PERIODÒNCIA

La periodòncia és l'especialitat mèdico-quirúrgica de l'Odontologia que estudia la prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties i condicions que afecten els teixits que donen suport als òrgans dentaris, per al manteniment de la salut, funció i estètica de les dents i els seus teixits adjacents.

La malaltia periodontal es tracta d'una malaltia infecciosa, produïda per bacteris que estan en la boca, i per altres factors de risc locals i sistèmics que augmenten la destrucció, com per exemple el tabac, diabetis, falta de vitamines, estrès, edat…

Quan la malaltia està en estat incipient parlem de gingivitis (causada per les restes alimentoses que queden atrapats entre les dents i per una nul•la o deficient higiene bucal). Aquesta malaltia es pot desenvolupar després de tres dies de no respatllar-se les dents. La geniva passa de color rosat a vermell intens, s'infla lleument i pot molestar i sagnar al raspallar-se les dents. En aquesta fase la malaltia encara és reversible). Quan aquesta malaltia evoluciona a un estat crònic parlem de periodontitis o piorrea, on el sagnat apareix al mínim contacte, les genives es retreuen i apareix mal alè, hi ha un augment del dolor que impedeix al pacient respatllar-se correctament, agreujant encara més el problema, formant-se bosses periodontals que provoquen la pèrdua de l'os alveolar que sosté a les dents facilitant així la mobilitat dental fins al punt que anem perdent les dents.