59 veel gestelde vragen over Ubuntu en Linux Mint (DEEL 4)


Terug naar de thuispagina


FAQ: 59 veel gestelde vragen over Ubuntu en Linux Mint (DEEL 4)


Deze pagina is een vervolg van deel 3. Er is ook nog een deel 1 en een deel 2.

Is gksu hetzelfde als gksudo?

1. Ja, gksu is hetzelfde als gksudo. Laatstgenoemde is slechts een snelkoppeling naar gksu.

gksudo versus sudo: wat is het verschil?

2. sudo vs. gksudo: het is een veel gestelde vraag....

Het korte antwoord is: sudo is uitsluitend bedoeld voor toepassingen die puur en alleen voor de terminal zijn en die dus geen grafische gebruikersschil hebben.

gksudo daarentegen, is juist wel bedoeld voor programma's met een grafische gebruikersschil.

Een uitgebreide uitleg leest u hier.

Kan ik veilig 'sudo -i' of 'sudo -H' gebruiken in plaats van gksudo?

3. Nee. Helaas is het zo, dat sommige handleidingen op het web aanraden om "sudo -i" of "sudo -H" te gebruiken voor het starten van grafische toepassingen met rootbevoegdheid. Dat is een slecht advies.

Een uitgebreide uitleg leest u hier.

Hoe kan ik programmatuurfouten melden?

4. Fouten die u in programma's aantreft, meldt u het beste bij de ontwikkelaars ervan. In veel gevallen zijn dat niet de ontwikkelaars van Ubuntu of Linux Mint, maar de bovenstroomse makers van een bepaald programma.

Met de volgende terminalopdracht achterhaalt u, wie dat zijn:

apt show pakketnaam

Voorbeeld voor het programma Simple Scan (naam onder de motorkap: simple-scan):
apt show simple-scan

Hoe kan ik automatisch aanmelden instellen voor LightDM?

5. Als u achteraf "automatisch aanmelden" wilt instellen voor LightDM, dan gaat dat als volgt:

a. Open een terminalvenster.

Tik in (kopieer en plak):
sudo apt-get install gksu leafpad

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

b. Tik daarna de volgende opdrachtregel in de terminal (gebruik kopiëren en plakken, om tikfouten te voorkomen):
gksudo leafpad /etc/lightdm/lightdm.conf

Druk op Enter.

Nu opent zich een tekstbestand.

c. Een voorbeeld met gebruiker "Jantje" is het makkelijkste; hij voegt enkele regels toe. Het moet worden (kopieer en plak):

[Seat:*]
autologin-guest=false
autologin-user=jantje
autologin-user-timeout=0


Pas het bovenstaande toe, een vervang uiteraard "jantje" door uw eigen gebruikersnaam (hoofdletters zijn niet toegestaan).

Let op: tik uw gebruikersnaam in met uitsluitend kleine letters, want gebruikersnamen hebben "onder de motorkap" geen hoofdletters!

d. Sla daarna het gewijzigde tekstbestand op en sluit het.

e. Herstart uw computer.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)


Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Is er verschil tussen LTS-systeemkernen (kernels) en gewone systeemkernen?

6. Ja, er is inderdaad verschil tussen LTS-systeemkernen (kernels) en gewone systeemkernen. Namelijk in onderhoudsduur ("levensduur"). Ubuntu LTS en Linux Mint kunnen beide soorten systeemkernen bevatten.

Alleen de systeemkernserie waar Ubuntu LTS of Linux Mint als eerste mee uitkomt, wordt bijgewerkt gedurende de volledige levensduur van het besturingssysteem. Namelijk vijf jaar. Bij Ubuntu 16.04 en Linux Mint 18 is dat de 4.4-serie.

Maar bij de puntversies ("Service Pack-edities") ligt dat anders. Meestal beginnend met de tweede puntversie, worden die standaard uitgebracht met een systeemkern uit een nieuwere, kortlevende systeemkernreeks. Dus beginnend bij Ubuntu 16.04.2 en Linux Mint 18.2.

Dat gebeurt ter wille van de apparatuurondersteuning: alleen de nieuwste systeemkernen ondersteunen immers de nieuwste apparatuur.... Die nieuwere kortlevende systeemkernreeksen hebben echter een veel kortere onderhoudsduur.

Op zichzelf is dat meestal niet zo'n probleem, want bij gebruik als bureaucomputer zijn bijgewerkte systeemkernen doorgaans niet erg van belang. Zelfs niet als het veiligheidsreparaties betreft: de reële hoge risico's zitten bij dingen als uw webbrowser en uw mediaspeler, niet bij de systeemkern.

Maar het is mogelijk dat bijgewerkte systeemkernen in uw situatie wel belangrijk zijn (hebt u misschien een server?). Dan kan dat voor u een reden zijn om bewust te kiezen voor een versie van Ubuntu LTS of Linux Mint, die standaard een systeemkern uit een langdurig ondersteunde systeemkernreeks aan boord heeft. Zoals Ubuntu 16.04 / 16.04.1 en Linux Mint 18 / 18.1.

Wanneer u een systeemkern uit een kort ondersteunde systeemkernreeks heeft, dan kunt u natuurlijk ook "handmatig" overstappen op een systeemkern uit een nieuwere systeemkernreeks. Maar dat is behoorlijk ingrijpend; de kans op problemen is daarbij groter dan wanneer u bijgewerkte systeemkernen installeert binnen dezelfde systeemkernreeks.

Let op: ook bij de systeemkernploeg van Linus Torvalds hanteert men de begrippen LTS-systeemkern en gewone systeemkern. Dat staat echter los van de procedures bij Ubuntu en Linux Mint.

Nog meer? Deel 1, deel 2 en deel 3 van de Veel gestelde vragen

Dit is deel vier van de veel gestelde vragen over Ubuntu en Linux Mint. U vindt deel 1 hier, deel 2 hier en deel 3 hier.


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments