Camí de sirga de Jesús Moncada

 

Resum

Camí de sirga evoca la tràgica desaparició de Mequinensa, l'antiga vila de la vora de l'Ebre enfonsada sota les aigües, que un temps va ser centre d'una important conca minera i d'un intens tràfic fluvial i que es troba abocada a la destrucció. A través de les vivències d'un allau de personatges, l'autor rememora els darrers cent anys de la vila condemnada. Aquesta novel·la ha estat considerada una de les obres més importants de la literatura catalana actual. Ha estat guanyadora dels premis Joan Crexells, Fundació d'Amics de les Arts i de les Lletres de Sabadell, Nacional de la Crítica, Ciutat de Barcelona, Crítica «Serra d'Or» i finalista del Nacional de Literatura.

Biografia

Jesús Moncada Estruga va néixer a Mequinensa, Baix Cinca, l'1 de desembre de 1941 i va morir a Barcelona, el 13 de juny de 2005. De ben jove va combinar l'afecció per narrar històries i el dibuix i la pintura. Va guanyar premis literaris molt aviat malgrat que, per circumstàncies diverses, va publicar tard.

Va estudiar a Saragossa entre els anys 1953-1958. Els darrers cursos de batxillerat els va cursar intern al Colegio de Santo Tomás de Aquino, una escola liberal. 

Va fer magisteri a la Escuela de Magisterio, del barri de la Magdalena, a Saragossa, carrera que va exercir alguns anys a la seva vila nadiua fins que va anar a fer el soldat, primer al regiment d'Artilleria Antiaèria de Calataiud i, després, a la Jefatura del mateix cos a Saragossa.

Animat pel seu compatrici Edmon Vallès, novel·lista, assagista i historiador, es va instal·lar a Barcelona per tal de dedicar-se a la literatura i a la pintura. Va començar a treballar a l'editorial Montaner y Simón, al departament de producció amb Pere Calders (que havia retornat de l'exili el 1962) i es va relacionar amb altres escriptors exiliats com Avel·lí Artís Gener "Tísner" i Xavier Benguerel,  que  li  van  ampliar  la visió de la guerra civil i les seves conseqüències.

Es va donar a conèixer amb el recull de narracions Històries de la mà esquerra, premi Joan Santamaria 1971, publicat per l'entitat organitzadora del premi, el 1973.


Tant en el primer recull, que va reeditar ampliat amb noves narracions i pròleg de Pere Calders, el 1981, Editorial la Magrana, com en el segon, El cafè de la granota, (1985) recrea, a cavall entre el realisme i la fantasia, el passat mític de l'antiga població de Mequinensa -ara soterrada sota les aigües del riu Ebre-, temàtica que va reprendre en les seves altres produccions.

Moncada fa reviure Mequinensa amb precisió històrica, el 1988, amb la publicació de la primera novel·la Camí de sirga, que va ser rebuda pel públic i la crítica com una de les novel·les més importants de la darrera narrativa catalana. Va ser guardonada amb el Joan Crexells, amb el premi Fundació d'Amics de les Arts i de les Lletres de Sabadell, el Nacional de la Crítica, el Ciutat de Barcelona, el de la Crítica Serra d'Or i va ser finalista del Nacional de Literatura, 1990. Aquesta obra, a més, ha estat traduïda a una dotzena de llengües.

A la novel·la La galeria de les estàtues (1992), Mequinensa queda en segon terme enfront de la ciutat imaginària de Torrelloba, capital de província inspirada en Saragossa on l'autor va estudiar els anys cinquanta. L'acció transcorre en aquesta època i fa flashbacks referits als anys trenta i quaranta a partir de la revolta que es va produir a la colònia africana d'Ifni.

El 1997 va publicar la novel·la Estremida memòria, que va obtenir els premis Joan Crexells i el de la Crítica Serra d'Or, 1998. En aquesta novel·la d'intriga, Moncada furga en la memòria col·lectiva, estremida per l'afusellament d'uns bandolers a Mequinensa -gent del poble- que van assaltar el recaptador del Banc d'Espanya i l'escorta, a la primera etapa de la Restauració alfonsina.  

El 1999 va publicar un nou recull de narracions amb històries sorprenents, evocadores, humanes: Calaveres atònites, des dels ulls d'un jove advocat barceloní, que va a Mequinensa, a la dècada dels cinquanta, a ocupar la plaça de secretari del jutjat de pau.

Les seves obres s'han traduït a l'alemany, l'anglès, el castellà, el danès, l'eslovac, el francès, el gallec, el japonès, el neerlandès, el portuguès, el romanès, el suec, el vietnamita... El mateix autor va traduir un nombre considerable d'obres del castellà, del francès i de l'anglès.

Pel conjunt de la seva trajectòria literària va ser distingit amb el Premi dels Escriptors Catalans (2000) i la Creu de Sant Jordi (2001).

Premis

·        Premi Joan Santamaria (1971): Històries de la mà esquerra i altres narracions.

·        Premi Joan Crexells (1988): Camí de sirga.

·        Premi Ciutat de Barcelona (1989): Camí de sirga.

·        Premi Crítica Serra d'Or - novel·la (1989): Camí de sirga.

·      Premi Fundació d'Amics de les Arts i de les Lletres de Sabadell (1989): Camí de         sirga.

·        Premi Nacional de la Crítica (1989): Camí de sirga.

·        Premi Joan Crexells (1997): Estremida memòria.

·        Premi CrítACTIVITATica Serra d'Or - novel·la (1998): Estremida memòria.

·        Premi dels Escriptors Catalans (2001).

·        Medalla de Santa Isabel de Portugal, de la Diputació de Saragossa (2001).

·        Creu de Sant Jordi. Generalitat de Catalunya (2001).

·        Premi de les Lletres Aragoneses (2005).

Obra
Novel·la

·        Camí de sirga. Barcelona: La Magrana, 1988.

·        La galeria de les estàtues. Barcelona: La Magrana, 1992.

·        Estremida memòria. Barcelona: La Magrana, 1997.

·        Calaveres atònites. Barcelona: La Magrana, 1999.

 

Narrativa breu

·        Històries de la mà esquerra i altres narracions. Barcelona: La Magrana, 1981.

·        El cafè de la granota. Barcelona: La Magrana, 1985.

·        Contes. Barcelona: La Magrana, 2001.

 
Crítica literària o assaig

·        Cabòries estivals i altres proses volanderes. Fraga: 2003.

Traduccions realitzades per l'autor/a

·        APOLLINAIRE, Guillaume: Les proeses d'un jove don Joan. Barcelona: La Magrana, 1995.

·        CORTADA i SALA, Joan: Llorenç. Barcelona: Curial, 1987. CRÉBILLON, Claude Jolyot de: Retaule dels costums del temps. Barcelona: La Magrana, 1989.

·        DUMAS, Alexandre: El comte de Montecristo. Barcelona: La Magrana, 2002.

·        HARDELLET, André: Feixugues, lentes... Barcelona: La Magrana, 1989.

·        MALET, Léo: Carrer de l'estació. Barcelona: La Magrana, 1990.

·        MARTIN DU GARD, Roger: Confidència africana. Barcelona: La Magrana, 1995.

·        VERNE, Jules: Els fills del Capità Grant. Barcelona: La Magrana, 1996.

·        VERNE, Jules: L'illa misteriosa. Barcelona: La Magrana, 2001.

·        VERNE, Jules: La volta al món en vuitanta dies. Barcelona: La Magrana, 2003.

·        VIAN, Boris: Tots el morts tenen la mateixa pell. Barcelona: La Magrana, 1993.

·        VIAN, Boris: Mort als lletjos. Barcelona: La Magrana, 1994.


Sant Hilari Sacalm, 27 de gener de 2009

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA:

Projecció de la pel·lícula Norflock, per la seva temàtica tan propera a Camí de sirga de Jesús Moncada.

Comments