Ubuntu ombouwen naar Xubuntu


Terug naar de thuispaginaUbuntu veranderen in Xubuntu

Misschien houdt u niet van het uiterlijk van Ubuntu, met de Unity-werkomgeving. Over smaak valt immers niet te twisten....

In dat geval hebt u verschillende mogelijkheden om van werkomgeving en uiterlijk te veranderen, want in Ubuntu hebt u ook hierbij veel keuze.

Een makkelijke methode is, wanneer u de traditionelere werkomgeving van Xubuntu (Xfce) installeert in Ubuntu: zo hoeft u niet zoiets ingrijpends als een volledige nieuwe installatie te doen (hoewel een schone installatie technisch gezien iets beter is).

Xubuntu is een lichtgewicht broertje van Ubuntu, en heeft dus wat minder "oogsnoep" dan grote broer Ubuntu. Maar hij ziet er nog steeds goed uit.

Hieronder ziet u drie schermafdrukken van Xubuntu 14.04. Niet met de primaire standaard-bureaubladachtergrond: wat u ziet is er eentje uit de standaard aanwezige verzameling alternatieve bureaubladachtergronden.

Uiteraard is de bureaubladachtergrond makkelijk te vervangen door bijvoorbeeld een eigen vakantiefoto.

Een klik op het "muizekopje" linksbovenin, laat het menu uitklappen (klik op de afbeelding om haar om te vergroten):De instellingen hebben een aparte knop in het menu (in de schermafdruk hieronder staat de muispijl op de instellingenknop). Klik op de afbeelding om haar te vergroten:Met uitgeklapt instellingenvenster (klik op de afbeelding om haar te vergroten):Het uiterlijk van Xubuntu, en dan met name de werkomgeving (Xfce), is traditioneel: het lijkt wat op het "oude" uiterlijk van Ubuntu (Gnome 2) en is ook voor een Windowsgebruiker makkelijk te begrijpen en te bedienen.

Het menu is volledig doorklikbaar met de muis. Zoektermen bedenken is niet nodig, maar soms wel zo handig...

Normaal gesproken ben ik tegen het erbij installeren van andere werkomgevingen, omdat dit altijd vervuiling veroorzaakt (in meer of mindere mate) en de kans op storingen vergroot.

Maar het erbij installeren van de Xubuntu-werkomgeving (Xfce) in Ubuntu (Gnome/Unity) geeft weinig problemen, omdat die "onder de motorkap" veel gemeen hebben. Bovendien kunt u met een paar simpele ingrepen de vervuiling sterk verminderen, waardoor u niet bang hoeft te zijn voor storingen.

De omzetting bestaat uit vijf stappen: a tot en met e.

De aanpak is als volgt:

a. Installatie

- Zorg voor internetverbinding.

Klik op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker), bovenin de uitklapbare zijbalk. Gebruik de zoekterm Terminal
Klik op Terminalvenster

- Tik in (kopieer en plak via een rechtsklik met de muis, dat is het beste):
sudo apt-get install xubuntu-desktop synaptic gksu leafpad

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in: dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Druk wederom op Enter. Nu begint er een hele operatie: wacht deze rustig af.

(wordt vervolgd in de rechterkolom)


Deze website wordt gesponsord door Google-advertenties.

Gebruikt u een advertentieblokkeerder? Dan blokkeert u ook mijn advertentie-inkomsten....

Als u deze website wil ondersteunen, dan kunt u uw advertentieblokkeerder instellen om voor mijn website een uitzondering te maken.

Bij voorbaat dank....


b. Aanmelden in Xubuntu

- Als de installatieklus klaar is: meld u af in Ubuntu. Let op: kies afmelden en niet afsluiten!

- In het aanmeldscherm klikt u op het Ubuntulogo rechts naast uw gebruikersnaam. Vervolgens kiest u Xubuntu sessie.

- Vul uw wachtwoord in en druk op Enter. Nu verschijnt de werkomgeving van Xubuntu. Die ziet er nu nog niet zo mooi uit, met overdreven veel pictogrammen op het bureaublad. Maar dat kunt u straks makkelijk veranderen (daarover later meer).

Hoe dan ook: nu eerst de grote schoonmaak!


c. Grote schoonmaak
- Nu is het tijd voor wat schoonmaakwerk, om problemen door vervuiling te voorkomen.

Klik op het pictogram van het muisje, links in de bovenste werkbalk - Hulpmiddelen - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende tekst in de terminal (via een rechtsklik met de muis), dat is veiliger en makkelijker dan overtikken:

sudo apt-get remove nautilus gnome-power-manager gnome-screensaver gnome-termina* gnome-pane* gnome-applet* gnome-bluetooth gnome-desktop* gnome-sessio* gnome-user* gnome-shell-common compiz compiz* unity unity* hud zeitgeist zeitgeist* python-zeitgeist libzeitgeist* activity-log-manager-common gnome-control-center gnome-screenshot overlay-scrollba* && sudo apt-get install xubuntu-community-wallpapers && sudo apt-get autoremove

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in: dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Druk wederom op Enter.

- Herstart uw computer (volledige herstart).

Hiermee is de omzetting voltooid: uw Ubuntu is bijna helemaal Xubuntu geworden!


d. Bijna, maar niet helemaal

De omzetting naar Xubuntu 14.04 is niet helemaal 100 %. Wilt u Xubuntu echt helemaal 100 % zuiver hebben? Doe dan een schone herinstallatie met de installatie-DVD van Xubuntu.


e. Tot slot: Xubuntu afstellen en verfraaien

Veel tips om Xubuntu te verfraaien en beter af te stellen, vindt u hier.


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid


Comments