48 veel gestelde vragen over Ubuntu en Linux Mint - DEEL 1


Terug naar de thuispagina


FAQ : 48 veel gestelde vragen over Ubuntu en Linux Mint (DEEL 1)


Deze pagina bevat deel 1 van de Veel gestelde vragen. Deel twee vindt u hier en deel drie vindt u hier.

Hoe installeer ik programma's in Ubuntu en Linux Mint?

1. Ubuntu en Linux Mint hebben tienduizenden(!) programma's in hun pakketbronnen, die allemaal meteen beschikbaar zijn via het internet. Installeren is een kwestie van een paar muisklikken: zie daarvoor Programma's installeren.

Hoe zit het met virussen en firewalls?

2. U bent goed beschermd in Linux. Kijk hier maar eens: Veiligheid.

Hoe kan ik de harde schijf defragmenteren in Linux?

3. Een Linuxpartitie hoeft niet gedefragmenteerd te worden. Omdat er nauwelijks fragmentatie kan ontstaan, mits de partitie meer dan 20 % vrije ruimte heeft.

Dat komt doordat de lees/schrijfkop van de harde schijf, in Linux boven het midden van de partitie blijft hangen. Van daaruit schrijft hij bestanden met tussenruimte weg over de hele partitie.

Linux schrijft de bestanden dus niet weg als een aaneengesloten blok (zoals bijvoorbeeld Windows dat wel doet), maar met lege ruimte tussen de individuele bestanden. Een individueel bestand raakt daardoor zelden gefragmenteerd: er is immers ruimte om aaneengesloten te groeien.

Zoals gezegd moet er wel minimaal 20 % vrije ruimte zijn op de partitie, anders ontstaat er namelijk wel degelijk grootschalige fragmentatie van individuele bestanden. En dus vertraging van het systeem. Dus let erop, dat u uw Linuxpartitie niet te vol stopt!

Bij 20 % of meer vrije ruimte, zit er voor verreweg de meeste bestanden genoeg "vrije groeibuffer" aan weerszijden van elk bestand (ervoor of erachter). Er is dan voldoende ruimte voor een aaneengesloten groei van bestanden.

Fragmentatie laat zich natuurlijk nooit volledig vermijden, maar daardoor blijft de fragmentatie op een aanvaardbaar laag niveau. En dus heeft het systeem er geen last van (geen snelheidsverlies).

Dit voordeel (vrijwel geen fragmentatie) hebt u overigens alleen op partities met een "Linux-eigen" formattering, zoals EXT4. Het werkt niet op FAT, FAT32 en NTFS.

Hier vindt u een uitgebreidere Engelstalige uitleg: pdf-bestand.

Dit voordeel van Linux heeft natuurlijk wel een "prijs": de nuttig bruikbare ruimte op de harde schijf is hierdoor in de praktijk 20 % minder dan in Windows. Maar gezien de sterk toegenomen grootte van de harde schijven in de afgelopen jaren, zal dat tegenwoordig niet gauw een probleem zijn....

Let op: helaas zijn er in de "rafelranden" van de Linuxwereld, ook defragmentatieprogramma's voor Linux te vinden. Gebruik deze overbodige troep niet! De kans is levensgroot dat ze óf uw systeem grondig verzieken óf leiden tot massaal bestandenverlies. Het is hoogst gevaarlijke rotzooi.

Bovenstaande beschrijving van de manier waarop Linux en Windows omgaan met hun bestanden, is overigens technisch niet helemaal correct: Windows zet ook wel wat bestanden in het midden van een partitie, en Linux plaatst sommige bestanden aan het begin van een partitie. Maar bovenstaande beschrijving geeft wel een juist beeld van de grote lijnen.

Hoe kan ik mijn systeem schoonmaken (bestanden en register)?

4. Gebruik nooit schoonmaakprogramma's: er is een grote kans dat die uw systeem onherstelbaar beschadigen.

Het enige wat u in Ubuntu hoeft te doen om overtollige bestanden te verwijderen, is dit. Voor Linux Mint gaat het om deze ingrepen.

Heb ik 64-bit of 32-bit Linux op mijn computer staan?

5. Als volgt kunt u controleren of u de 64-bits-versie van Ubuntu / Linux Mint of de 32-bits-versie op uw computer hebt staan:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak, dat is beter):
uname -m

Druk op Enter.

Aan de uitvoer die nu verschijnt kunt u het zien:
i686 is 32 bit
x86_64 is 64 bit

Soms is de terminal zó handig!

Hoe zit het met de versies van Ubuntu en Linux Mint?

6. De antwoorden op de meest gestelde vragen over de versies van Ubuntu, vindt u hier. Voor Linux Mint vindt u de uitleg hier.

Waar vind ik de Microsoft True Type lettertypes Arial, Times New Roman, Courier enzovoorts?

7. De lettertypes Arial, Times New Roman, Courier New, Comic Sans enzovoorts zijn auteursrechtelijk beschermd. Maar ze zijn wel te gebruiken in Ubuntu. Hiervoor installeert u het pakket "Ubuntu restricted extras". Zie Multimedia (compleet maken)

Waarom moet ik bij het installeren van programma's mijn wachtwoord opgeven?

8. Ubuntu en Linux Mint maken gebruik van het zogenaamde Rootsysteem, hiermee worden bepaalde rechten (om bijvoorbeeld programma's te installeren) voorbehouden aan de beheerder van het systeem. Alleen de Root (oftewel systeembeheerder) kan, na het intikken van zijn wachtwoord, wijzigingen aanbrengen. Dit is om het systeem te beschermen.

Let op: na het invoeren van uw wachtwoord, blijft dit 15 minuten geldig. In die tijd kunt u dus diverse systeembeheertaken uitvoeren, zonder dat u opnieuw uw wachtwoord hoeft in te tikken.

In Ubuntu en Linux Mint is het root-account standaard uitgeschakeld. U kunt wel opdrachten als root (oftewel systeembeheerder) in de terminal uitvoeren met "sudo".

Bijvoorbeeld, om de computer via de opdrachtregel te herstarten:
sudo reboot

Als ik kort nadat ik een beheerderstaak heb uitgevoerd, een tweede beheerderstaak wil uitvoeren, dan wordt er niet om mijn wachtwoord gevraagd. Waarom?

9. Dit is normaal en is zo geregeld voor het gebruikersgemak. De geldigheidsduur van het wachtwoord is echter maar 15 minuten.

Als ik mijn wachtwoord intik in een terminalvenster, dan zie ik niets

10. Dat is normaal. Uw wachtwoord wordt wel degelijk geregistreerd, ook al ziet u zelfs geen sterretjes verschijnen. Druk maar eens op Enter!

Dit is voor de veiligheid: zo kan iemand die over uw schouder meekijkt, zelfs niet zien uit hoeveel tekens uw wachtwoord bestaat.

Deze veiligheidsvoorziening bestaat overigens alleen in het terminalvenster, niet in de grafische omgeving. In de grafische omgeving verschijnen er namelijk wel zwarte bolletjes, wanneer u uw wachtwoord ingeeft.

Hoe krijg ik Ubuntu volledig in het Nederlands?

11. U kunt Ubuntu ook achteraf volledig Nederlandstalig maken. Normaal gesproken gebeurt dat al tijdens de installatie, indien u tenminste tijdens de installatie internetverbinding had. Dan haalt het installatieprogramma namelijk alle Nederlandse taalpakketten binnen via het internet.

Maar als u hebt geïnstalleerd zonder internetverbinding of wanneer u tijdens de installatie via de Ubuntu-DVD ervoor hebt gekozen om geen taalpakketten binnen te halen, dan kunt u dat achteraf alsnog doen. Als u hebt geïnstalleerd met de Alternate CD van Lubuntu, dan hebt u trouwens sowieso nog niet alle Nederlandse taalpakketten binnen.

U kunt daarvoor de volgende stappen volgen:

1. Zorg dat u verbinding heeft met het internet.

2. Klik op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm language

Klik op Language support.

3. Zet de standaardtaal op Dutch of Nederlands.

4. Herstart de computer (volledige herstart).

5. Na de herstart:  open het Ubuntu softwarecentrum (klik op het pictogram met de papieren boodschappentas) en installeer Synaptic pakketbeheer.
Klik vervolgens op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm synaptic

Klik op Synaptic pakketbeheer.

Zoekterm: myspell-nl

Markeer myspell-nl voor installatie en druk op Toepassen.
Nu spreekt uw Ubuntu 100 % Nederlands.

P.S. De vertaling van Ubuntu wordt door vrijwilligers onderhouden. Als de Nederlandse vertalersploeg versterking kan gebruiken (informeer eerst even of dat zo is), dan kunt u zich daarbij aansluiten door naar https://launchpad.net/ubuntu te gaan en u daar te registreren en mee te vertalen.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


Hoe krijg ik Nederlandstalige spellingscontrole in Libre Office?

12. Daarvoor installeert u het pakket myspell-nl:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)
Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get install myspell-nl

Druk op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Ik heb een vraag over mijn toetsenbord

13. Kijk daarvoor hier eens.

Wat zijn de minimale systeemeisen voor een computer, om Ubuntu te kunnen draaien?

14. De minimale systeemeisen zoals die staan op de Ubuntu webstek, zijn precies dat: minimaal. U hebt dan een te traag systeem.

Waar u meer aan hebt, zijn de minimale systeemeisen voor "redelijk functioneren" (werkbaar) en voor "soepel draaien" (optimaal). Deze zijn als volgt.

Redelijk functioneren

Processor: Pentium 4,   1,3 Ghz
RAM-geheugen: 1,5 GB
Videokaart: 128 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 10 GB

Soepel draaien

Processor: Pentium 4,   2 Ghz
RAM-geheugen: 2 GB
Videokaart: 256 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 20 GB

Welk niet-vrij stuurprogramma kan ik het beste gebruiken voor mijn videokaart: 'aanbevolen' of '-updates'?

15. Niet-vrije stuurprogramma's voor een Nvidia- of ATI-videokaart zijn er in verschillende versies, en vaak zijn er meerdere versies geschikt voor uw videokaart. Welke is dan de beste keuze? Een belangrijke vraag.

Het speciale installatieprogramma daarvoor, kan u helpen bij deze keuze. U kunt dit programma oproepen door te zoeken naar "Extra stuur-programma's" in de Snelzoeker. U krijgt dan een rijtje mogelijkheden voorgelegd.

Eén van die mogelijkheden wordt u aangeraden (Aanbevolen).  Het is meestal het beste om die aanbeveling te volgen, want dat is de stabielste versie. Alleen als uw videokaart niet goed werkt op de aanbevolen versie, kunt u eens kijken of een andere versie (de "-updates") beter resultaat oplevert.

Nieuwer is namelijk niet altijd beter! Een oude programmeurswijsheid luidt: "updates zijn dingen die oude fouten verhelpen en nieuwe fouten introduceren"....

Let op: u heeft hiervoor internetverbinding nodig, want de benodigde programmatuur moet via het internet worden binnengehaald.

Overigens kunt u bij sommige oudere kaarten soms zelfs vier keuzes voorgelegd krijgen, zoals te zien is in onderstaande schermafdruk voor een oudere Nvidia-kaart (klik erop om hem te vergroten):


Ook in dit voorbeeld geldt: neem de current, want die wordt aanbevolen. Werkt die niet goed, neem dan de 173. Werkt ook die niet goed, probeer dan de 173-updates. En probeer pas als die niet werkt, current-updates.

Hoe weiger ik Windowshulp zonder onvriendelijk over te komen?

16. Iets waar veel Linuxgebruikers mee te maken hebben: mensen in hun omgeving, die een beroep op hen doen voor Windowshulp. Meestal niet zo leuk, want doorgaans wil je als Linuxgebruiker je tijd liever steken in hulp bij een veel beter alternatief: Linux!

Maar hoe wimpel je zo'n Windowshulpverzoek af, zonder onvriendelijk over te komen?

Dat kan op veel manieren, maar misschien hebt u iets aan mijn "oplossing". Ik antwoord op een verzoek om hulp met Windows, namelijk het volgende:
"Helaas is mijn Windowskennis vervaagd en verouderd, omdat ik zelf alleen nog maar Linux gebruik. Je kunt dus beter iemand anders vragen. Maar als je interesse hebt in Linux, dan wil ik je daar graag bij helpen!"

Zo'n antwoord heeft twee voordelen: een Windowshulpvrager die liever bij Windows blijft, voelt zich niet beledigd en zal gewoon elders hulp gaan zoeken. En diegenen die nieuwsgierig zijn geworden naar Linux (een minderheid, maar toch!) kan ik vervolgens gaan helpen met de overstap....


Nog meer? Deel 2 en deel 3 van de Veel gestelde vragen

Deze pagina bevat deel 1 van de Veel gestelde vragen over Ubuntu en Linux Mint. Deel twee vindt u hier en deel drie vindt u hier.


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments