Balzac i la petita modista xinesa de Dai Sjie

 

Resum

És un cant de lloança a la paraula escrita i al llibre com a tresors valuosos per l’aprenentatge i el desenvolupament humà. Aquests, alhora, han esdevingut en molts episodis de la història eines perilloses que han pogut fer trontollar règims absolutistes. Aquesta és la història de dos adolescents, fills de famílies intel·lectuals considerades perilloses per al règim, que han estat allunyats del seu entorn i desterrats al món més rural de Xina per tal de ser “reeducats”. En aquesta reeducació s’intenta que els joves no tinguin cap relació amb res vinculat amb la cultura (sobretot  la occidental). Trobaran un tresor ple de llibres prohibits que els durà al descobriment de sentiments i sensacions totalment desconegudes per a ells i que els transformaran per a sempre.

 
Biografia de l’autor

Va néixer el 1954 en una província xinesa de Fujian. Del 1971 al 1974 va  ser enviat a la reeducació, en qualitat d’intel·lectual burgès, a un poble de muntanya. Va reprendre els estudis a la seva alliberació. Mort el president Mao va anar a la universitat d’història de l’art; després va estudiar en una escola de cinema, i en acabar aquests estudis, va guanyar un concurs que li permeté viatjar a l’estranger. El 1984 es va instal·lar a França. Va fer tres llargmetratges. Balzac i la petita modista xinesa, la seva primera novel·la, és un dels llibres més venuts a França, ha estat guardonada amb cinc premis, s’ha traduït a  més de 25 llengües i se n’ha fet una pel·lícula.  

 
Bibliografia de l’autor

·        El complex de Di

Després d’exiliar-se a França, Muo torna a la Xina per tal d’alliberar a la seva promesa de la presó, ja que va divulgar fotos prohibides. L’eina que empra per aquest rescat és la psicoanàlisi, arma no coneguda a la Xina. És la segona novel·la de l’autor que tracta sobre l’exili. Retrata la Xina actual des d’un punt de vista psicològic.

 

Sant Hilari Sacalm, 10 de juny de 2008

 ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA:

Projecció de l’adaptació cinematogràfica de la novel·la Balzac i la petita modista xinesa de Dai Sijie.

Comments