Madame Bovary de Gustave Flaubert

 

Resum

Novel·la que va provocà controvèrsia a França quan va ser publicada, l’any 1857. tanmateix, en l’actualitat, es considera com una de les novel·les que van donar lloc a la narrativa moderna.

L’acció transcorre en un poble anomenat Tostes en la primera part del libre. Més tard la família Bovary es traslladen a Yonville, a prop de Ruán. La protagonista, una dona mal casada és víctima dels seus propis somnis romàntics, representa, a més de la seva pròpia mediocritat, tota la frustració que, segons Flaubert havia produït el segle XIX, que ell identificava amb la estupidesa de la burgesia.              

Charles Bovary, metge es casa amb una vídua adinerada per acontentar la mare. Quan aquesta mor, Charles coneix a una jove, Emma. Es casen i tenen una filla, la Berta. Emma s’avorreix aviat d’ell i del seu estil de vida i es converteix en l’amant d’un ric. Charles no sap res de les aventures amoroses de la seva dona, ni tampoc sap que els capitxos d’Emma els han portat a la bancarrota.

Biografia i bibliografia de l’autor

Gustave Flaubert (Ruán 1821- Croisset 1880). La passió per la literatura queda patent en la petita revista literària Colibri que redacta integrament. Va estudiar dret a Paris. Els viatges van desenvolupar un paper important en el seu aprenentatge com a novel·lista, doncs era un gran observador.

L’autor va necessitar 56 mesos per escriure Madame Bovary que va ser publicada per primer cop en la Revue de Paris, en 1857. Les autoritats van iniciar accions legals contra la editorial i l’autor, acusats d’atentar contra la moralitat. Van ser declarats innocents a diferència de Baudelaire, a qui el mateix tribunal va condemnar, per les mateixes raons per l’obra Les flors del mal publicada el mateix any.

Bibliografía de l’autor

 

·        Novembre. Fragments d’un estil qualsevol (1842)

·        Madame Bovary (1856)

·        Salambó (Salambô, 1862)

·        La educació sentimental (1869)

·        La tentació de Sant Antoni (1874)

·        Tres contes (1877)

·        Bouvard y Pécuchet (1881)

·        Correspondència (1887-1893)

·        Memòries d’un boix (1900)

·        Diccionari de llocs comuns (1911).

Altres obres

·        Adaptacions al cinema, amb el títol homònim Madame Bovary:

    • Dirigida per Jean Renoir (1933)
    • Dirigida per Charles Schilieper (1947)
    • Dirigida per Vicent Minnelli (1949)
    • Dirigida per Claud Chabrol (1991)
    • Dirigida per Tim Fywell (2000)

  

Sant Hilari Sacalm, 10 de juny de 2008

 ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES:

Projecció de l’adaptació cinematogràfica de la novel·la Madame Bovary de Gustave Flaubert.

Comments