64 veel gestelde vragen over Ubuntu en Linux Mint - DEEL 1


Terug naar de thuispagina


FAQ : 64 veel gestelde vragen over Ubuntu en Linux Mint (DEEL 1)

Content

 1. 1 Hoe installeer ik programma's in Ubuntu en Linux Mint?
 2. 2 Hoe zit het met virussen en firewalls?
 3. 3 Hoe kan ik de harde schijf defragmenteren in Linux?
 4. 4 Hoe kan ik mijn systeem schoonmaken (bestanden en register)?
 5. 5 Heb ik 64-bit of 32-bit Linux op mijn computer staan?
 6. 6 Hoe zit het met de versies van Ubuntu en Linux Mint?
 7. 7 Waar vind ik de Microsoft True Type lettertypes Arial, Times New Roman, Courier enzovoorts?
 8. 8 Waarom moet ik bij het installeren van programma's mijn wachtwoord opgeven?
 9. 9 Als ik kort nadat ik een beheerderstaak heb uitgevoerd, een tweede beheerderstaak wil uitvoeren, dan wordt er niet om mijn wachtwoord gevraagd. Waarom?
 10. 10 Als ik mijn wachtwoord intik in een terminalvenster, dan zie ik niets
 11. 11 Hoe krijg ik Ubuntu volledig in het Nederlands?
 12. 12 Draadloos netwerk vraagt om wachtwoord van systeembeheerder: hoe schakel ik dat uit?
 13. 13 Hoe krijg ik Nederlandstalige spellingscontrole in Libre Office?
 14. 14 Ik heb een vraag over mijn toetsenbord
 15. 15 Wat zijn de minimale systeemeisen voor een computer, om Ubuntu te kunnen draaien?
  1. 15.1 Redelijk functioneren
  2. 15.2 Soepel draaien
 16. 16 Welk niet-vrij stuurprogramma kan ik het beste gebruiken voor mijn videokaart: 'aanbevolen' of '-updates'?
 17. 17 Hoe weiger ik Windowshulp zonder onvriendelijk over te komen?
 18. 18 Waarom zijn er zoveel soorten Linux, en waarom zou ik kiezen voor Linux Mint of Ubuntu?
 19. 19 Hoe plaats ik mp3-muziekbestanden in een willekeurige volgorde op een USB-geheugenstaafje?
 20. 20 Nog meer? Deel 2, deel 3 en deel 4 van de Veel gestelde vragen

Deze pagina bevat deel 1 van de Veel gestelde vragen. Deel twee vindt u hierdeel drie vindt u hier en deel vier vindt u hier.

Hoe installeer ik programma's in Ubuntu en Linux Mint?

1. Ubuntu en Linux Mint hebben tienduizenden(!) programma's in hun pakketbronnen, die allemaal meteen beschikbaar zijn via het internet. Installeren is een kwestie van een paar muisklikken: zie daarvoor Programma's installeren.

Hoe zit het met virussen en firewalls?

2. U bent goed beschermd in Linux. Kijk hier maar eens: Veiligheid.

Hoe kan ik de harde schijf defragmenteren in Linux?

3. Een Linuxpartitie hoeft nooit gedefragmenteerd te worden. Want Linux is erop gebouwd om fragmentatie te voorkómen. Er kan in Linux namelijk nauwelijks fragmentatie ontstaan, mits de partitie meer dan 20 % vrije ruimte heeft.

Linux schrijft de bestanden namelijk niet weg als een aaneengesloten blok (zoals bijvoorbeeld Windows dat wel doet), maar met lege ruimte tussen de individuele bestanden. Een individueel bestand raakt daardoor zelden gefragmenteerd: er is immers ruimte om aaneengesloten te groeien.

Bij een ouderwetse draaiende harde schijf, plaatst Linux de lees/schrijfkop van de harde schijf boven het midden van de partitie. Van daaruit schrijft hij bestanden met tussenruimte weg over de hele partitie. Bij een moderne SSD werkt dat technisch iets anders, maar ook bij een SSD is het belangrijk om bestandfragmentatie te voorkomen, zelfs al is de mechanische zoektijd nul (punt 16, rechterkolom).

Zoals gezegd moet er wel minimaal 20 % vrije ruimte zijn op de partitie, anders ontstaat er namelijk wel degelijk grootschalige fragmentatie van individuele bestanden. En dus vertraging van het systeem. Dus let erop, dat u uw Linuxpartitie niet te vol stopt!

Bij 20 % of meer vrije ruimte, zit er voor verreweg de meeste bestanden genoeg "vrije groeibuffer" aan weerszijden van elk bestand (ervoor of erachter). Er is dan voldoende ruimte voor een aaneengesloten groei van bestanden.

Fragmentatie laat zich natuurlijk nooit volledig vermijden, maar daardoor blijft de fragmentatie op een aanvaardbaar laag niveau. En dus heeft het systeem er geen last van (geen snelheidsverlies).

Dit voordeel (vrijwel geen fragmentatie) hebt u overigens alleen op partities met een "Linux-eigen" formattering, zoals EXT4. Het werkt niet op FAT, FAT32 en NTFS.

Hier vindt u een uitgebreidere Engelstalige uitleg: pdf-bestand.

Dit voordeel van Linux heeft natuurlijk wel een "prijs": de nuttig bruikbare ruimte op de harde schijf is hierdoor in de praktijk 20 % minder dan in Windows. Maar gezien de sterk toegenomen grootte van de harde schijven in de afgelopen jaren, zal dat tegenwoordig niet gauw een probleem zijn....

Let op: helaas zijn er in de "rafelranden" van de Linuxwereld, ook defragmentatieprogramma's voor Linux te vinden. Gebruik deze overbodige troep niet! De kans is redelijk groot dat ze óf uw systeem grondig verzieken óf leiden tot massaal bestandenverlies. Het is gevaarlijke rotzooi.

Bovenstaande beschrijving van de manier waarop Linux en Windows omgaan met hun bestanden, is overigens technisch niet helemaal correct: Windows zet ook wel wat bestanden in het midden van een partitie, en Linux plaatst sommige bestanden aan het begin van een partitie. Maar bovenstaande beschrijving geeft wel een juist beeld van de grote lijnen.

Hoe kan ik mijn systeem schoonmaken (bestanden en register)?

4. Gebruik nooit schoonmaakprogramma's: er is een grote kans dat die uw systeem onherstelbaar beschadigen.

Het enige wat u in Ubuntu hoeft te doen om overtollige bestanden te verwijderen, is dit. Voor Linux Mint gaat het om deze ingrepen.

Heb ik 64-bit of 32-bit Linux op mijn computer staan?

5. Als volgt kunt u controleren of u de 64-bits-versie van Ubuntu / Linux Mint of de 32-bits-versie op uw computer hebt staan:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak, dat is beter):
uname -m

Druk op Enter.

Aan de uitvoer die nu verschijnt kunt u het zien:
i686 is 32 bit
x86_64 is 64 bit

Soms is de terminal zó handig!

Hoe zit het met de versies van Ubuntu en Linux Mint?

6. De antwoorden op de meest gestelde vragen over de versies van Ubuntu, vindt u hier. Voor Linux Mint vindt u de uitleg hier.

Waar vind ik de Microsoft True Type lettertypes Arial, Times New Roman, Courier enzovoorts?

7. De lettertypes Arial, Times New Roman, Courier New, Comic Sans enzovoorts zijn auteursrechtelijk beschermd. Maar ze zijn wel te gebruiken in Ubuntu. Hiervoor installeert u het pakket "Ubuntu restricted extras". Zie Multimedia (compleet maken)

Waarom moet ik bij het installeren van programma's mijn wachtwoord opgeven?

8. Ubuntu en Linux Mint maken gebruik van het zogenaamde Rootsysteem, hiermee worden bepaalde rechten (om bijvoorbeeld programma's te installeren) voorbehouden aan de beheerder van het systeem. Alleen de Root (oftewel systeembeheerder) kan, na het intikken van zijn wachtwoord, wijzigingen aanbrengen. Dit is om het systeem te beschermen.

Let op: na het invoeren van uw wachtwoord, blijft dit 15 minuten geldig. In die tijd kunt u dus diverse systeembeheertaken uitvoeren, zonder dat u opnieuw uw wachtwoord hoeft in te tikken.

In Ubuntu en Linux Mint is het root-account standaard uitgeschakeld. U kunt wel opdrachten als root (oftewel systeembeheerder) in de terminal uitvoeren met "sudo".

Bijvoorbeeld, om de computer via de opdrachtregel te herstarten:
sudo reboot

Als ik kort nadat ik een beheerderstaak heb uitgevoerd, een tweede beheerderstaak wil uitvoeren, dan wordt er niet om mijn wachtwoord gevraagd. Waarom?

9. Dit is normaal en is zo geregeld voor het gebruikersgemak. De geldigheidsduur van het wachtwoord is echter maar 15 minuten.

Als ik mijn wachtwoord intik in een terminalvenster, dan zie ik niets

10. Dat is normaal. Uw wachtwoord wordt wel degelijk geregistreerd, ook al ziet u zelfs geen sterretjes verschijnen. Druk maar eens op Enter!

Dit is voor de veiligheid: zo kan iemand die over uw schouder meekijkt, zelfs niet zien uit hoeveel tekens uw wachtwoord bestaat.

Deze veiligheidsvoorziening bestaat overigens alleen in het terminalvenster, niet in de grafische omgeving. In de grafische omgeving verschijnen er namelijk wel zwarte bolletjes, wanneer u uw wachtwoord ingeeft.

Hoe krijg ik Ubuntu volledig in het Nederlands?

11. U kunt Ubuntu ook achteraf volledig Nederlandstalig maken. Normaal gesproken gebeurt dat al tijdens de installatie, indien u tenminste tijdens de installatie internetverbinding had. Dan haalt het installatieprogramma namelijk alle Nederlandse taalpakketten binnen via het internet.

Maar als u hebt geïnstalleerd zonder internetverbinding of wanneer u tijdens de installatie via de Ubuntu-DVD ervoor hebt gekozen om geen taalpakketten binnen te halen, dan kunt u dat achteraf alsnog doen. Als u hebt geïnstalleerd met de Alternate CD van Lubuntu, dan hebt u trouwens sowieso nog niet alle Nederlandse taalpakketten binnen.

U kunt daarvoor de volgende stappen volgen:

a. Zorg dat u verbinding heeft met het internet.

b. Klik op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm language

Klik op Language support.

c. Zet de standaardtaal op Dutch of Nederlands.

d. Herstart de computer (volledige herstart).

e. Na de herstart:  open het programma Software (klik op het pictogram met de papieren boodschappentas) en installeer Synaptic pakketbeheer.
Klik vervolgens op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm synaptic

Klik op Synaptic pakketbeheer.

Zoekterm: myspell-nl

Markeer myspell-nl voor installatie en druk op Toepassen.
Nu spreekt uw Ubuntu 100 % Nederlands.

P.S. De vertaling van Ubuntu wordt door vrijwilligers onderhouden. Als de Nederlandse vertalersploeg versterking kan gebruiken (informeer eerst even of dat zo is), dan kunt u zich daarbij aansluiten door naar https://launchpad.net/ubuntu te gaan en u daar te registreren en mee te vertalen.

Draadloos netwerk vraagt om wachtwoord van systeembeheerder: hoe schakel ik dat uit?

12. Het kan gebeuren dat u de volgende melding krijgt, na het aanmelden in een ander gebruikersaccount dan dat van de systeembeheerder:
System policy prevents modification of network settings for all users

U kunt dan pas verbinden met het draadloze netwerk, wanneer u het systeembeheerderswachtwoord hebt ingetikt. Dat is natuurlijk erg vervelend en beslist niet de bedoeling.

Let op: dit is niet het sleutelboswachtwoord. Het sleutelboswachtwoord verwijdert u als volgt (punt 18, rechterkolom).

Zo verhelpt u dat:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo apt-get install gksu leafpad

Druk op Enter.

Tik desgevraagd uw wachtwoord in. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. Druk weer op Enter.

Daarna in de terminal (kopieer en plak, dit is één zin):
gksudo leafpad /usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.NetworkManager.policy

Druk op Enter.

Zoek in de vreselijke woordenbrij van dat tekstbestand, naar de volgende kreet:
<message>System policy prevents modification of network settings for all users</message>

Tip: gebruik de zoekfunctie in Leafpad, om die kreet te vinden (hij staat bijna aan het einde). U kunt hem volledig in het zoekvakje gooien.

Een paar regels daaronder ziet u deze regel:
<allow_active>auth_admin_keep</allow active>

Vervang die regel door de volgende regel:

<allow_active>yes</allow active>

Sla het gewijzigde bestand op en sluit het.

Herstart uw computer.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Hoe krijg ik Nederlandstalige spellingscontrole in Libre Office?

13. Daarvoor installeert u het pakket myspell-nl:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo apt-get install hunspell-nl

Druk op Enter.

Tik desgevraagd uw wachtwoord in. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. Druk weer op Enter.

Ik heb een vraag over mijn toetsenbord

14. Kijk daarvoor hier eens.

Wat zijn de minimale systeemeisen voor een computer, om Ubuntu te kunnen draaien?

15. De minimale systeemeisen zoals die staan op de Ubuntu webstek, zijn precies dat: minimaal. U hebt dan een te traag systeem.

Waar u meer aan hebt, zijn de minimale systeemeisen voor "redelijk functioneren" (werkbaar) en voor "soepel draaien" (optimaal). Deze zijn als volgt.

Redelijk functioneren

RAM-geheugen: 2 GB
Videokaart: 128 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 10 GB

Soepel draaien

RAM-geheugen: 2,5 GB
Videokaart: 256 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 20 GB

Welk niet-vrij stuurprogramma kan ik het beste gebruiken voor mijn videokaart: 'aanbevolen' of '-updates'?

16. Niet-vrije stuurprogramma's voor een Nvidia-videokaart zijn er in verschillende versies, en vaak zijn er meerdere versies geschikt voor uw videokaart. Welke is dan de beste keuze? Een belangrijke vraag.

Het speciale installatieprogramma daarvoor, kan u helpen bij deze keuze. U kunt dit programma oproepen door te zoeken naar "Extra stuur-programma's" in de Snelzoeker. U krijgt dan een rijtje mogelijkheden voorgelegd.

Eén van die mogelijkheden wordt u aangeraden (Aanbevolen).  Het is meestal het beste om die aanbeveling te volgen, want dat is de stabielste versie. Alleen als uw videokaart niet goed werkt op de aanbevolen versie, kunt u eens kijken of een andere versie (de "-updates") beter resultaat oplevert.

Nieuwer is namelijk niet altijd beter! Een oude programmeurswijsheid luidt: "updates zijn dingen die oude fouten verhelpen en nieuwe fouten introduceren"....

Let op: u heeft hiervoor internetverbinding nodig, want de benodigde programmatuur moet via het internet worden binnengehaald.

Overigens kunt u bij sommige oudere kaarten soms zelfs vier keuzes voorgelegd krijgen, zoals te zien is in onderstaande schermafdruk voor een oudere Nvidia-kaart (klik erop om hem te vergroten):

https://sites.google.com/site/computertip/faq/Schermafdruk-stuurprog.jpg?attredirects=0

Ook in dit voorbeeld geldt: neem de current, want die wordt aanbevolen. Werkt die niet goed, neem dan de 173. Werkt ook die niet goed, probeer dan de 173-updates. En probeer pas als die niet werkt, current-updates.

Hoe weiger ik Windowshulp zonder onvriendelijk over te komen?

17. Iets waar veel Linuxgebruikers mee te maken hebben: mensen in hun omgeving, die een beroep op hen doen voor Windowshulp. Meestal niet zo leuk, want doorgaans wil je als Linuxgebruiker je tijd liever steken in hulp bij een veel beter alternatief: Linux!

Maar hoe wimpel je zo'n Windowshulpverzoek af, zonder onvriendelijk over te komen?

Dat kan op veel manieren, maar misschien hebt u iets aan mijn "oplossing". Ik antwoord op een verzoek om hulp met Windows, namelijk het volgende:
"Helaas is mijn Windowskennis vervaagd en verouderd, omdat ik zelf alleen nog maar Linux gebruik. Je kunt dus beter iemand anders vragen. Maar als je interesse hebt in Linux, dan wil ik je daar graag bij helpen!"

Zo'n antwoord heeft twee voordelen: een Windowshulpvrager die liever bij Windows blijft, voelt zich niet beledigd en zal gewoon elders hulp gaan zoeken. En diegenen die nieuwsgierig zijn geworden naar Linux (een minderheid, maar toch!) kan ik vervolgens gaan helpen met de overstap....

Waarom zijn er zoveel soorten Linux, en waarom zou ik kiezen voor Linux Mint of Ubuntu?

18. Er is een verwarrend grote hoeveelheid Linuxdistributies. Toch, wanneer je wat dieper op de zaak ingaat, blijken er niet zoveel verschillen te zijn.

De reden daarvoor is de volgende:

Bovenstrooms zijn er mensen en bedrijven bezig met het maken van mooie dingen. Zoals de Linuxkernel, webbrowsers als Firefox en Chrome, kantoorpakketten zoals Libre Office, mediaspelers als VLC enzovoorts.

Benedenstrooms worden de Linuxdistributies gemaakt. Iemand verzamelt een stel van die mooie bovenstroomse dingen, plakt ze aan elkaar met een eigengemaakte lijm om ze goed met elkaar te laten samenwerken, en ziedaar: een nieuwe Linuxdistributie.

Zo af en toe pakt iemand benedenstrooms eenvoudigweg een *complete* Linuxdistributie van de plank, voegt er wat dingen en aanpassingen van zichzelf aan toe, en wederom is er een nieuwe Linuxdistributie geboren.

Op die manier pakt Ubuntu een complete Debian van de plank en gebruikt op zijn beurt Linux Mint weer een volledige Ubuntu als "halffabrikaat".

Er zijn geen intellectueel-eigendomsrechten (patenten en octrooien) die dit belemmeren: delen en laten delen is het motto. Het is vrije open-bron-programmatuur.
Let op: dit is een oversimplificatie van het juridische kader van open-bronprogrammatuur, die slechts tot doel heeft om de hoofdlijnen te schetsen.

Er is dus eigenlijk veel minder verscheidenheid dan er op het eerste gezicht lijkt te zijn.

Toch maakt het wel degelijk uit, welke Linuxdistributie u kiest. Niet alle Linuxdistributies zijn gelijk in kwaliteit, stabiliteit en betrouwbaarheid.

Op dit ogenblik zijn Linux Mint en Ubuntu, naar mijn mening, de beste die het Linux-ecosysteem te bieden heeft. Ze bieden allebei langdurige ondersteuning met updates (tot vijf jaar), hebben een goede kwaliteitscontrole en een enorme hoeveelheid installeerbare programma's in hun pakketbronnen. Bovendien zijn ze erg makkelijk te gebruiken.

Hoe plaats ik mp3-muziekbestanden in een willekeurige volgorde op een USB-geheugenstaafje?

19. Uiteraard is het handig om het geluidsniveau van mp3-muziekbestanden te normaliseren (gelijk te trekken) met mp3gain. Maar het kan ook handig zijn om mp3-muziekbestanden in een willekeurige volgorde te plaatsen op een USB-staafje. Bijvoorbeeld als de "willekeurige volgorde"-afspeelstand (random playback) van uw muziekspeler niet goed werkt.

Let op: het toepassen van onderstaande handleiding haalt alle mp3-bestanden uit hun mappen en vervangt hun namen door nummers. Hun namen worden dus geheel onherkenbaar. Dit kunt u niet terugdraaien!

Zo zorgt u ervoor dat alle mp3-bestanden in de root van uw USB-staafje worden geplaatst (dus uit hun mappen worden gehaald), en hernoemd naar een willekeurig nummer (getal):

Sluit alle vensters van uw bestandbeheerder. Open daarna een terminalvenster en ga daarin naar uw USB-staafje. Bijvoorbeeld: /media/jantje/USBstaaf

Kopieer en plak daarin de volgende blauwe terminaltoverspreuk (dit is één regel):

find . -type f -name \*.mp3 | shuf | nl -n rz | sed -r 's/^(.*)\t(.*)\.([^.]*)$/mv -v "\2.\3" "\1.\3"/' | bash

Druk op Enter en wacht rustig af. Mogelijk zult u deze opdrachtregel enkele malen moeten herhalen.

Houd er rekening mee, dat zodra u uw USB-staafje opent in de gewone bestandbeheerder, de miniaturenmaker van uw bestandbeheerder of mediaspeler overuren gaat lopen maken om alle bestanden te voorzien van een relevant pictogram.

U kunt de opdrachtregel telkens herhalen wanneer u weer zin hebt in een nieuwe willekeurige afspeelvolgorde.

Nog meer? Deel 2, deel 3 en deel 4 van de Veel gestelde vragen

Deze pagina bevat deel 1 van de Veel gestelde vragen over Ubuntu en Linux Mint. Deel twee vindt u hier, deel drie vindt u hier en deel vier vindt u hier.


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments