Ubuntu 16.04 installeren naast Windows: maak uw computer tweevoudig opstartbaar


Terug naar de thuispaginaHandleiding voor installeren: zo installeert u Ubuntu 16.04 makkelijk naast Windows

Windows hoeft niet weg, als u Ubuntu 16.04 installeert! Het is handig om uw computer tweevoudig opstartbaar te maken (dual boot). Zo kunt u na het aanzetten van uw computer, in een opstartmenu kiezen wat u wil starten: Ubuntu of Windows. Zeker als u net met Linux begint, is dit beslist het beste.

Het is gelukkig makkelijk om dit te doen, als u de volgende stappen volgt.

Lees de installatietips

1. Lees voordat u begint, deze 12 installatietips even door. Sla dit niet over! Er staan belangrijke dingen in.

De belangrijkste tip is uiteraard: maak vooraf kopieën van uw documenten, foto's, muziek en dergelijke, op een extern medium zoals een USB-geheugenstaafje, een DVD-RW of een externe harde schijf.

Laat Windows een schijfcontrole uitvoeren

2. Doe eerst even een schijfcontrole binnen Windows.

Let op: defragmentatie is niet nodig! Dat scheelt gelukkig heel wat tijd....

Het schijfcontrole-gereedschapje als volgt bereikbaar:

Windows 7:
Hoofdmenu - klik op Computer - klik op Lokale schijf (C:) - klik op Eigenschappen - tabblad Extra - Foutcontrole - klik op Nu controleren...

Vink alleen de bovenste optie aan:
Fouten in het bestandssysteem automatisch corrigeren

Klik op Starten.

Zie onderstaande schermafdruk (klik op het plaatje voor een vergroting):

https://sites.google.com/site/computertip/installeren/Schijfcontrole-W7.jpg?attredirects=0

Windows 8.x of 10:
Klik op Verkenner - klik op schijf C: - rechtsklik muis: klik op Eigenschappen - tabblad Extra - onderdeel Foutcontrole: klik op Controleren - Station scannen

In Windows XP ziet dit plaatje er iets anders uit, maar het verschilt niet wezenlijk.

Windows zal nu aangeven, dat hij een herstart nodig heeft om de schijfcontrole uit te voeren. Doe daarom een herstart. Tijdens de herstart doet Windows een schijfcontrole met CHKDSK.

Sluit daarna uw computer volledig af.

Belangrijk: de volgende stap, stap 3, is alleen noodzakelijk voor computers met Windows 8.x of 10. Als u een oudere Windows heeft, sla stap 3 dan over en ga door met stap 4.

Windows 8.x of 10: wijzig een aantal instellingen

3. Als u Windows 8.x of 10 hebt, dan moet u een paar instellingen wijzigen voordat u Ubuntu ernaast kunt installeren. Hoe u dat kunt doen, leest u hier.

Zorg voor (tijdelijk?) bedraad internet

4. Dus ook al heeft uw computer normaal gesproken draadloos internet, prik hem dan toch tijdelijk even aan een netwerkkabel.

Dat scheelt een hoop gedoe achteraf, want zo krijgt u bij de installatie al de volledige Nederlandse taalpakketten mee, plus enkele veiligheidsupdates.

Bovendien kunt u Ubuntu tijdens de installatie eventuele ontbrekende stuurprogramma's laten binnenhalen, bijvoorbeeld voor uw draadloze kaart.

Leg uw laptop aan de oplader

5. Hebt u een laptop? Leg hem dan aan de oplader, zodat u kunt installeren terwijl de laptop netstroom gebruikt.

Wat u beslist niet wil, is een laptop waarvan de accu leegraakt tijdens het installeren van een besturingssysteem...

Het eigenlijke installeren

6. Start uw computer op vanaf de Ubuntu-DVD, of vanaf een USB-geheugenstaaf met Ubuntu erop (staan de BIOS-instellingen goed?). In het opstartmenu kiest u Ubuntu uitproberen / Try Ubuntu without installing. 

In de uitprobeersessie kunt u de installatie beginnen via de desbetreffende snelkoppeling op het bureaublad. Doe dit pas nadat u even hebt gestoeid met Ubuntu, om te zien of alles goed werkt.

Let op: Ubuntu is in de probeersessie nog grotendeels Engelstalig (met uitzondering van het installatieprogramma)! Dat komt bij de installatie alsnog goed, omdat u dan automatisch de ontbrekende Nederlandse taalpakketten binnenhaalt via het internet. Na de installatie is uw Ubuntu dan geheel Nederlandstalig.

Het installatieprogramma begint met het stellen van een aantal vragen aan u. Pas na het kiezen van de schijfindeling, begint het echte installeren. U wordt dus niet "overvallen".

In het begin krijgt u dit keuzescherm te zien (klik op de afbeelding om haar te vergroten):

https://sites.google.com/site/computertip/installeren/Schermafdruk-ip.png?attredirects=0

Plaats een vinkje bij Installeer programmatuur van derden (zoals te zien is op de afbeelding hierboven). Klik daarna op de knop Verder.

U krijgt nu een keuzescherm te zien. Daarin kiest u voor installeren naast Windows, zodat uw Windows behouden blijft.
Dat keuzescherm ziet er ongeveer als volgt uit (klik op de afbeelding om haar te vergroten):

https://sites.google.com/site/computertip/installeren/Schermafdruk-i2.png?attredirects=0

Let op: als u nog niet zoveel ervaring hebt met Linux, vink dan in elk geval niet de LVM-optie aan! Dat is namelijk een zeer ingrijpende optie die alleen is bedoeld voor ervaren Linuxgebruikers. Voor mensen met weinig Linuxervaring kan die een hoop problemen veroorzaken....

De versleuteling-optie (encrypt) kunt u beter alleen dan inschakelen wanneer die een duidelijk voordeel biedt, bijvoorbeeld op een computer die soms uw huis verlaat en waar gevoelige informatie op staat (zoals de laptop die u meeneemt naar uw werk).

Maar schakel hem bijvoorbeeld niet in op de bureaucomputer die uw woning nooit uitkomt, en die alleen wordt gebruikt door u en uw gezinsleden.

Het nadeel van versleuteling is, dat u nooit meer bij uw belangrijke bestanden kunt als u bijvoorbeeld uw wachtwoord vergeten bent. Versleuteling is een zeer krachtig instrument. Het loont de moeite om daar voorzichtig mee om te gaan.


Klik op de knop Verder.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)


Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Mogelijk probleem: u krijgt niet de keuze om Windows te behouden

6.1. Krijgt u überhaupt niet de keuze aangeboden om Windows te behouden en Ubuntu ernaast te zetten? Waarschijnlijk vindt u hier een oplossing.

Schijfindeling

6.2. Eén van de laatste vragen van het installatieprogramma, zal een schijfindelingsvoorstel zijn. Het installatieprogramma zal namelijk aan u voorstellen om voor Ubuntu ruimte vrij te maken op de harde schijf. Daardoor krijgt Windows dus wat minder ruimte, en kan Ubuntu op het vrijgemaakte deel van de harde schijf worden gezet.

Ter geruststelling: het installatieprogramma houdt rekening met de ruimte die al door Windows is gevuld, en bemoeit zich alleen met de nog ongebruikte ruimte op de Windowspartitie. U hoeft dus niet bang te zijn dat er Windowsbestanden verloren gaan!

Doorgaans zal het installatieprogramma u voorstellen om de beschikbare ongebruikte ruimte, voor circa de helft toe te delen aan Ubuntu.

Het voorstel van het installatieprogramma ziet er ongeveer zo uit (klik op het plaatje voor een vergroting):

https://sites.google.com/site/computertip/installeren/Schermafdruk-i3.png?attredirects=0

Let op de muispijl: die staat in het plaatje op de schuifbalk, waarmee u de voorgestelde grootte van de Ubuntupartitie kunt veranderen. Ubuntu staat rechts.

Let op: U kunt soms beter niet direct akkoord gaan met het voorstel van het installatieprogramma. Het installatieprogramma houdt namelijk soms te weinig rekening met de ruimtebehoefte en "ademruimte" van Windows of van Ubuntu. Dus mogelijk wilt u Windows of Ubuntu wat meer ruimte geven dan wordt voorgesteld.

Gebruik de schuifbalk (verschuiven gaat met de muis) om de ruimte te veranderen. Geef Ubuntu bij voorkeur niet minder dan 20 GB. Ubuntu staat in het rechterblok.

Andere keuzes hoeft u niet te maken. Met andere woorden: het installatieprogramma gaat er al automatisch (standaard) vanuit, dat u Windows niet wil weggooien en dat u een tweevoudig opstartbare computer wil. Ubuntu is gebruikersvriendelijk!

Mogelijk probleem: u kunt de installatie niet voltooien (installatie loopt halverwege vast)

6.3. Tijdens de installatie krijgt u een diavertoning te zien, met mooie plaatjes over wat u straks kunt verwachten in uw nieuwe Ubuntu. Maar soms zorgt juist die diavertoning voor problemen: de videokaart kan het niet aan, omdat het juiste stuurprogramma nog niet is geïnstalleerd, en de installatie loopt vast.

In dat geval kunt u de diavertoning als volgt verwijderen:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster openen doet u als volgt: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo apt-get remove ubiquity-slideshow-*

Druk op Enter.

Na de verwijdering kunt u dan de installatie opnieuw starten.

Windows moet even wennen (dus schrik niet)

7. De eerste keer dat u nu Windows weer start, zal die merken dat zijn schijfruimte kleiner is geworden. Daar moet Windows zichzelf even op instellen. U krijgt dan tijdens de opstart van Windows een blauw scherm te zien met witte letters, waarop Windows mededeelt dat hij de harde schijf controleert en "repareert" met het programma CHKDSK.

Laat Windows rustig zijn gang gaan met zijn "herstelactie". Daarna wil Windows herstarten; na de herstart is hij gewend aan zijn nieuwe schijfruimte en werkt Windows weer als vanouds.

Krijgt u geen keuzemenu en start meteen Windows 10?

8. Bij moderne computers die zijn verkocht met een voorgeïnstalleerde Windows 8 of 10, krijgt u soms geen opstartmenu te zien na installatie van Ubuntu. In plaats daarvan start direct Windows op, net alsof er geen Ubuntu is geïnstalleerd.

Dit kunt u meestal verhelpen door een nieuwe ingreep doen in de instellingen van het UEFI (BIOS). Zoek in de "boot options" van het UEFI, naar het onderdeel "OS boot manager". Selecteer het, druk op Enter en zet Windows Boot Manager onderaan (bij HP kan dat bijvoorbeeld met de toets F5).

Zie onderstaande schermafdruk van het UEFI van een laptop van HP (klik op de afbeelding om hem te vergroten):

https://sites.google.com/site/computertip/installeren/uefi11.JPG

Het vervolg

9. Dat was het! U bent klaar. Tijd om Ubuntu netjes af te werken.


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments