Deze website is al sinds 2008 een complete snelgids voor Linux, zowel voor beginners als voor gevorderden!

Ubuntu 14.04 Trusty Tahr is verschenen!

4dagen sinds
Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr

Uitgifteschema van Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr

Een ster van de Ubuntufamilie: Xubuntu!

13dagen sinds
einde levensduur Windows XP: stap snel over naar Linux!

De ideale vervanger van Windows XP

Programma's installeren in Ubuntu


Terug naar de thuispaginaProgramma's installeren: het gemak van de pakketbronnen

Ubuntu heeft een aantal programma's voorgeïnstalleerd, zoals Firefox, Thunderbird, Libre Office en Transmission. Dit is een aardig compleet pakket, maar "zoveel mensen, zoveel wensen". Gelukkig staan er tienduizenden(!) programma's en softwarepakketten tot uw beschikking, op de servers van Ubuntu. Deze pakketbronnen zijn bereikbaar via het internet.

Wellicht bent u onder Windows gewend dat u programma's "gewoon" binnenhaalt van een webpagina. Maar onder Ubuntu gaat dat net iets anders. U haalt zelf namelijk niets binnen van een webpagina, maar u installeert uitsluitend vanuit de eigen pakketbronnen van Ubuntu. Met behulp van een speciaal programma. Veel makkelijker dus, want u hoeft niet op zoek. Handmatig downloaden is verleden tijd!

Voor mensen die een Android-telefoon hebben of een iPhone, is het nog makkelijker om te begrijpen: de pakketbronnen van Ubuntu zijn te vergelijken met de Google Play winkel of de App Store van Apple.

Zo gaat het in zijn werk:

Vijf verschillende manieren

Er zijn vijf manieren om een programma te installeren. De drie voorkeursmethoden zijn de volgende: "Ubuntu softwarecentrum", "Synaptic pakketbeheer" en de terminal (met de opdracht sudo apt-get install).

Verder kunt u ook nog op twee manieren handmatig installeren. Dat gaat buiten de pakketbronnen om en is dus een noodmaatregel.

Alleen bij programma's die vanuit de pakketbronnen zijn geïnstalleerd, hebt u namelijk het voordeel van de gegarandeerde veiligheid en van de centrale automatische update-functie.


De makkelijkste manier

1. De eerste methode om programma's te installeren is veruit de makkelijkste.

Ubuntu softwarecentrum

a. Zorg voor internetverbinding.

b. Open het Ubuntu softwarecentrum (klik in de zijbalk op het pictogram met de papieren boodschappentas)

c. Vul in het zoekveld (rechtsboven) de naam in van het programma dat u zoekt. Bijvoorbeeld synaptic voor het onmisbare installatiegereedschap Synaptic pakketbeheer. Druk niet op Enter: de zoekopdracht begint automatisch, u hoeft daarvoor niets te doen.

d. Klik op Synaptic pakketbeheer en druk op de knop Installeren.

Synaptic pakketbeheer

2. Met Synaptic pakketbeheer kunt u de pakketbronnen van Ubuntu makkelijker doorzoeken en veel meer informatie vinden over de pakketten. Bovendien kunt u meer dingen ermee doen dan met Softwarecentrum. Het is een onmisbaar hulpmiddel!

Als u Synaptic pakketbeheer nog niet heeft, installeer het dan even via het Softwarecentrum.

U gebruikt Synaptic als volgt:

U bent bijvoorbeeld op zoek naar een simpel kladblokje, voor het bewerken van systeembrede configuratiebestanden (want dat zijn tekstbestanden). U hebt gehoord van het kladblokje Leafpad, en u wilt het wel eens proberen.

a. Zorg voor internetverbinding.

b. Klik vervolgens op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm synaptic

Klik op Synaptic pakketbeheer.

Gebruik niet het rammelende snelzoekveld, maar druk op de knop "zoeken" (boven in de werkbalk van Synaptic) en gebruik als zoekterm leafpad. Druk daarna op Enter.

c. Synaptic vindt vervolgens voor u meerdere pakketten die met Leafpad te maken hebben.

U kiest in de meeste gevallen voor het pakket met de meest passende naam, in dit geval leafpad.

Let ook op de omschrijving van het pakket, die beneden in beeld verschijnt wanneer u het pakket aanklikt.

d. Vink leafpad aan en druk op de knop Toepassen.

Synaptic haalt nu Leafpad op uit de pakketbronnen van Ubuntu, samen met de benodigde ondersteunende bestanden, en installeert Leafpad in uw systeem.
Daarna kunt u Leafpad als volgt starten:
Klik op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm leafpad
Klik op Leafpad

Let op: bij sommige programma's (niet bij Leafpad!)  kunt u kiezen uit een installatiepakket met het Ubuntu-logo en een pakket zonder logo. Als er een installatiepakket bijstaat met het Ubuntu-logo, dan is dat vaak net iets beter geschikt.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)


Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.
Bij voorbaat dank....Via de terminal

3. Als u de exacte naam kent van het installatiepakket dat in de pakketbronnen zit, kunt u een programma ook installeren via deze  terminalopdracht:
sudo apt-get install naam-van-programma

Bijvoorbeeld, voor een handig gereedschapje voor het installeren van losse .deb-bestanden:
sudo apt-get install gdebi

Druk op Enter. Uw wachtwoord blijft onzichtbaar bij het intikken, zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

De tegenhanger van de installatie-opdracht is trouwens de verwijderopdracht: sudo apt-get remove naam-van-programma

Handmatig installeren via een installatiebestand

4. Handmatig installeren gaat buiten de pakketbronnen om en is dus een noodmaatregel. Alleen bij programma's die vanuit de pakketbronnen zijn geïnstalleerd, hebt u immers het voordeel van de gegarandeerde veiligheid en van de centrale automatische update-functie.

Deze methode om handmatig te installeren, gaat op de manier zoals u gewend bent in Windows: u haalt handmatig een kant-en-klaar installatiebestand binnen vanaf een website en dubbelklikt dat.

Dit kan alleen bij installatiebestanden met de Debian-extensie .deb. De extensie .rpm is voor installatiebestanden van andere soorten Linux, niet voor Ubuntu, die lid is van de Debian-familie. Windows-installatiebestanden (met de extensie .exe) werken ook niet in Linux.

Het handigste gereedschapje voor het installeren van losse .deb-bestanden is overigens GDebi pakketinstalleerder. Dit gereedschapje zit niet standaard in Ubuntu, maar u kunt het er makkelijk bij installeren, bijvoorbeeld via het Softwarecentrum.

Handmatig installeren zonder installatiebestand

5. Programma's worden soms niet aangeboden als installatiebestand, maar in gezipte (ingepakte) vorm, namelijk als bestandenpakketjes met de extensie .tar.gz.

Als de makers van een programma het in deze vorm aanbieden, dan doen ze dat aangezien deze vorm bruikbaar is in alle soorten Linux. Zo hoeven ze niet aparte installatiebestanden te maken voor elke Linuxsoort.

Deze handmatige methode van programma's installeren gaat via het terminalvenster en vereist handmatige compilatie. Deze manier van installeren is echter zeer ingewikkeld en voor beginners ongeschikt. Daarom laat ik hem hier verder buiten beschouwing. Op één uitzondering na: het handmatig installeren van stuurprogramma's.

Nog meer?

Wilt u meer tips en trucs voor Ubuntu? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Comments