

Installeren

De installatie van AntiX gaat wat wonderlijk, want je moet er een wachtwoord voor intikken. Het verloopt als volgt:

- Start de computer op vanaf de Antix LiveCD

- Klik eenmaal op de snelkoppeling Install die u op het bureaublad ziet staan.

Het wachtwoord dat u desgevraagd moet intikken is: root

druk op Enter

- Nu begint de installatieprocedure.

Zet de boel op Nederlands

Er is een Nederlandse vertaling beschikbaar, ook al is die niet volledig. Als volgt stelt u die in:

Menuknop - System Tools - system

Vink aan:

- Enable locale options
- Enable language select
- Select console locale

Kies nl_NL (aankruisen doet u met de spatiebalk!)

Gebruik de tabtoets om OK te activeren en druk op Enter

Default locale: zet die op nl_NL

Gebruik de tabtoets om OK te activeren en druk op Enter

Karaktercodering voor console: ga akkoord met de voorgestelde keuzes (UTF-8).

Updates binnenhalen

Updates binnenhalen gaat alleen handmatig, via een terminalschermpje. Doe dit dagelijks even, want veiligheidsupdates wil u meteen hebben!

Handelwijze:

a. Rechtsklik muis op lege plek bureaublad en kies Terminal.

b. Tik in het terminalscherm in: su - 

(vergeet spatie en streepje niet na su)

Druk op Enter.
Geef desgevraagd uw wachtwoord in: dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.
Druk wederom op Enter.

c. Tik daarna in (kopieer en plak):
apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade

Druk op Enter. Nu worden de beschikbare updates binnengehaald en geïnstalleerd.

e. Tik tot slot in:
exit

Druk op Enter. Hiermee beëindigt u de rootrechten van de terminal. Sluit daarna pas de terminal zelf.

Tip: maak gebruik van het geheugen van de terminal: de volgende keer dat u su - gebruikt, kunt u simpelweg een tikje geven op de pijltjestoets naar boven. Daarmee roept u de laatst gebruikte terminalopdracht op.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)

Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Puppy Linux

2. Puppy Linux is heel leuk, snel en compleet. Hij is erg makkelijk te bedienen en lijkt een beetje op Windows 98. Toch is hij minder aan te raden dan de andere distro's op deze pagina, omdat de veiligheid op belangrijke punten tekort schiet. Daarover later meer.

Puppy binnenhalen

Hier zit Slacko Puppy 5.7 (circa 165 MB). Wat u wil is de nieuwste stabiele versie die geschikt is voor oude processoren zonder PAE-ondersteuning, en die zit hier.

De naam van deze versie is Slacko Puppy, omdat deze versie is gebaseerd op Slackware, een andere Linuxdistributie. De basis van Puppy verandert nogal eens, trouwens. Wees dus niet verbaasd als er ooit (weer eens) Ubuntu als basis wordt gebruikt....

De systeemeisen

Redelijk functioneren (mijn eigen maatstaf):
Processor: Pentium III 450 Mhz
RAM-geheugen: 128 MB

Daarmee draait Puppy nog behoorlijk soepel.

Puppy is ook geschikt voor moderne computers, want hij heeft een recente Linuxkernel (de stuurprogramma's voor de harde waar, zitten in de Linuxkernel).

Het standaardpakket aan programma's van Puppy is verrassend groot. De webbladeraar is Firefox en het kantoorpakket omvat Abiword en Gnumeric. Puppy heeft verder nog eigen pakketbronnen met een beperkte keuze aan extra installeerbare programma's.

Tip: om het internet aan de praat te krijgen, moet u eerst een netwerk-instelhulp (wizard) volgen. Ga telkens meteen akkoord met het voorgestelde antwoord.

Als u een programma wil starten via een snelkoppeling op het bureaublad van Puppy, dan hoeft u maar één keer te klikken op de snelkoppeling. Geen twee keer dus (het is even wennen!).

Het volledige menu vindt u, door de muiscursor op een lege plek op het bureaublad te plaatsen en dan een klik te doen met de rechtermuisknop. Van daaruit kunt u alle beschikbare programma's opstarten.

Veiligheid schiet tekort

De veiligheid van Puppy schiet echter tekort, op twee belangrijke onderdelen.

Allereerst: helaas ontvangt Puppy geen veiligheidsupdates, maar moet u periodiek meefietsen met de nieuwste versie, door een herinstallatie. Als u tenminste wil bijblijven met de veiligheidsupdates, en dat is wel aan te raden.

Het tweede veiligheidsnadeel van Puppy is, dat je altijd inlogt als root. Met volledige beheerdersrechten dus. Programma's installeren gebeurt zonder dat het systeem naar uw wachtwoord vraagt.

Dat is een veiligheidsrisico, want ook kwaadaardige programma's kunnen zich dus zo installeren. Het is een bewuste keuze geweest van de ontwikkelaar, maar wel een verkeerde.

Overigens is Puppy nog steeds een stuk veiliger dan Windows. Maar lang niet zo veilig als bijvoorbeeld de Ubuntufamilie of AntiX.

Lubuntu


3. Lubuntu is een echte lichtgewicht. Dit officiële lid van de Ubuntufamilie is gebaseerd op de "Ubuntumotor" en voorzien van de vederlichte LXDE-werkomgeving.

De systeemeisen

Redelijk functioneren (mijn eigen maatstaf):
Processor: Pentium III  800 Mhz
RAM-geheugen: 384 MB
Videokaart: 16 MB
Harde-schijfruimte: 8 GB

Deze prima lichtgewicht is zelfs zo handig, dat ik er een aparte pagina aan heb gewijd.

Xubuntu


4. En dan is er nog Xubuntu: Ubuntu met de Xfce-werkomgeving. Een prima distro! Kenmerken: elegant, functioneel en compleet. Wat mij betreft dé klapper van de Ubuntufamilie, wegens de frisse, eenvoudige en moderne werkomgeving (waarover later meer).

Qua systeemeisen zit hij tussen Ubuntu en de mini's in: het is dus meer een middelgewicht.

De systeemeisen

Redelijk functioneren (mijn eigen maatstaf):
Processor: Pentium III  800 Mhz
RAM-geheugen: 512 MB
Videokaart: 32 MB
Harde-schijfruimte: 10 GB

Als uw harde waar het aankan, dan raad ik u zeker aan om voor Xubuntu (of Lubuntu, zie hierboven) te kiezen en niet voor AntiX of Puppy: de "Ubuntumotor" is uitstekend, en u hebt de volledige rijkdom van de Ubuntu-pakketbronnen ter beschikking.

Xubuntu is tegenwoordig zo belangrijk geworden, dat ik er een aparte pagina voor heb gemaakt.


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs voor Linux? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments