Deze website is al sinds 2008 een complete snelgids voor Linux, zowel voor beginners als voor gevorderden!

Ubuntu 14.04 Trusty Tahr is verschenen!

14dagen tot
Ubuntu 14.04.1 (eerste puntuitgave oftewel "Service Pack 1")

Uitgifteschema van Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr

Een ster van de Ubuntufamilie: Xubuntu!

93dagen sinds
einde levensduur Windows XP: stap snel over naar Linux!

De ideale vervanger van Windows XP

Google Chrome en Chromium goed instellen


Terug naar de thuispagina


Google Chrome (en variant Chromium) is een prima webbladeraar. Een goed alternatief voor Firefox, als u tenminste kunt wennen aan de afwijkende manier van bedienen.

Chrome (en variant Chromium) is een aanrader, al is het alleen maar om erbij te hebben als alternatieve webbladeraar, wanneer u met uw primaire browser problemen ondervindt op een webpagina.

Hieronder vindt u wat tips om het werken met Chrome/Chromium makkelijker te maken.


Onterechte waarschuwing

1. Als u deze webstek bezoekt met Chrome of Chromium, dan kunt u de volgende waarschuwing krijgen: Deze pagina bevat onveilige inhoud.

Die waarschuwing is geheel onterecht, en wordt veroorzaakt door de advertenties. De advertenties komen namelijk soms binnen via de normale onbeveiligde http, terwijl de pagina's van mijn webstek zelf, altijd binnenkomen via beveiligde httpS.

In zo'n geval krijgt u de waarschuwing dat er onbeveiligde inhoud zit op een beveiligde pagina. Erg vervelend, want het jaagt bezoekers weg en doet afbreuk aan mijn advertentie-inkomsten....

Een tijdje geleden leek dit probleem te zijn opgelost, omdat Google al z'n advertenties ook via httpS leek te gaan aanleveren. Maar helaas blijkbaar niet altijd (zucht).

Google Chrome, Google Sites en Google Adsense: je zou verwachten dat alles goed zou samenwerken. Maar deze bedrijfsonderdelen van Google, werken blijkbaar vrolijk langs elkaar heen.

Chrome of Chromium?

2. Chrome of Chromium? Het is eigenlijk bijna.... lood om oud ijzer. Want ze zijn vrijwel hetzelfde.

In de pakketbronnen van Ubuntu zit een variant van Chrome: Chromium. Deze variant kunt u simpelweg installeren via het Ubuntu softwarecentrum. Verder is Chromium waarschijnlijk net een tikje beter aangepast aan Ubuntu, dan Chrome. Om die redenen heb ik een lichte voorkeur voor Chromium.

Chromium is de basis voor Chrome: Google ontwikkelt Chromium, en stelt die vervolgens vrij beschikbaar aan de open-bron-software-ontwikkelaars, zoals die van Linux. Maar daarna doet Google er nog wat eigen foefjes mee, en brengt hem dan op de markt als Chrome.

Inhoudelijk is het grootste verschil tussen Chrome en Chromium, dat Chromium standaard geen ondersteuning aan boord heeft voor enkele auteursrechtelijk beschermde multimediasoorten, en Chrome wel.

In de praktijk is dat geen groot nadeel voor Chromium, want het grootste deel van die ondersteuning installeert u met enkele muisklikken alsnog (als u dat al eerder hebt gedaan, bijvoorbeeld direct na de installatie van Ubuntu, dan hoeft u die stap natuurlijk niet meer te doen).

Belangrijk verschil: alleen Chrome heeft standaard Flash Player

3. Alleen Chrome heeft standaard Adobe Flash Player aan boord; voor Chromium moet u even het volgende doen:

Open een terminalvenster:

Klik op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm Terminal
Klik op Terminalvenster

tik in (kopieer en plak):
sudo apt-get install pepperflashplugin-nonfree

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk wederom op Enter.

Chromium: iets ouder dan Chrome

4. Chromium is doorgaans van een iets oudere versie dan de Chrome die u rechtstreeks van Google krijgt. Maar niet veel ouder: het is meestal meer een kwestie van weken dan van maanden.

Voor Chromium maken de ontwikkelaars van Ubuntu namelijk een interessante uitzondering: die werken ze, met slechts een kleine vertraging, altijd bij naar de nieuwste versie. Ook in oudere Ubuntuversies!

U kunt ze naast elkaar installeren

5. U kunt veilig kiezen tussen Chrome en Chromium, of ze desnoods allebei installeren. Aangezien Chrome geen kernpakket is van Ubuntu, hoeft u ook niet bang te zijn dat deze keuze "buiten de pakketbronnen" negatieve consequenties heeft voor uw besturingssysteem.

De onderstaande tips (met de voor de hand liggende uitzondering van de punten 3 en 4) zijn voor Chrome en Chromium precies hetzelfde.

Deze externe pakketbron is geen risico

6. Als u Chrome installeert via het installatiepakket dat u geleverd krijgt van Google, dan voegt u automatisch de pakketbron van Google Chrome toe aan uw bronnenlijst. Handig, want zo krijgt u voortaan vanzelf updates voor deze webbladeraar.

Normaal gesproken ben ik trouwens tegen het toevoegen van externe pakketbronnen, maar voor Google maak ik een uitzondering: Google is immers een zeer grote en betrouwbare partij, zodat u met deze pakketbron geen risico's loopt.

Installeren

7. Het installeren van Chrome is eenvoudig, zoals we van Google gewend zijn. Haal eerst het installatiebestand op bij Google zelf.

Doorgaans herkent de webpagina van Google automatisch welk besturingssysteem u draait, en zal hij vanzelf het juiste bestand aanbieden.

Dubbelklik het binnengehaalde ".deb"-installatiebestand om de installatie aan te vangen, net als bij een .exe"-installatiebestand van een Windowsprogramma.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)

Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.
Bij voorbaat dank....Na installatie

8. Wanneer u Chrome voor de eerste keer start, dan stelt hij u een paar vragen. Allereerst de keuze van zoekmachine, en vervolgens of Chrome uw standaardbrowser moet worden: die keuze staat al aangevinkt.

Ik raad aan om dat uit te vinken: u wil doorgaans eerst rustig kunnen wennen aan Chrome, voordat u er de standaardbladeraar van maakt.

De instellingen verbeteren en veiliger maken

9. En dan nu het echte werk: het verbeteren en veiliger maken van de standaardinstellingen.

a. Klik op de instellingenknop, rechts van de adresbalk van Chrome. Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):Importeer de bladwijzers van Firefox: instellingenknop - Bladwijzers - Bladwijzers en instellingen importeren...

b. Instellingenknop - Instellingen.

Bij opstarten:
Zet de punt bij: Een specifieke pagina of reeks pagina's openen en klik op Pagina's instellen.

Tik bij Een nieuwe pagina toevoegen het volgende webadres in: www.google.nl

Klik op OK.

Uiterlijk:
Zet een vinkje bij de volgende opties:
- Knop 'Startpagina' weergeven
- De bladwijzerbalk altijd weergeven
- Titelbalk en kaders van systeem gebruiken


b. Klik nu op Geavanceerde instellingen weergeven... (onderaan in beeld).

Talen
Haal het vinkje weg bij:
Aanbieden om pagina's te vertalen die in een voor mij onbekende taal zijn

Privacy:
Haal alle vinkjes weg, behalve bij de enige functie die wel nuttig is, namelijk:
- Bescherming tegen phishing en malware inschakelen

Nog steeds bij het onderdeel Privacy, klik op de knop Instellingen voor inhoud...

Cookies:
Zet de punt bij:
Lokale gegevens alleen bewaren totdat ik mijn browser sluit

Plug-ins:
Klik op Afzonderlijke plug-ins uitschakelen...
Bij Java (of IcedTea): klik op Uitschakelen.
Sluit het tabblad voor Plug-ins.

De reden voor het uitschakelen van Java leest u hier.

Klik op OK.

Extensies: maak geen kerstboom van Chrome

10. Extensies zijn leuk en handig. U kunt ze hier ophalen en installeren. Vervolgens kunt u de instellingen ervan, als volgt wijzigen: klik op de instellingenknop naast de adresbalk - Extra - Extensies.

Maar extensies hebben een paar belangrijke nadelen, want het zijn en blijven "programmaatjes in een programma":

- ze maken Chrome langzamer, zeker als het er veel zijn;
- ze kunnen elkaar storen, maar ook algemene storingen in Chrome veroorzaken;
- het kan gebeuren, dat er extensies met schadelijke en kwaadaardige inhoud worden aangeboden. Vertrouw ze niet blindelings.

Maak dus geen kerstboom van Chrome: hang hem niet vol met allerlei extensies. Beperk u tot slechts enkele extensies, die echt belangrijk voor u zijn.

Strikt genomen vervuilen extensies en add-ons de schone programmacode van uw browser. Hou het vervuilingsniveau zo laag mogelijk....

Let op: wees vooral op uw hoede voor extensies die beweren dat ze Chrome sneller maken! Vaak doen ze meer kwaad dan goed. Gebruik ze liever niet.

Vanuit privacy-overwegingen is deze extensie overigens een aanrader: de Empty New Tab Page.

Zo, nu bent u klaar! Veel plezier met deze uitstekende webbladeraar.

Nog meer?

Wilt u meer tips en trucs voor Linux? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Comments