Mear oer de Matteus

Voor wie geïnteresseerd is in de achtergronden van de Matteuspassy, die op 30 en 31 maart door Hortus Vocalis zal worden uitgevoerd, kan op 24 en 26 maart in diezelfde kerken terecht. Dirigent en artistiek leider Gerben van der Veen zal, met zijn broer Sjoerd, tijdens de lezing "Mear oer de Matteus" dieper ingaan op dit monumentale werk van Johann Sebastian Bach. Tevens zal een deel van het koor aanwezig zijn om fragmenten uit de Matteuspassy ten gehore brengen. De lezing duurt ongeveer vijf kwartier.

Matthäus Passion
De Van der Veens zullen onder andere hun licht laten schijnen over de ontwikkeling die de Matthäus Passion in de loop van de eeuwen heeft doorgemaakt. Lange tijd hield men zich streng aan de authentieke uitvoering, de laatste 10-15 jaar is het geoorloofd wat vrijer met de originele compositie om te gaan. In dat kader past ook deze Matteuspassy. Het betreft de hertaling die zanger/componist Jan Rot in 2006 maakte en die door de schrijver Eppie Dam vertaald is in het Fries.

Friese vertaling
Ook zal iets worden verteld over de Friese vertaling en de invloed daarvan op het stuk. Wat zijn de problemen waar de dirigent en de zangers tegenaan lopen? Welke keuzes zijn er gemaakt? Gerben en Sjoerd zullen één en ander toelichten.

Kaarten kosten €10,- en zijn te bestellen via het Posthuis Theater: posthuistheater.nl

Zondag 24 maart, 15.00 uur: St. Martinuskerk, Sneek - kaarten
Dinsdag 26 maart, 20.00 uur: Koepeltheater, Leeuwarden - kaarten