informatie voor clubs

Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie. Tot die tijd is deze checklist te gebruiken. Bij vragen neem gerust op met het bestuur van Combi Zuid. 

OntvangstZorg voor bewegwijzering, “beachmaster”-activiteiten zoals plaats voor auto’s/trailers, aanwijzen helling/inschrijfpost/kleedruimte en plaats briefing van de wedstrijdzeilers.
Steiger/strand/
slip-way
Zorg voor een goede mogelijkheid om in korte tijd de boten in en uit het water te kunnen halen en/of voldoende steigerruimte om de boten in een pauze te kunnen laten liggen (zeilen omlaag).
InschrijvingInschrijven deelnemers (denk aan voorinschrijvingen en bijbehorende betaling), lintjes van de juiste kleur worde door de combi-zuid verstrekt. Houdt tape bij de hand om unieke nummers te maken voor de C-klasse optimist indien nodig. Geef de deelnemers een banenkaart indien nodig. 
SchippersmeetingZorg voor een korte duidelijke briefing van de zeilers rond 10:00 uur (zie ook Aankondiging punt 5 “Dagprogramma”) waarin in ieder geval de volgende zaken worden genoemd: 1. Startprocedure en volgorde 2. Baan 3. Zwemvest verplicht en andere veiligheidsmaatregelen (vaargeulen, ondieptes etc.) 4. Sportiviteit, straf nemen, protesteren (proberen te vermijden bij Optimist C) 5. Herkenningstekens voor de verschillende klassen (klasseborden) 6. Wijzen op mededelingenbord (laatste wijzigingen wedstrijdbepalingen opnoemen) 7. Huishoudelijke zaken: waar toiletten, waar lunchen te gebruiken, terreinen en water schoonhouden, eventuele barbecue s’avonds, etc. Vaak wordt een whiteboard gebruikt als mededelingenbord.
Wedstrijdbepalingen
(zie bijlage)
De Combi Zuid Wedstrijdbepalingen zijn zo veel mogelijk in overeenstemming gebracht met de Standaard Wedstrijdbepalingen van het Watersportverbond. Het streven is om voor alle Combi Zuid wedstrijden dezelfde wedstrijdbepalingen te gebruiken. De organiserende vereniging kan de lokale wedstrijdbepalingen nu beperken tot de bijlagen A t/m D (zie voorbeeld in de bijlagen): A: wedstrijdgebied (zie regel 7) B: baan en merktekens (zie regels 8 en 9) C: klassenseinen (zie regel 6) en programma van wedstrijden (zie Aankondiging) D: deelnemerslijst (desgewenst).
WedstrijdcomitéBenoemen leden en taken: starten, finishen (denk aan opnemen tijden bij gemengde klassen met SW factoren), uitslagenverwerking en een jury voor protesten. 
ProtestcomitéBenoemen voorzitter en leden, verzorgen protestformulieren (zie bijlagen voor Optimist C-klasse en de Watersportstandaard standaard voor andere klassen)
RescueMinimaal 1 per 10 deelnemers, op groter water minimaal 1 per klasse. 
Begeleiding Opti-COptimist C klasse moet begeleid worden vanuit een begeleidingsboot (in principe geen recue-taken, tenzij in geval van nood) door de organiserende vereniging. De bedoeling hiervan is om de beginnende wedstrijdzeilers tijdens de wedstrijd te kunnen begeleiden met zaken als: helpen, rechtzetten, adviseren over trim, mentaal steunen na omslaan, weer bij de vloot “trekken”, etc.. De aanwijzingen vanuit de begeleidingsboot moeten erop als gericht zijn om de wedstrijd op een goede en eerlijke manier voort te zetten of te voltooien. Deze begeleiders vormen onderdeel van het wedstrijdcomité. Een optie bij beginnende zeilers is om een begeleidingsboot voorop te laten varen. Aandachtspunt hierbij is dat deze boot dan ook de gehele race voorop blijft varen.
BaanZie het KNWV boekje “Regels voor het wedstrijdzeilen 2001-2004” Appendix K Addendum A voor geschikte banen en bijbehorende tips. Denk aan: voldoende en duidelijk zichtbare boeien, start- en finishschip met bemanning en duidelijke taakverdeling, seinvlaggen, middelen voor geluidssignalen. Gewenste baanlengte is typisch minimaal een half uur varen en maximaal een uur. Aangepaste baan voor Optimist C en eventueel B zeilers: minder ronden, deel baan laten vervallen (bijvoorbeeld: een in de windse en voor de windse lus laten vervallen. Aarzel niet om af te korten (zie wedstrijdbepalingen artikel 8 laatste punt) wanneer de wedstrijd te lang gaat duren.
Wedstrijdvlaggen/
klasseborden
Zie Wedstrijdbepalingen in de bijlage voor de te gebruiken visuele en geluidssignalen.
StartprocedureZie wedstrijdbepalingen artikel 10.
ProtestformulierenZie bijlagen.
UitslagenDe organiserende club zorgt voor de prijzen. De uitslagen moeten doorgegeven worden aan de Combizuid voor het totaalklassement. 

De bijlagen zijn er nog niet op dit moment. Als er vragen zijn, dan even emailen naar de combizuid. 
Bijlagen:
 1. Aankondiging Combi Zuid wedstrijden
 2. Wedstrijdbepalingen Combi Zuid
 3. Voorbeeld Lokale wedstrijdbepalingen Combi Zuid
 4. Protestformulier Optimist C, resp. B
 5. Protestformulier standaard KNWV
 6. SW cijfers
  Laser 4.7117.0
  Laser INT109.0
  Laser M117.0
  Laser Radial114.0
  Splash116.0
  Flash INT112.0
  Zoom8122.0
  Optimist INT150.0
 7. Conclusies “fair play, sportiviteit en respect” project KNWV
 8. Belangrijke tips voor rescueboten