Proiecte și programe educative

Agenda curentă


Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice (MENCȘ), lansează cea de a IX-a ediție a concursului național pentru licee, EUROSCOLA 2016. 

Anul acesta concursul EUROSCOLA se va desfășura sub titlul Criza refugiaților într-o Europă a valorilor

Elevi ai Liceului Teoretic Ioan Slavici - Panciu, au conceput, pornind de la o idee originală, scenariul unei scurte piese de teatru (scenetă), cu durata de 10 minute, pe o temă legată de criza refugiaților. Ei și-au asumat diferite roluri (scenariști, regizori, actori, costumieri, operatori etc.) pentru crearea scenariului, punerea în scenă a piesei de teatru cu includerea unor metode creative (muzică, dans, proiecții etc.) și filmarea punerii în scenă. Piesa de teatru va fi prezentată în public, în cadrul școlii și pe scena Casei de Cultură a Orașului Panciu.

Obiectivele proiectului:

  • o mai bună cunoaştere a Uniunii Europene și a valorilor pe care se întemeiază aceasta;
  • creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a elevilor cu privire la contextul social, economic și politic european contemporan;
  • dezvoltarea abilităţilor de comunicare și de lucru în echipă ale elevilor;
  • dezvoltarea abilităților creative ale elevilor;
  • realizarea și filmarea unei scurte piese de teatru (scenete) care să evidențieze creativitatea elevilor și înțelegerea contextului propus pentru tema dată.
Echipa de proiect: 

Elevi: Diana-Elena APOSTU, Ștefan GHEOCA, Andrei COROIU, Eduard CRUCIANU, Robert GRIGORAȘ, Georgiana COCIORBĂ, Ella TĂTARU, Raluca ISAC, Ionuț POPA, Bogdan ALBAN.
Profesori coordonatori: Elena MANOVICI, Cătălin-Eduard SFÎRLOAGĂ

Stadiile în care se află proiectul:

  1. Scrierea scenariului piesei de teatru
  2. Promovarea participării Liceului Teoretic Ioan Slavici - Panciu la concursul EUROSCOLA 2016
  3. Reprezentația piesei de teatru în cadrul școlii - activitate susținută de Ziua Mondială a Educației

Pentru detalii, accesați:Proiectul de parteneriat strategic între școli Erasmus+ Roll The Dice se derulează în cadrul Liceului Teoretic Ioan Slavici în perioada 2014-2016. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană și are ca parteneri șase țări europene: Spania, Portugalia, Polonia, Slovacia, Ungaria și Turcia. El se adresează elevilor de gimnaziu și își propune utilizarea jocurilor tradiționale și importarea beneficiilor lor în învățare. Mobilitățile vizate de proiect vor crea premisele de comunicare între elevii celor șase țări partenere, în vederea asimilării și verificării cunoștințelor referitoare la bagajul informațional circumscris particularităților acestora. Promovarea activităților asignate proiectului va presupune deschiderea școlilor către familiile elevilor implicați și către comunitatea locală. Proiectul își asumă entuziasmul de a răspunde nevoii curente a societății actuale de a concilia școala cu familia și învățarea cu jocul, plecând de la ideea că cele două dimensiuni nu sunt contradictorii ci complementare!

Pentru detalii, accesați:Întreprinderea de tricotaje - emblema oraşului Panciu în anii ’80 este parte a proiectului POSDRU/87/1.3/S/48695, Trecutul de lângă noi. Istoria orală a comunităţilor locale,  implementat de Universitatea Babeş-Bolyai Cluj - Napoca prin Facultatea de Istorie şi Filozofie şi Institutul de Istorie Orală. Proiectul are ca scop refacerea unei pagini din istoria recentă a oraşului Panciu  prin intermediul mărturiilor celor care şi-au intersectat la un moment dat viaţa cu cea a Întreprinderii de tricotaje. Proiectul vizează totodată formarea și dezvoltarea în rândul elevilor participanți a competenţelor în domeniile tehnologiei informaţionale, investigaţiei de istorie orală (documentare, cercetare, informare, comunicare şi relaţionare) și a abilităţilor de lucru în echipă. Perioada de implementare a proiectului este 1 septembrie - 18 octombrie 2013. Proiectul este coordonat de prof. Luminiţa-Mariana Cociorbă.

Pentru detalii, accesați:Proiectul Lessons On Demand își propune realizarea de lecții video traduse în limba engleză pentru disciplinele Informatică, Matematică, Fizică, Chimie și Biologie de către echipe formate din elevi și profesori. Proiectul a fost inițiat de Asociația Uniriștii și se derulează printr-un parteneriat între patru unități de învățământ din județul Vrancea – Colegiul Național Unirea – Focșani, Liceul Teoretic Ioan Slavici – Panciu, Școala Gimnazială Vulturu și Școala Gimnazială Jariștea. Proiectul este susținut de compania Google prin Google RISE - Roots in Science and Engineering și se numără printre cele 30 de proiecte selectate (unicul din România) din cele 800 de candidaturi din toată lumea.

Pentru detalii, accesați:Job Shadow Day® este un parteneriat internaţional între mediul educaţional şi comunitatea de afaceri prin care tinerii se familiarizează cu piaţa forţei de muncă. Programul, aflat la a XI-a ediţie în România, se desfăşoară în 16 ţări din Europa şi în SUA, Canada, Hong Kong şi Japonia. Prin participarea la program, elevii selectaţi de coordonatorul local JA petrec câteva ore în "umbra" unui angajat dintr-o companie/instituţie şi au parte de o experienţă concretă, învăţând mai multe despre activităţile, îndatoririle şi responsabilităţile de la locul de muncă prin interacţiunea cu angajaţii. Programul îi ajută pe tineri să înţeleagă diverse opţiuni de carieră, să îşi identifice interesele, aptitudinile şi modul în care pot să şi le valorifice pe piaţa muncii pentru a găsi mai uşor un răspuns la întrebările: "Ce vreau să devin după ce termin şcoala? Unde vreau să lucrez? Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?"

Programul se va desfășura în perioada 1-5 aprilie și va fi coordonat de profesorii Luminița-Mariana Cociorbă și Doina-Elena Dumitru .

Pentru detalii, accesați:Proiectul își propune reducerea frecvenței actelor și manifestărilor agresive în relațiile dintre elevi, în mediul școlar, prin învățarea și exersarea comportamentelor pro-sociale, responsabilizare și implicarea în activități de grup specifice mediului școlar. Ascensiunea spre non-violenţă începe cu fiecare din noi şi fiecare îi poate urca treptele!

Pentru detalii, accesați:Proiectul Călătorie virtuală în Europa a fost inițiat de Paola Barbieri, profesor de engleză la o Școală gimnazială din Legnano, Italia. În cadrul proiectului participă 17 școli din 13 țări europene. Promovând cooperarea internațională, îmbunătățirea cunoștințelor geografice, lingvistice și culturale, proiectul înițiază o excursie virtuală prin țările europene de unde provin partenerii. Fiecare partener își va prezenta mai întâi harta țării sale, steagul, imnul național și câteva imagini reprezentative. Apoi va prezenta regiunea și orașul în care se află, tradițiile și istoria locului natal. Textele, imaginile și clipurile video despre toate aceste lucruri vor fi postate pe un blog special creat.

Blogul oficial al proiectului.
Proiectul Green Niche for LIS (Un colț verde pentru LIS) a fost inițiat de membrii clubului IMPACT Perfect LIS și implementat prin intermediul unui program de cofinanțare al Corpului Păcii cu sprijinul direct al voluntarului american Marissa Oliver. Finalizarea proiectului prin inaugurarea spațiului verde amenajat în cadrul curții interioare a Liceului Teoretic Ioan Slavici va avea loc pe data de 13 iulie 2012, dată la care se încheie și misiunea voluntarului american Marissa Oliver, în prezența reprezentanților Corpului Păcii din Romania.

Pentru detalii privind implementarea proiectului accesați: