Reprise Fryske Matteuspassy

Voor een ieder die de uitvoeringen van de Matteuspassy in het culturele jaar LF 2018 heeft gemist, is er een herkansing. Op zaterdagavond 30 maart om 19.00 uur wordt het meesterwerk van de hand van Johann Sebastian Bach opnieuw uitgevoerd in de St. Martinuskerk in Sneek. Een dag later, op zondag 31 maart,  is de Matteuspassy te zien en te horen in het Koepeltheater in Leeuwarden en wel om 14.30 uur. 

De bekende Friese schrijver en dichter Eppie Dam vertaalde de hertaling, die zanger, componist en tekstdichter Jan Rot in 2006 van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach maakte, in het Fries. De eerste uitvoering vond plaats in 2009 en werd enthousiast ontvangen.

Uitvoerenden zijn het ensemble Hortus Vocalis, het kernkoor van Collegium Vocale Fryslân, barokorkest Florilegium Musicum, het Sint Vitus Jeugdkoor en een keur van veelal Friese solisten onder leiding van dirigent Gerben van der Veen. 
 
Vorig jaar is dit werk, in het kader van LF2018, ook in Duitsland uitgevoerd en wel in Strücklingen (gemeente Saterland) en in Leer. In deze omgeving wordt door een minderheid nog een taalvariant van het Fries gesproken: het zogenaamde Saterfries of Seeltersk. De opvoeringen waren ook daar een groot succes. 

Evangelist - Maarten Romkes
Christus - Ben Brunt
Sopraan - Tetsje van der Kooi
Alt - Netty Otter 
Tenor - Jeroen Helder
Bas - Roele Kok

Kaarten:
Vroegboekkorting € 30,- (t/m 15 februari 2019)
Daarna € 32,50 zijn in de voorverkoop te bestellen via het Posthuis Theater: www.posthuistheater.nl
Aan de zaal kosten ze € 36,-

Zaterdag 30 maart, 19:00 uur: St. Martinuskerk, Sneek - kaarten
Zondag 31 maart, 14:30 uur: Koepeltheater, Leeuwarden - kaarten