Windows XP: vervang hem snel door een gratis makkelijke Linux


Terug naar de thuispagina


Kort samengevat is de beste aanpak: vervang Windows XP snel door deze makkelijke gratis Linux.

Wilt u meer informatie, lees dan door.


Windows XP is levensgevaarlijk op het internet

8 april 2014 was de Dag des Oordeels voor Windows XP: namelijk de dag waarop de ondersteuning met veiligheidsupdates is opgehouden. Microsoft heeft er de stekker definitief en volledig uit getrokken. XP is dood.

Weliswaar gaan sommige antivirusbedrijven (merkwaardig genoeg!) voor XP nog door met het verstrekken van nieuwe antivirusdefinities, maar XP zelf krijgt sinds 8 april 2014 geen veiligheidsupdates meer.

Heel vreemd. Het is te vergelijken met een bouwmarkt zegt: de dijken worden niet meer gerepareerd, maar we gaan nog wel gewoon door met het verkopen van emmertjes en rubber laarzen....

Windows XP is op 8 april 2014 ongeschikt geworden voor het internet: u kunt hem nu alleen nog maar veilig gebruiken wanneer u geen internetverbinding heeft. Er is inmiddels een lawine aan internetaanvallen op XP, want dat is prijsschieten op een stilstaand doel.

Wacht problemen en ellende niet af, maar neem tijdig uw maatregelen!


De beste optie is: vervang Windows XP door deze makkelijke gratis Linux.


Uitgebreidere uitleg van de drie opties die u hebt:


Optie 1. U stapt over naar een gebruikersvriendelijke gratis Linux, die nog wel veiligheidsupdates krijgt.

Nadelen:
- Het installeren en netjes afwerken kost u ongeveer twee uur.

- U moet wennen aan Linux. Dat is in het geval van Linux Mint Xfce trouwens een kleinigheid, want die is recht-toe recht-aan en lijkt sterk op Windows XP.


Optie 2. U installeert een illegale Windows 7, 8.x of 10 op de oude computer.

Nadelen:
- De aanbieders van de illegale Windows kunnen er ongezien kwaadaardige programma's in hebben gestopt: hoe kunt u ze ooit vertrouwen?

- U kunt er niet mee internetbankieren: de Nederlandse banken hebben namelijk onlangs een nieuwe richtlijn aangenomen.
Daarin staat onder andere, dat ze voortaan schade wegens internetfraude alleen nog maar zullen compenseren, wanneer er geen illegale programmatuur op de computers van de slachtoffers staat (in het pdf-document: punt 3, tweede aandachtspunt).


Optie 3. U koopt een nieuwe computer met voorgeïnstalleerde Windows 8.x of 10, en brengt de XP-machine naar de milieustraat.

Nadelen:
- Het kost u een hoop geld.

- U moet wennen aan Windows 8.


Optie 1 is de aantrekkelijkste voor een smalle beurs. Bovendien kan het sowieso een leuke kans zijn om eens kennis te maken met Linux!

En.... wat hebt u te verliezen? Als Linux u uiteindelijk niet zou bevallen, dan kunt u immers gewoon alsnog die nieuwe computer met Windows 8.x of 10 gaan kopen....


Maar welke Linux dan?

Windows XP-machines zijn uiteraard al wat ouder. Dat beperkt de keuze enigszins, want ook de systeemeisen van de meeste soorten Linux zijn toegenomen.

De beste keuze is waarschijnlijk de lichtgewicht Linux Mint Xfce (veiligheidsupdates tot mei 2019). Standaard (uit-de-doos) compleet, inclusief volwaardig Office-pakket, en het menu lijkt op dat van Windows XP.


Ook Microsoft Office 2003 is ten einde

Ook de veiligheidsupdates voor Microsoft Office 2003 zijn opgehouden op 8 april 2014. Dus ook hiervoor geldt: stap snel over op een nieuwere versie van Microsoft Office die nog wel wordt ondersteund.

Of stap over naar de gratis en goede Libre Office, die een volledig en uitstekend alternatief is voor Microsoft Office.

Libre Office is zowel beschikbaar voor Windows als voor Linux; in Linux Mint Xfce is Libre Office al standaard aanwezig.


Onderneem nu actie

Tot slot: wacht niet langer, maar ga nu al aan de slag!

Installeer Linux Mint gewoon naast Windows XP, zodat u een tweevoudig opstartbare machine krijgt. U kiest dan telkens welk besturingssysteem u wil opstarten.

Daardoor kunt u Windows XP blijven gebruiken, ook al is het dan zonder internetverbinding. Voor al uw internetactiviteiten gebruikt u dan uitsluitend Linux Mint.

En installeer in Windows Vista of Windows 7, Libre Office voor Windows. Ter vervanging van de onveilige Microsoft Office 2003.


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina

Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....
Comments