Instelling BIOS / UEFI voor installeren van Ubuntu en Linux Mint


Terug naar de thuispagina
Om uw computer op te kunnen starten vanaf de Ubuntu-DVD of de Linux Mint-DVD, moet het DVD-station in het BIOS / UEFI van uw computer als eerste staan in de opstartvolgorde. Het BIOS / UEFI noemt die opstartvolgorde bijvoorbeeld boot sequence, boot priority of boot order.

Vaak staat dat al zo. Maar als u merkt dat uw computer alleen vanaf de harde schijf wil starten, dan is dat nog niet het geval: zet deze BIOS-instelling dan even goed.

Let op: als u uw computer wil opstarten vanaf een USB-geheugenstaafje, dan beschouwt het BIOS dat (vreemd genoeg) meestal als.... een tweede harde schijf! U moet dan in het BIOS de opstartvolgorde binnen de categorie "harde schijven" (hard drives) wijzigen, zodat het USB-geheugenstaafje bovenaan staat.

Het BIOS is het scherm dat u als allereerste ziet, wanneer u uw computer aanzet. Meestal moet u op Delete of F2 drukken om de instellingen van het BIOS op te roepen. Daarvoor hebt u enkele seconden de tijd, wanneer u de PC hebt aangezet.

Bij de meeste moderne moederborden hoeft u trouwens de normale opstartvolgorde in het BIOS niet te veranderen: u kunt dan de opstartvolgorde eenmalig oproepen en wijzigen, door op een bepaalde functietoets te drukken. Welke dat is, verschilt per moederbord. Soms is dat F12, Esc of F6.


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs voor Ubuntu en Linux Mint? U vindt er nog veel meer op deze webstek!


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Terug naar de thuispagina

Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....Comments