Programe permanente Începând cu anul școlar 2012-2013, Liceul Teoretic Ioan Slavici – Panciu a devenit Centru de pretestare și examinare Cambridge, examenele pentru obținerea certificatului internațional de limbă engleză, susținându-se în cadrul instituției. Programul este coordonat de profesoara de limbă engleză Raluca-Andreea Costan.

Examenele Cambridge sunt cele mai prestigioase examene, diplomele obținute fiind recunoscute internațional. Începând cu anul 2010, obținerea unui certificat de limbă engleză Cambridge (PET, FCE, CAE, CPE, BEC) echivalează proba de competență lingvistică din cadrul examenului național de Bacalaureat. 

Care sunt nivelurile de competență profesională?

 1. KET (Key English Test) este un examen care iți recunoaște abilitatea de a te descurca cu engleza de zi cu zi (atât vorbită cât și scrisă) la un nivel de bază. El este un examen de nivel A2 pe Scala Comună Europeană de Referință pentru Limbi a Consiliului Europei. Examenul cuprinde 3 probe: Reading and Writing (70 min.), Listening (30 min.) și Speaking (8 – 10 min.).

 2. PET (Preliminary English Test) este un examen pentru persoanele care pot utiliza engleza de zi cu zi atât scris cât și vorbit la un nivel intermediar. El este un examen de nivel B1 pe Scala Comună Europeană de Referință pentru Limbi a Consiliului Europei. Examenul cuprinde 3 probe: Reading and Writing (1h și 30 min.), Listening (30 min.) si Speaking (10-12 min.).

 3. FCE (First Certificate in English) este un examen pentru persoanele care pot utiliza engleza de zi cu zi atât scris cât și vorbit la un nivel intermediar, care necesită competențe lingvsitice complete. El corespunde nivelului B2 pe Scala Comună Europeană de Referință pentru Limbi a Consiliului Europei. Examenul cuprinde 5 probe : Reading (1 oră), Writing (1 oră și 20 de min.), Use of English (45 min.), Listening (40 min.) și Speaking (14 min.).

 4. CAE (Certificate in Advanced English) este un examen pentru persoanele care au un nivel avansat de cunoștințe de limbă engleză și care corespunde nivelului C1 pe Scala Comună Europeană de Referință pentru Limbi a Consiliului Europei. Examenul cuprinde 5 probe: Reading (1h și 15 min.), Writing (1h și 30 min.), Use of English (1h), Listening (40 min.) și Speaking (15 min.).

 5. CPE (Certificate of Proficiency in English) este un examen pentru persoanele care au un nivel avansat de cunoștințe de limbă engleză și care corespunde nivelului C2 pe Scala Comună Europeană de Referință pentru Limbi a Consiliului Europei. Examenul cuprinde 5 probe: Reading (1h și 30 min.), Writing (2h), Use of English (1h și 30 min.), Listening (aproximativ 40 min.), Speaking (19 min. pt fiecare pereche formată din 2 candidați).

Printre companiile care recunosc certificatul CPE se numără 3M, Adidas, Coca-Cola, British Airways, Carrefour, Colgate-Palmolive, Deutsche Bank, Dell, Ericsson, Disney, Rolls-Royce, World Bank, Vodafone, Texaco, Toyota, Hewlett-Packard, Microsoft.

Pentru detalii, accesați:


Clubul IMPACT Perfect LIS a luat fiinţă în luna mai, 2010 la iniţiativa ADDFocul Viu – Focşani în parteneriat cu Fundaţia Noi Orizonturi – Lupeni.

În prezent în club activează 14 elevi ai Liceului Teoretic Ioan Slavici care şi-au propus să fie direct conectaţi la comunitatea din care fac parte, să sesizeze problemele acesteia şi să contribuie la rezolvarea lor. IMPACT (Implicare, Motivare, Acţiune, Comunitate, Tineri) este un program de educaţie prin experienţă, dezvoltat de Fundaţia Noi Orizonturi (FNO), constând într-o reţea de cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri.  Cluburile IMPACT combină învăţarea, distracţia şi serviciul în folosul comunităţii pentru a ajuta tinerii cu vârste între 12 şi 18/19 ani să-şi dezvolte abilităţi de viaţă necesare pentru a  deveni agenţi ai schimbării în comunitatea lor locală. Membrii IMPACT se implică direct în comunitate, implementând la fiecare patru luni un proiect de serviciu în folosul comunităţii. Prin intermediul IMPACT tinerii sunt învăţati şi motivaţi să se dezvolte pe patru componente cheie:

Cetăţenie activă - tinerii îşi dezvoltă, prin intermediul proiectelor de serviciu în folosul comunităţii, competenţe pentru a deveni cetăţeni responsabili, de încredere, integri şi plini de compasiune,  capabili să contribuie la bunăstarea/binele comunităţii;

Angajabilitate - tinerii îşi dezvoltă competenţe sociale, organizaţionale şi tehnice pentru a  le creşte şansele de succes într-o piaţă competitivă a muncii;

Antreprenoriat social - tinerii se pregătesc să devină antreprenori creativi şi curajoşi care să aibă în vedere dincolo de dobândirea profitului, atingerea unor scopuri sociale şi de mediu;

Leadership - IMPACT oferă tinerilor oportunităţi de implicarea în activităţi  de facilitare şi/sau coordonare în cadrul programelor Fundaţiei Noi Orizonturi sau a altor organizaţii, care să dezvolte competenţele specifice unor lideri capabili să urmărească pe termen lung binele/bunăstarea  comunităţii.

Coordonatorul programului – Luminița Cociorbă, profesor de istorie

Pentru detalii, accesați:

Protha este o familie. O familie formată  din cincisprezece tineri pentru care fiecare spectacol este o lecție nouă. O lecție pe care încercăm să o învățăm alături de un om deosebit, cel care ne este regizor, profesor, dar și prieten, Cătălin-Eduard Sfîrloagă.

Protha nu este numai o trupă, este un mod de viață. Aici am învățat să simțim un personaj, aici am aflat ce înseamnă respectul și iubirea, succesul, premiile și aplauzele. Aici am înțeles că echipa nu reprezintă doar un grup de oameni, ci o stare de spirit. Rețeta noastră secretă? Munca și dăruirea.

Pentru detalii, accesați:


Programul se desfășoară, în principal, ca atelier de interpretare, tehnică vocală și ansamblu coral. Scopul programului este educarea nonformală a elevilor claselor IX-XII cu veleități în domeniul muzicii pentru însușirea competențelor estetico-artistice. Activitățile programului au ca finalitate participarea Corului de cameră la festivități cultural-artistice, festivaluri și concursuri de gen.  

Coordonatorul programului – Andrei Manovici, profesor de științe socio-umane

Pentru detalii, accesați:


Integrând experienţele de lectură, Internet, PC, TV, dar şi alte surse de informaţii, Cercul  de lectură îşi propune să insufle elevilor dorinţa de a citi de plăcere, de a  redescoperi lectura eliberată de constrângerile impuse de programa şcolară şi catalog, necesară în formarea personalităţii elevilor și racordată la actualele nevoi ale educaţiei şi la necesităţile individuale ale tinerilor de astăzi.

Coordonatorul programului – Adriana Ifrim, profesor de limba și literatura română

Pentru detalii, accesați:


Clubul PC wizards este un proiect implementat din anul 2003. El reunește elevi care dovedesc reale preocupări în domeniul IT. Are ca scop pregătirea elevilor pentru performanță prin realizarea de aplicații practice interdisciplinare și participarea la concursuri de profil.  

Rezultatele obținute de-a lungul anilor sunt unele de excepție și au plasat softiștii pănceni  în elita liceelor vrâncene.

Coordonatorul programului – Maricica Apreutesei, profesor de informatică

Pentru detalii, accesați: